Intrarea în municipiu, o rușine! Cum își întâmpină zălăuanii oaspeții și vizitatorii pe un drum european

Intrarea în municipiul Zalău (evident și ieșirea din oraș), poarta orașului nostru pe care intrăm ți ieșim nu doar noi, localnicii, cât și cei care ne vizitează ori traversează reședința județului este pe mai departe asediată de consecința nesimțirii unor cetățeni, dar și de indolența factorilor de răspundere. Imaginea din fotografie a fost surprinsă luni dimineața, în Brădet, la marginea drumului european – strada Gheorghe Doja, însă ceea ce vedeți este acolo încă de duminică. La stradă, lângă stația de autobuz și sub balcoanele celor care locuiesc în blocurile din vecinătate.

Saci cu gunoi menajer, caserole din plastic, recipiente alimentare, peturi, cutii de băuturi și resturi de mâncare care ademenesc câinii și șobolanii, stau împrăștiate pe spațiul verde și nicio măsură dintre puținele pe care autoritățile le pot lua nu pare să-și dovedească eficiența. Efectele amenzilor sunt pe mai departe inexistente având în vedere rezultatul pe care îl avem aproape zi de zi în fața ochilor în multe zone din Zalău. Câteva sute de metri mai jos, pe Gheorghe Doja, în vecinătatea blocurilor D2, D4, D6, D18 – aceeași situație, fie lângă scările de bloc, fie lângă punctele de colectare rămase pe mai departe la stadiul de “modernizare” pe care îl cunoașteți.

Aceeași situație și în Dumbrava Nord, Porolissum, Păcii – zone despre care am scris săptămâna trecută. Situatie similara și pe strada Avram Iancu, lângă punctele de colectare a gunoiului, iar zălăuanii așteaptă în continuare o investiție în modernizarea acestor puncte care să nu mai permită scormonitorilor în gunoaie să împrăștie tot ceea ce scot din containere. Lăsând la o parte faptul că suntem printre puținele localități din țară în care cele câteva camere de luat vederi, acolo unde sunt, nu funcționează, pe principalele drumuri (exemplu este acest drum european intens circulat, ce vine dinspre Cluj) ele nu există, măsurile luate de autorități rămân mereu fără efect. Doar dacă judecăm după cuantumul amenzilor aplicate – aproximativ 2.000 de lei în acest an prin amenzile aplicate în total cetățenilor, este suficient să realizăm faptul că niciodată nu se va reuși în acest ritm eficientizarea măsurilor și reducerea acestui fenomen care pune în umbră orice investiție de pe raza municipiului.

“Pentru depozitările necontrolate de deșeuri pe domeniul public al municipiului Zalău au fost înmânate în ultimele luni notificări unui număr de 15 cetățeni care s-au conformat și au ridicat deșeurile de pe domeniul public. De asemenea, au fost întocmite de către inspectorii din cadrul Direcției Corp Control, un număr de cinci procese verbale de constatare a contravenției. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 4.000 lei, cea mai mare amendă fiind de 2.000 lei, aplicată unei persoane juridice”, după cum se arată în răspunsul municipalității la solicitarea redacției noastre, răspuns primit săptămâna trecută. Degeaba ne lăudăm cu reparații, cu fântâni arteziene și alte elemente care ne pot înfrumuseța orașul, dacă ne împiedicăm zilnic de gunoaie aruncate și lăsate în drum până când echipele de la Citadin ajung să le strângă. Nu mai adăugăm riscurile la care se expun și acești lucrători, fiind nevoiți să adune de multe ori din iarbă inclusiv obiecte tăioase ori înțepătoare, deșeuri cu potențial microbian și bacteriologic ridicat și alte categorii de deșeuri care compun sacii menajeri ai cetățenilor care aruncă unde nimeresc și care nu vor să învețe niciodată nici cele mai elementare norme de conviețuire, de respect pentru oraș și mediu, pentru cartea noastră de vizită.

 

 

Leave a Comment