Castelul Wesselényi de la Jibou, cumpărat de o firmă din Ungaria. Consiliul Județean – “foc și pară” pe cei implicați în vânzare

Ansamblul Castelului Wesselényi de la Jibou a ajuns în proprietatea statului maghiar. O firmă înființată în urmă cu aproximativ un an a achiziționat Castelul Wesselenyi din Jibou cu suma de 800.000 de euro, însă moștenitorul va fi dat în judecată de autoritățile județene din Sălaj pentru că nu le-a acordat drept de preemțiune.

Ansamblul din Jibou a fost vândut unei companii de consultanță în afaceri din Cluj, Micro Vision Consult (MVC) și apoi revândut către Manevi Zrt din Ungaria. Conform szatmar.ro, Manevi Zrt, companie de stat aparținând portofoliului Maghiar Vagyonkelo Zrt, a mai cumpărat anterioar două clădiri monumente istorice, mai exact fostul hotel Pannonia din centrul orașului Satu Mare și o clădire monument istoric din Carei. Astfel, în ceea ce privește castelul de la Jibou, prima tranzacție cu firma din Cluj a fost realizată cu câteva zile înainte ca administrația județeană să decidă cumpărarea lui. Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj nu a reuşit să-şi exercite dreptul de preemţiune în privinţa cumpărării celui mai mare ansamblu baroc din Transilvania deoarece moştenitorul a vândut clădirea monument. Instituția va solicita însă în instanţă exercitarea dreptului său. MCV a achiziționat castelul în 20 aprilie, cu o săptămână înainte faţă de data la care CJ Sălaj a decis cumpărarea acestuia. În 28 aprilie, CJ Sălaj a anunţat că vrea să îşi exercite dreptul de preemţiune, moment în care s-au pus bani deoparte din buget pentru achiziţie, fiind mandatat un comitet de negociere format din cinci persoane, condus de vicepreședintele CJ Sălaj Robert Szilagyi, pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare. Societatea clujeană oferă consultanţă în domeniul afacerilor, potrivit portalului Maszol.ro și figurează cu un angajat, avându-l ca administrator pe Radu Mihai Fekete. Aceasta a plătit 800.000 de euro pentru achiziţionarea castelului.

CJ Sălaj şi-a exprimat intenţia de cumpărare

Andrei Ianicicău, moștenitorul Ansamblului Castelului Wesselényi a declarat pentru agenția de știri MTI din Ungaria, că administrația județeană din Sălaj şi-a exprimat intenţia de cumpărare după ce termenul legal de punere în aplicare a dreptului de preemţiune a expirat. El a explicat că, în 12 martie, Ministerul Culturii din România (MCR) a anunţat că renunţă la dreptul său de preemţiune, acesta având sarcina să notifice Consiliul Judeţean şi Consiliul local ce aveau la dispoziţie 15 zile pentru a-şi exercita acest drept. Moştenitorul a recunoscut că, în 29 martie, preşedintele CJ, Dinu Iancu Sălăjanu, l-a anunţat cu privire la intenţia de exercitare a dreptului de preempţiune însă, potrivit avocaţilor săi, instituția ar fi trebuit să ia o hotărâre în termen de 15 zile privind intenţia de cumpărare. Contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat după şedinţa CJ din 9 aprilie, care nu a pus pe ordinea de zi problema cumpărării castelului,  a susținut Ianicicău pentru agenția MTI. Moștenitorul a adăugat că a aflat deja despre revânzarea castelului de către cumpărător.

CJ Sălaj: “O vânzare făcută cu încălcarea grosolană a dispozițiilor legale”

Reprezentanții CJ Sălaj susțin că au aflat cu suprindere de faptul că Ansamblul Castelului Wesselenyi de la Jibou a fost vândut unui investitor în condițiile în care administrația județului a făcut toate demersurile legale pentru încheierea tranzacției. “Din punctul nostru de vedere, contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor imperative ale articolului 4, aliniatul 8 din Legea 422/2001, ce prevede că <<în cazul în care Ministerul Culturii și Patrimoniului Național sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național nu își exercită dreptul de preemțiune (…), acest drept se transferă autorităților publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile>>, așadar prin ignorarea dreptului de preemțiune (dreptul unei persoane de a fi preferată la cumpărarea unui lucru) exprimat în termen de CJ Sălaj, sub semnătura președintelui său”, se arată într-o informare a CJ Sălaj. De altfel, ulterior exprimării acestui drept, CJ Sălaj a procedat la rectificarea bugetului, prin cuprinderea sumei necesare achiziționării Castelului Wesselenyi și a declanșat toate procedurile administrative pentru materializarea dreptului de preemțiune. În plus, a înștiințat vânzătorul asupra fiecărei etape parcurse de autoritățile publice județene. “Menționăm că încă din faza solicitării exprimării dreptului de preemțiune, CJ Sălaj a atras atenția vânzătorului că nu a înaintat dosarul complet necesar în această etapă. În schimb, atât vânzătorul, cât și mandatarul său legal au ignorat acest aspect, în ciuda sesizării făcute și a interesului manifestat de autoritatea publică județeană vizavi de achiziția Castelului de la Jibou”, au precizat reprezentanții administrației județene. În astfel de situații, legea sancționează cu nulitate absolută orice contract de vânzare-cumpărarea încheiat cu eludarea dispozițiilor în materie. Astfel, CJ Sălaj își rezervă dreptul de a acționa în instanță părțile implicate în vânzarea Ansamblului Wesselenyi, o vânzare despre care susțin că a fost făcută cu încălcarea grosolană a dispozițiilor legale. În prezent Ansamblul Castelului Wesselenyi are un nou proprietar – Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt societate cu care, alături de moștenitor, administrația județeană se va judeca în instanță pentru castelul Wesselényi din Jibou.

