Salariaţii spitalelor sălăjene s-au răsculat împotriva sărăciei din sistem

Salariaţii din cele patru unităţi spitaliceşti din Sălaj, respectiv Spitalul Orăşenesc Jibou, Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei, Spitalul de Boli Cronice Crasna şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, au intrat, începând de luni dimineaţă şi până miercuri, 16 octombrie, în grevă japoneză, pentru a protesta împotriva subfinanţării sistemului sanitar. „Toţi angajaţii poartă un însemn tricolor, este o sintagmă folclorică, o modalitate de comportament prin care sunt exprimate nemulţumirile faţă de ceea ce se întâmplă în sistem. Conform semnalele primite, de pildă, la Spitalul Judeţean, toţi angajaţii din tură poartă aceste banderole tricolore”, a precizat Chelement Hodiş, preşedintele Sanitas Sălaj. Potrivit acestuia au fost distribuite în spitalele din judeţ peste 1.000 de astfel de însemne tricolore. De asemenea, conform spuselor lui Hodiş, în 2 noiembrie, va avea loc, la Bucureşti, un marş de protest. „Din Sălaj, vor participa circa 20 de membri Sanitas, urmând să fie stabilit şi numărul celor care vor participa din partea Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate”, a precizat sindicalistul sălăjean, adăugând faptul că se aşteaptă ca cel puţin 40-45 de persoane din judeţ să fie prezente la marşul din Capitală.

Pregătiri pentru greva generală
Pe de altă parte, acţiunile revendicative ale cadrelor medicale nu se opresc aici. Acestea sunt la un pas de declanşarea grevei generale, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate. Astfel, marşul de protest va fi urmat de o grevă generală, în acest sens, Sanitas demarând de săptămâna trecută procedura de strângere de semnături.
Potrivit informaţiilor primite de la Chelement Hodiş, în Sălaj, până în prezent, au fost strânse circa 140 de semnături. „Am primit până acum doar listele de la trei unităţi medicale din judeţ, respectiv cele din Jibou, Simleu Silvaniei şi Crasna, unde avem, în fiecare unitate, semnăturile a jumătate plus unul din numărul membrilor Sanitas, exact cum prevede legea. De la Spitalul Judeţean nu am primit încă listele, am înţeles că acestea sunt încă pe secţii pentru strângerea semnăturilor, însă după cum estimăm, în scurt timp, vom avea numărul necesar de semnături”, a explicat preşedintele Sanitas Sălaj.
Printre doleanţele cadrelor medicale se numără: şase la sută din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

 

Alte articole

3 Thoughts to “Salariaţii spitalelor sălăjene s-au răsculat împotriva sărăciei din sistem”

 1. ass

  ce bani vreti la sanatate si invatamant? nu e destul ca baga banii la greu in biserici?
  la ce mai ai nevoie de medici si profesori cand ai preoti care te lasa le pupi moasele contra cost si iti iarta pacatele in functie de cat donezi bisericii

 2. ass

  proata de Udrea s-a laudat de cati bani a dat biserici de la Iasi !! de ce vaca stearpa nu a dat bani la spitale si scoli?
  de ce masa a taiat din indemnizatiile de la mame?
  sa dea bani la biserica ca de acolo ne vine scaparea !!
  politica si biserica sunt cancerul tarii asteia
  uitativa ce de prostime e la Iasi ! uitati cati bani face biserica din prostia si pacatele oamenilor

 3. Zălăuan

  Puţinii bani care se dau la sănătate s-ar ajunge, dacă nu s-ar fura.
  Trebuie separate sistemul de stat, de cel privat, pentru a nu se putea fura.

Leave a Comment