Liderii primarilor de comune vor pensii speciale

Liderii Asociaţiei Comunelor din România consideră că şi edilii ar trebui să beneficieze, pe modelul recent legiferat de parlamentari, de pensii speciale, întrucât şi ei sunt demnitari. Propunerile nu s-au discutat încă la nivel naţional, urmând ca acest proiect fie dezbătut la întâlnirea reprezentanţilor şi liderilor primarilor, care va avea loc peste puţin timp la Eforie Nord.

Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, liderul primarilor sălăjeni, ne-a spus că, în primul rând nu este de acord cu termenul de pensie “specială”, în aceste cazuri (parlamentari, primari n.r.). “Suntem cu toţii egali în faţa unor drepturi de acest gen. Nimeni nu este „special”. Cu ce ar fi mai special un parlamentar sau un primar faţă de un om care a muncit 50 de ani în condiţii poate de zece ori mai grele faţă de alte categorii? Sigur, şi un primar, având în vedere toate condiţiile de transparenţă impuse, toate cauzele de incompatibilitate în care se poate ajunge, trebuie să beneficieze de o pensie decentă, bazată, aş spune, pe rentabilitatea muncii sale. Un primar nu poate derula nicio altă activitate pentru că imediat este găsit în incompatibilitate sau în cine ştie ce alte situaţii, în timp ce alţii îşi văd liniştiţi de treburi, nestingheriţi. Sunt pentru recunoaşterea muncii, a calităţii ei, dar în mod egal pentru toţi. Resping termenul „special” în acest caz şi prin urmare, nu pot fi de acord cu acest tip de pensie suplimentară, indiferent cui îi este acordată”, a spus primarul Boncidai Csaba.

Primarul comunei Agrij, Pamfil Berar, dezaprobă şi el această iniţiativă pe care o consideră cel puţin inoportună. „Eu sunt un om modest, nu aş putea să fiu de acord cu un astfel de proiect, chiar dacă acesta a fost deja o dată aprobat, pentru parlamentari, iar prin aceasta precedentul a fost creat. Suntem prea săraci, oamenii din comune cu atât mai mult resimt asta cel mai tare. Nu era cazul ca parlamentarii să-şi propună şi tot ei să-şi aprobe aceste pensii. Logic, sigur, şi primarii ar trebui să beneficieze dacă parlamentarii deja au aceste pensii, însă eu sunt împotriva acestui proiect având în vedere situaţia în care ţara şi cu precădere mediul rural, se află în acest moment. Mai mult decât atât, sunt convins că nici nu va trece de votul parlamentarilor aşa că pentru cei care cred în asta, va rămâne mai mult ca sigur doar un vis”, a spus primarul comunei Agrij.

Primarul comunei Vârşolţ, Lajos Breda, ne-a spus că deşi suntem într-o perioadă deosebit de grea, din moment ce parlamentarii au considerat că un astfel de proiect poate deveni realitate pentru ei, poate că şi primarii ar trebui să beneficieze de o astfel de pensie. „Eu sunt la dispoziţia comunei 24 din 24, cum se spune. De multe ori dorm aici în primărie, în camera de oaspeţi pentru că ajung să răspund la apelurile oamenilor şi la 12 noaptea, nu am ce să fac. Dacă un parlamentar poate primi o pensie suplimentară pentru unul, două, sau trei mandate, acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi în cazul primarilor, şi ei sunt demintari. Acest proiect va fi însă discutat la întâlnirea la care vom participa, la nivel naţional şi cu siguranţă după această întâlnire, datele vor fi mai multe şi mai consistente. Eu am pensia mea, pentru anii mei de muncă, nu m-aş putea baza niciodată pe un astfel de proiect sau pe reuşita lui însă dacă va fi adoptat, nu văd nimic ilegal în el. În mod normal, dacă e să vorbim de echitate, poate că cel mai bine ar fi fost ca acest proiect să nu fie adoptat nici la nivel de parlamentari, ca să putem spune că nu e valabil pentru primari. Din moment ce pentru ei a fost valabil, logic ar fi să fie valabil şi în partea noastră. Dar rămâne de văzut, totul este deocamdată la nivel de discuţii, cred ca important este să ne facem datoria, să fim pe baricade şi să facem ceea ce trebuie făcut, fiecare pentru comuna lui, până la a discuta despre pensii suplimentare. Nu asta contează şi nu asta interesează pe oameni”, a spus primarul comunei Vârşolţ.

Primarul din Gîrbou, Alexandru Spătar, nu este de acord cu această iniţiativă: „Munca unui primar este complexă. Viaţa unui edil de comună nu e uşoară şi numai cine nu vrea să observe acest lucru, nu-l observă. Cu toate acestea, nu pot să fiu de acord cu iniţiativa acordării unor astfel de pensii. Cred că se depăşeşte cu mult principiul echităţii, al egalităţii, nu e un proiect cinstit. Cu ce suntem noi mai presus de cetăţenii din comună sau de la sate? Starea ţării noastre e deosebit de grea, după ce că toate merg aşa cum merg, ne mai loveşte şi natura, astfel încât grijile devin din mari, şi mai mari. În niciun caz nu susţin acest proiect şi nu ştiu ce şanse va avea, în cazul în care va ajunge pe mesele celor care trebuie să decidă”, a spus primarul din Gîrbou. Rămâne de văzut ce se va decide la întâlnirea liderilor primarilor de comune şi, ulterior, la niveluri mai mari, şi dacă pensiile speciale le vor face bătrâneţea mai uşoară nu doar senatorilor şi deputaţilor, ci şi edililor din toată ţara.

Alte articole

6 Thoughts to “Liderii primarilor de comune vor pensii speciale”

 1. x

  Dar cine va obliga sa candidati? Ce rusine sa va ganditi numai la pensii speciale!

 2. Anonim

  Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, liderul primarilor sălăjeni, cate proiecte pe fonduri europene are pe numele membrilor de familie?

 3. anonim

  vai de noi in ce tara traim si ce oameni ne conduc.de acord cu pensiile lor nesimtite dar daca sint prinsi cu luare de mita trafic de influenta si alte furtisaguri sa dea o lege ca fac inchisoare pe viata.Sinteti de acord domnilor demnitari?

 4. Alexandru cel Mare(Nagy)

  Exista o singura solutie: Toata lumea sa aiba pensii speciale,ca doar toti sunt egali in tara asta!
  -Sau unii sunt mai egali,decat altii?

 5. Epure

  Sa va ia dracu penalilor!! Atatia ani ati sifonat bugetul statului cu cheltuieli inutile si de forma, din taxele si impozitele platite de NOI contribuabilii, numai ca sa castigati la fiecare 4 ani alegerile, in timp ce oamenii pe care ia-ti promovat prin partidele voastre nu au fost in stare sa faca nimic pe plan legislativ si economic in acesti 26 de ani de la revolutie, in afara de aprobarea de pensii, ajutoare si alte indemnizatii din care direct sau indirect ati beneficiat numai VOI, asa numita clasa politica .. elita ganditoare si conducatoare a societatii!! Felicitari si mult succes in continuare!!

 6. Anonim

  Idiotul de Breda e la primarie cand il alunga nevasta de acasa! Ce nesimtire…… bravo Berar si ceilalti!

Leave a Comment