Castelul Wesselenyi din Jibou – cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania

 

Castelul în stil baroc este cel mai mare din Transilvania, cu o suprafaţă utilă de 2.200 mp, are două etaje, fiind construit în perioada 1779-1796. Din grădina de 10 ha moştenitorului i s-au restituit 1,3 ha, restul suprafeţei fiind ocupată de o grădină botanică. Înainte de naţionalizare, ultimul proprietar al castelului a fost Ilona Teleki Wesselenyi. Descendenta sa, Eva Janicsko (născută Teleki), care locuieşte la Şimleu Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. În anul 1997, statul a plătit pentru clădire o sumă mică drept compensaţie, pe care familia a rambursat-o statului atunci când, ca urmare a modificărilor legislative, a devenit posibilă şi restituirea în natură. Moştenitorul a fost nevoit să scoată castelul la vânzare pentru că nu îşi permitea renovarea şi întreţinerea acestuia. După naţionalizare, castelul a funcţionat ca şcoală și Casa Pionierilor. După anul 1989, a găzduit o instituţie care organiza activităţi destinate copiilor, respectiv birourile Grădinii Botanice din parcul castelului. Hotărârea definitivă cu privire la restituirea clădirii a fost pronunţată în anul 2012.

14 Thoughts to “Castelul Wesselényi de la Jibou, cumpărat de o firmă din Ungaria. Consiliul Județean – “foc și pară” pe cei implicați în vânzare”

 1. Anonim

  Atenție, trebuie verificat dacă castelul a fost naționalizat sau preluat de stat cu despăgubiri !

 2. Anonim

  Inca un gest de nepasare care ne costa pierderea acestui castel. Ca de obicei, autoritatile ” au fost luate prin surprindere”…Desi timp sa l pastram a fost destul, masurat in ani! Asta ne e soarta. Ce alegem, aia avem!

 3. Anonim

  Castelul Bay din Treznea ? L-am lăsat în paragină ! L-am dărâmat !

 4. Anonim

  Oare marele Crecan o oficiat „casatoria”. Cine îl pune la punct pe acest escroc?

 5. Anonim

  Pana se scarpina ,,otoritatile” dupa ureche, s-a dus dreacului ,,rapita”…Te-apuca asa, o lehamite, cand vezi ca, atunci cand e vorba de lucruri cu adevarat importante, conducatorii nostri se trezesc dupa ce a fost ,,furata mireasa”. Damne da sa se mai poata face ceva!

 6. Ioana

  Macar o sa fie pus la punct …și va arata bine. Bravo Ungaria.

  1. Anonim

   Amu sincer cum au spus alții mai de sus….au avut ocazia sa o cumpere de ani de zile,după ce s-a vândut sărim, pai de știam o cumparam noi,ungaria cumpăra…nu fură…Ungariei ii pasă, știe ca e potential financiar…și a investit, România doar condamna ….păcat….

 7. Virgil

  Marii nostri politicieni, Pop Militianul, Marc Securistul, Ciunt Comunistul „au lasat urme pentru aceasta tara”!

  1. O nouă "realizare" liberalo-udmr

   Omule vorbești cu cu ru, impotenții sunt liberalii și udmr, ăștia au ratat cumpărarea castelului. Nu ne mirăm doar, premierul liberal e repetent cu acte în regulă!

 8. Anonim

  timp de 10 ani nu au avut ocazie sa-l cumpere acel castel ? s-au trezit in ultimul, sau dupa ultimul minut?

 9. Anonim

  Democrație, incompetența e numele tău !

 10. Mihai

  In sfarsit a ajuns acasa.

 11. Anonim

  DA DOAMNE MINTE ROMANULUI , pentru Dinu Iancu Salajanul ” DINULE „: PNl inca nu a inteles nici in ceasul al 12-lea PAMANTUL NU SE VINDE STRAINILOR in general valabil , se lasa mostenire urmasilor.

 12. Dragoș

  La fel s-a întâmplat și cu hotelul Dacia din Satu Mare, clădire patrimoniu. Și această clădire a fost cumpărată tot de statul maghiar , pt că statul român nu prea există…. Vai de țara asta !!!!

Leave a Comment