„Cabana Pionierilor” și Tabăra de la Tusa, doar niște triste amintiri

Starea dezolantă în care se află ceea ce a mai rămas din ceea ce noi cunoaștem că i se spune „Cabana Pionierilor” de pe Meseș a rămas neschimbată. Ploile de zilele trecute n-au făcut decât să transforme și mai mult locul într-un colț uitat din mijlocul pădurii. Primăria Zalău a rezolvat problema căii de acces până la cabană. Da, la acest loc se poate ajunge acum cu mașina așa cum se întâmpla și cu decenii în urmă, pentru aprovizionarea taberei în care erau găzduiți anual sute de elevi. Incendiul din anii trecuți a distrus totul, au mai rămas doar niște pereți și resturi de acoperiș. Cabana a fost disputată ani și ani în instanță de Sindicatele din Învățământ și de către Direcția Județeană pentru Sport. În cele din urmă, cabana de pe Meseș a ajuns în proprietatea Sindicatelor Libere din Învățământ Sălaj. Situația acestei cabane rămâne complicată. Clădirea a fost distrusă, dar pentru că are un anumit regim al clădirilor istorice, intervenția trebuie să respecte normele prevăzute de legislația în vigoare. Noul președinte al Sindicatelor Libere din Învățământ Sălaj, profesorul Vasile Sîrb, a explicat că a solicitat analizarea situației cabanei, pentru luarea, în scurt timp, a unei decizii. Cu o istorie care începe în perioada interbelică și cunoscută mai ales sub denumirea de „Cabana Pionierilor” de pe Meseș, fosta tabără a ajuns o ruină. Într-o situație ceva mai bună se află Tabăra de la Tusa, dar unitatea stă de ani și ani cu lacătul pe poartă din cauza lipsei lucrărilor de întreținere și modernizare. Consiliul Județean Sălaj a început demersurile pentru preluarea taberei și modernizarea acesteia, un proces care ar duce la redeschiderea unității și reluarea activităților specifice în perioada de vacanță. Locul în care se află tabăra este unul de poveste, iar posibilitățile de petrecere a vacanței sunt nenumărate. Tabere de stat funcționale nu mai există în Sălaj.

3 Thoughts to “„Cabana Pionierilor” și Tabăra de la Tusa, doar niște triste amintiri”

  1. […] Starea dezolantă în care se află ceea ce a mai rămas din cee ace noi cunoaștem că i se spune „Cabana Pionierilor” de pe Meseș a rămas neschimbată. Ploile de zilele trecute n-au făcut decât să transforme și mai mult locul într-un colt uitat din mijlocul pădurii. Primăria Zalău a rezolvat problema căii de acces până la cabana. Da, la acest loc se poate ajunge acum cu mașina așa cum se întâmpla și cu decenii în urmă, pentru aprovizionarea taberei în care erau găzduiți annual sute de elevi. Incendiul din… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Nimic nou, duhul otrăvit al ” revoluției” a pustiit tot !

  3. Doru

    Ce se mai lauda Lehene Eusebio, fostul lider de sindicat al acestui judet, ca ce va face el! Ce va redeveni Cabana Pionierului. Ce va mai schimba el fata judetului! De fapt, acest om juca la doua capete si isi facea mendrele ca fiecare „roman” (nu am diacritice).

Leave a Comment