Ne doare-n cot de mediu. Niciun proprietar de mașină electrică în Sălaj

Niciun sălăjean nu a spart încă gheața în ceea ce privește achiziționarea vreunei mașini electrice. În schimb, conform datelor primite de la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule, în Sălaj, există circa 50 de proprietari de mașini electrice hibrid cu sursă de alimentare externă.

Cei interesați să achiziționeze un autovehicul prietenos cu mediu trebuie să știe că pot beneficia și de vouchere acordate de Administrația Fondului pentru Mediu.

La mașinile hibrid, motorul electric pune în mișcare mașina, puterea provenind de la baterie, iar după o anumită viteză, motorul pe combustibil este folosit la eficiență maximă. De asemenea, acesta poate alimenta generatorul în timpul mersului, astfel producând energie electrică ce se stochează în baterii pentru o utilizare ulterioară.

Mașinile pur electrice au o autonomie relativ redusă, ele fiind, la acest moment, potrivite în special pentru drumurile din interiorul localității. Un inconvenient poate fi acela că numărul stațiilor de încărcare este destul de limitat, iar o încărcare la priză poate dura și trei ore, în timp ce una la o stație specială durează în jur de 20-30 de minute. Mai mult, în nudețul nostru nu există la această oră nici măcat o singură stație de încărcare a mașinilor electrice. Cel puțin asta ne arată site-ul https://www.plugshare.com, unde se oferă informații despre aceste facilități de pe tot globul.

Administrația Fondului pentru Mediu încurajează totuși achiziționarea autovehiculelor electrice și hibride, oferind vouchere de 45.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric și vouchere de 20.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km. De asemenea, la nivelul administrațiilor publice locale, nu există impozit de achitat pentru mașinile pur electrice.

3 Thoughts to “Ne doare-n cot de mediu. Niciun proprietar de mașină electrică în Sălaj”

 1. Asta cu mediu e o marota a ultimilor ani la romani

  si sursa de bani pentru bugetul statului.

  Masinile electrice sa fie sigure si eficiente, apoi sa fie impuse la cumparare.
  Cata vreme iei foc in mers si trebuie sa alimentezi zeci de minute la fiecare cateva sute de km, ceva nu e in regula.

 2. Anonim

  Atata timp cat in romania energia electrica este produsa in mare parte in termo-centrale sau centrale nucleare nici o masina electrica care circula pe drum nu este „prietenoasa” cu mediul. Iar prin procesul de producere a unei masini electrice se polueaza foarte mult.

 3. rtertre

  cu siguranta ma doare in cot ca nu am bani sa imi iau o masina noua daramite una electrica, ati pus un titlu la stirea asta de imi vine sa te caut si sa te strang de gat iati tu una electrica daca ai bani

Leave a Comment