Distribuirea cardurilor de sănătate în Sălaj a ajuns la final

 

Distribuirea cardurilor naţionale de sănătate în Sălaj este pe ultima sută de metri. Aproape 153.000 de sălăjeni au intrat deja în posesia documentului, iar, potrivit lui Dorin Terec, directorul Oficiului Judeţean de Poştă, în cel mult cinci zile, se va încheia şi distribuirea ultimelor 3.200 de carduri. „Mai avem de efectuat aproximativ 3.200 de trimiteri, urmând ca în maxim cinci zile să finalizăm livrarea acestora. Însă, zilnic, primim din alte judeţe, circa 50 – 60 de carduri pe persoane ce figurează cu domiciliul în Sălaj. În aceste condiţii, distribuirea acestor documente se va încheia, cel mai târziu, la finele lunii noiembrie”, a precizat Terec.

Vor fi activate de medicii de familie
Pe de altă parte, deşi, cât de curând, cei peste 156.000 de sălăjeni vor avea în buzunar cardul naţional de sănătate, acesta nu va putea fi folosit. Documentul va putea fi utilizat doar dacă va fi activat de către medicul de familie, însă deocamdată, medicii de familie din judeţ nu au cititoare de card. După cum a explicat Marius Tăutu, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, documentele vor putea fi utilizate, cel mai probabil, începând cu 1 ianuarie 2015. “Toţi furnizorii de servicii medicale din judeţ au fost anunţaţi că au obligaţia de a-şi achiziţiona cititoare pentru carduri. Lista celor compatibile cu sistemul informatic al cardului naţional de sănătate a fost afişată pe site-ul Casei. Termenul până la care furnizorii trebuie să-şi cumpere aparatele va fi stabilit printr-un ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ce urmează să fie emis în următoarea perioadă”, a explicat oficialul CJAS Sălaj.
Preţurile cititoarelor variază între cinci şi 80 de euro, medicii fiind liberi să aleagă ce tip de aparat doresc. De asemenea, tot prin ordin al preşedintelui CNAS, va fi introdusă obligativitatea ca doar acele servicii medicale confirmate de card să fie validate. Drept urmare, posesorul cardului naţional de sănătate va trebui să prezinte documentul atât în momentul în care se va prezenta la cabinetul medicului de familie, cât şi când este trimis la specialist sau dacă va merge la farmacie.

În cazul pierderii, se va elibera alt card contracost
Cardul naţional de sănătate reprezintă codul de acces pentru toate sistemele informatice folosite la nivelul Casei Naţionale, iar în teritoriu al caselor judeţene. Conţine date minime legate de asigurat, respectiv nume, prenume, codul de identificare a cardului, codul de identificare a asiguratului şi termenul de valabilitate al documentului, care este de cinci ani. În acelaşi timp, cardul reprezintă confirmarea prestării serviciilor medicale în sistemul de asigurări de sănătate. Este distinct faţă de cardul european, acesta va fi folosit doar pe teritoriul ţării. “Este util pentru dovedirea calităţii de asigurat şi înlocuieşte adeverinţa de asigurat şi celelalte documente, care, în absenţa adeverinţei puteau fi folosite de către persoana care avea nevoie de servicii medicale. Prin acest mijloc se înlătură unele deficienţe care atestă sau nu calitatea de asigurat a persoanei respective atunci când apelează la un serviciu medical”, a menţionat preşedintele CJAS Sălaj. Totodată, modul de tipărire, de imprimare şi de distribuire a cardurilor va fi unul permanent. “Pentru o persoană care împlineşte vârsta de 18 ani, Casa Naţională trimite, cu o lună înainte, Imprimeriei Naţionale datele de identificare pentru tipărirea cardului, document care va ajunge la destinatar tot prin intermediul serviciilor poştale. Deci, este un proces continuu pentru emiterea şi intrarea în posesia cardului”, a exemplificat reprezentantul Casei Judeţene.
De asemenea, în cazul pierderii, deteriorării sau furtului cardului naţional de sănătate, Casa va elibera, la cererea asiguratului, o adeverinţă care să ateste calitatea de asigurat, valabilă 30 de zile, perioadă în care persoanei care nu se mai află în posesia cardului i se va emite un alt document, contracost. Suma pe care va trebui să o plătească asiguratul care a solicitat un alt card urmează să fie stabilită.

Alte articole

One Thought to “Distribuirea cardurilor de sănătate în Sălaj a ajuns la final”

  1. Anonim

    Sălăjene, limba latină nu are semne diacritice!

Leave a Comment