1 august – Ziua municipiului Zalău

Astăzi – 1 august este ziua municipiului Zalău. La 1 august 1473, Hunyadi Mátyás/Matia Corvin/Matthias Corvinus, regele Ungariei și Boemiei, confirmă localității Zalău/Zilah/Zillenmarkt, statutul de oppidum/oraș-târg)/mezőváros/Minderstadt, respectiv oppidum Zilah, privilegiu care conferea târgului dreptul de comerț liber cu toată țara și îi asigura o mai mai mare prosperitate. Conform lui Csánki( I. 550), Zalăul era târg din 1409-opp. Zylah. Localitatea a fost atestată documentar în anul 1214 cu denumirea de Ziloch, după alte surse în secolul al XII-lea.
Denumirea de Zălau, folosită şi astăzi de cei care au prins primele decenii ale celei de-a două jumătăţi a secolului XX, a fost schimbată de comunişti în anii ’70, fiind considerată „prea ţărănească”.
Denumirea de Zalău, impusă artificial, a prins doar la noii veniţi în oraş şi la oficialităţi. Cei care au trăit aici înainte de schimbarea denumirii folosesc şi astăzi Zălau în loc de Zalău. Mai mult, locuitorii îşi spun zălăuani, şi nu zalăuani.
Regretatul istoric Nicolae Gudea: ”Cea mai veche denumire românească pare a data din 1808 şi apare în lucrarea lui Johann Lipzky (Repertorium locorum objectorumque in XII tabulis mappae regnorum Hungariae, Slavoniae, Croatiae et confinium militarium Magni item Principatus Transilvaniae ocurantium. Buda).
După numele unguresc şi cel german, cel românesc este Zilahu, Zalahu. (…) S-a văzut deci că pe parcursul a 170 de ani numele românesc al oraşului a fost Zilah/Zelahu, Zelau şi Zălau, uneori dublate de toponimul maghiar Zilah”.

6 Thoughts to “1 august – Ziua municipiului Zalău”

 1. […] Astăzi – 1 august este ziua municipiului Zalău. La 1 august 1473, Hunyadi Mátyás/Matia Corvin/Matthias Corvinus, regele Citeste mai mult […]

 2. Os

  La asta trebuia sa facem statuie ca ne-a scos din kk nu la mihaies

 3. Adevărata ascensiune

  Comuniștii nu numai că au schimbat denumirea orașului, în această perioadă, Zalăul a cunoscut cea mai puternică dezvoltare din întreaga sa istorie, a devenit municipiu !

 4. Ion

  …Si, ca o „chestie”: stiati ca pe mama lui Matei Corvinul o chema Maria Salajan?

  1. Anonim

   Szilágyi Erzsébet

Leave a Comment