La Jibou, „hotel pentru insecte!”

Proiectul de cercetare este considerat deosebit, „hotelul pentru insecte” fiind montat deja într-un loc special amenajat în curtea Grădinii Botanice „Vasile Fati” din Jibou.

„Este o construcție realizată din materiale atrăgătoare pentru insecte. Aici își fac cuibul și își stabilesc propria bază mai ales insectele polenizatoare, acestea având un rol deosebit în viața plantelor. Noi, ca grădină botanică, am considerat că este important să avem un astfel de loc și să atragem atenția publicului asupra faptului că plantele nu trăiesc izolate, ci într-o comunitate, iar insectele sunt parte din această comunitate. Insectele au un rol important în polenizare, în înmulțirea plantelor, pentru obținerea unor plante viabile, rezistente. I-am implicat și pe copii în construcția acestui spațiu pentru insecte, o construcție din lemn pe care am amplasat-o lângă grădina noastră de plante aromatice, medicinale și de cultură”, a declarat cercetătorul Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice al Grădinii Botanice „Vasile Fati” din Jibou.

Punct de atracție pentru turiști

Spațiul pentru insecte este de fapt o construcție din lemn, interiorul fiind umplut cu diferite feluri de paie, cu tulpini de plante uscate, frunze și alte elemente din natură. Biologii jibouani cred că locul poate fi atrăgător pentru vizitatorii care trec pragul grădinii botanice.

„Publicul poate admira acest colțișor din grădina noastră, poate vedea din ce este alcătuit și ce insecte sunt aici. Noi credem că un asemenea element trebuie să fie nelipsit din orice grădină clasică. În funcție de materialele utilizate într-o asemenea construcție, pot fi atrase anumite insecte. Noi am mers pe grupurile de insecte folositoare plantelor. Am vrut să fie un punct de atracție, dar și o modalitate naturală de a proteja plantele noastre ”, a mai spus Sicora.

Proiect cu rol educațional

Gabriel Verde este inginer peisagist la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou și crede că un asemena proiect are și un rol educațional deosebit de important mai ales pentru copii. „Această construcție căruia noi îi spunem simbolic <hotel de insecte> a fost concepută pentru albinele solitare. Este o albină mai puțin cunoscută. Această albină trăiește singură, își face căsuța în aceste tuburi din trestie sau în diferite găuri. Este importantă pentru că face munca a 120 de albine lucrătoare. Aici, în spațiile cu paie, se adăpostesc în general buburuzele, urechelnițele, acestea consumând afidele din grădină. O buburuză poate să mănânce într-o zi în jur de 50 de afide. Sunt niște insecte benefice”, a declarat Gabriel Verde.

Leave a Comment