Autoritățile din Jibou vor să scape orașul de sărăcie în următorii doi ani

Jibou ar putea fi primul oraș din România în care sărăcia va fi eradicată în următorii doi ani. Câte 25.000 de euro pentru afaceri, 1.500 de lei pentru școlarizarea copiilor și bani pentru renovarea caselor – cel puțin asta promit autoritățile și managerul unui amplu program special de eradicare a sărăciei, program ce a demarat marți, în Jibou. Cei care au pus bazele acestui proiect spun că oamenii din comunitățile sărace vor fi consiliați gratuit, vor primi îngrijiri medicale, asistență pentru alegerea unei instituții de educare și sprijin specializat pentru angajare, toate în cadrul acestui proiect derulat cu sprijinul Fondului Social European. 

Echipe de intervenție trans-disciplinare, cursuri de parenting, bani pentru școlarizarea copiilor, pentru renovarea caselor sau pentru finanțarea inițiativelor antreprenoriale, măsurile incluse în acest program transofrmă orașul Jibou în prima localitate din România care va monitoriza evoluția cetățenilor aflați în situații critice, oferindu-le asistență pas cu pas până la reintegrarea socială. Totodată, orașul Jibou este prima localitate care aplică un program complex, cu măsuri integrate, pentru reabilitarea unei comunități sărace de dimensiuni mari, obiectiv care va fi atins, potrivit estimărilor, într-un termen foarte scurt, la doar doi ani de la lansare. Programul, adresat familiilor aflate la limita subzistenței, are printre principalele obiective creșterea nivelului de educație și reinserție socială, încurajarea anteprenoriatului, dar și reducerea mortalității infantile, prevenirea sarcinilor în cazul minorelor sau creșterea numărului de persoane din comunitățile marginalizate înscrise la medicul de familie.

“Implementăm probabil cel mai complex program de reinserție socială dezvoltat vreodată România pentru reabilitarea unei comunități sărace de dimensiuni mari. Din studiile realizate de experți, estimăm că toate persoanele incluse în acest program vor fi reintegrate în primii doi ani de la lansare. Subliniem faptul că serviciul este integrat și că va schimba radical viața întregii familii: parintii își găsesc un loc de muncă și îl păstrează, învață să fie părinți la cursuri speciale, copiii merg la școală, au mâncare, haine, rechizite, își fac temele, recuperează unde cazul și învață lucruri noi. Vom renova și 50 de case. Iar 30 dintre acești oameni vor deschide afaceri și vor da de muncă și altora în comunitate“, spune Silvia Pașca-Pustai, manager general al acestui proiect.

 

 

 

 

Leave a Comment