USL – câştigător detaşat al alegerilor în Sălaj

 

USL a obţinut în Sălaj, potrivit rezultatelor finale ale BEJ, două mandate de deputat şi unul de senator, iar UDMR – un mandat de deputat, în timp ce câştigătorii pentru Colegiul senatorial Şimleu–Cehu şi Colegiul 1 Şimleu Silvaniei, la Camera Deputaţilor, se vor şti doar după redistribuire.

Astfel, preşedintele BEJ Sălaj, Claudia Tomşa, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că deputaţii Iuliu Nosa (PSD), Mirel Taloş (PNL), Seres Denes (UDMR) şi senatorul Gheorghe Pop (PSD) au obţinut toţi încă un mandat în Parlamentul României, în timp ce fostul ministru al Economiei în Guvernul Ungureanu, deputatul Lucian Bode, intră în etapa de redistribuire, după ce nu a întrunit minimul necesar de voturi valabil exprimate în Colegiul 1 Şimleu Silvaniei.

 Situaţia pe Colegii

  

Astfel, la Camera Deputaţilor, în Colegiul 1 Şimleu Silvaniei, prezenţa la vot a fost de 40,48 la sută. Din cei 51.280 de alegători înscrişi pe liste, 21.819 şi-au exprimat opţiunea electorală, numărul total al voturilor valabil exprimate fiind de 20.762. Necesarul minim de voturi valabil exprimate pentru obţinerea unui mandat de parlamentar a fost de 10.382, însă niciunul din candidaţii înscrişi în cursa electorală nu au atins acest obiectiv. Mai exact, Dorel Oros (USL) a obţinut 6.850 de voturi, deputatul Lucian Bode a strâns doar 5.846 de voturi, fiind urmat de Ioan Mocan (PPDD), cu 3.856 de voturi, toţi trei intrând cu brio în etapa de redistribuire.

În Colegiul 2 Cehu Silvaniei, deputatul UDMR Seres Denes a câştigat încă un mandat de parlamentar, el bucurându-se de susţinerea a 12.302 de votanţi. Minimul de voturi care a trebuit întrunit în acest Colegiu pentru obţinerea unui mandat de ales a fost de 10.499 de voturi, prezenţa la urne fiind de 45,79 la sută. Din totalul de 45.857 de sălăjeni înscrişi în liste, la urne s-au prezentat 21.752, voturile valabil exprimate fiind 20.997.

În Colegiul 3 Jibou, 40,99 la sută (20.168 de persoane) din totalul de 47.067 de alegători înscrişi în liste şi-au exprimat opţiunea electorală, numărul voturilor valabil exprimate fiind 19.291. Cu 10.203 de voturi strânse de la populaţie, deputatul Iuliu Nosa a obţinut încă un mandat de parlamentar pe Valea Someşului.

În Colegiul 4 Zalău, câştigătorul alegerilor parlamentare a fost deputatul PNL Mirel Taloş, acesta strângând 12.190 de voturi, faţă de 10.839 de voturi cât a reprezentat minimul necesar. La Zalău, prezenţa la urne a fost de 37,24 la sută, în listele electorale fiind trecuţi 58.199 de zălăuani. Dintre ei, 21.993 s-au prezentat la urne, numărul voturilor valabil exprimate fiind 21.679.

În Colegiul senatorial Zalău – Jibou, câştigător detaşat la voturile sălăjenilor a fost Gheorghe Pop, care se va afla încă 4 ani în Parlamentul României, după ce a obţinut 23.812 de voturi, iar pragul minim necesar care trebuia atins a fost de 20.569 de voturi. În Colegiul respectiv, au fost înscrişi în liste 105.265 de votanţi, din care s-au prezentat la urne 42.161. Potrivit preşedintelui BEJ Sălaj, în acest Colegiu au fost 41.136 de voturi valabil exprimate.

Tot pentru Senat, dar în Colegiul Şimleu – Cehu, niciun candidat nu a întrunit 50+1 din voturile valabil exprimate, astfel că intră la redistribuire Alexandru Vegh (UDMR), care a obţinut 15.349 de voturi, Călin Băgărean (USL), cu 11.075 de voturi şi Dumitru Blaga (ARD), cu 8.936 de voturi.

În Sălaj, au fost înscrişi pe liste 202.402 alegători, prezenţi la urne fiind 85.732 de cetăţeni. La Senat, numărul voturilor valabil exprimate a fost de 83.169, în timp ce la Camera Deputaţilor – de 82.726 de voturi.

 Reacţii după aflarea rezultatelor

 Liderul PSD Sălaj, Tiberiu Marc, consideră că rezultatul obţinut în alegeri de USL este unul bun, ţinând cont de situaţia meteo şi de numărul semnificativ mai scăzut al oamenilor la urne, faţă de alegerile din iunie. „Faptul că ne-am păstrat numărul de mandate înseamnă că rezultatul alegerilor este unul bun. Cu altă variantă în Colegiul 1 rezultatul ar fi putut fi foarte bun”, a spus Tiberiu Marc.

Liderul democrat-liberalilor sălăjeni, deputatul Lucian Bode, a declarat că nu se aştepta la un asemenea scor. „Nu mă aşteptam să ies doar pe locul doi. Orice competiţie în care termini pe locul doi nu poate fi privită ca o victorie”, a spus Bode. Acesta a fost reţinut în aprecieri, spunând doar că nu poate comenta rezultatul alegerilor atîta timp cât nu are situaţia definitivă, acest lucru incluzând repartizarea naţională a mandatelor. Totuşi, Bode a recunoscut că procentul obţinut de ARD în Sălaj (17,7 la sută la Senat şi 16,86 la sută la Camera Depoutaţilor, n.r.) este sub ceea ce şi-au propus democrat-liberalii sălăjeni. „Deşi ne încadrăm în procentul naţional al Alianţei, sunt nemulţumit de rezultatul obţinut”, a spus Bode. Întrebat fiind dacă nu cumva consideră că PDL ar fi fost mai câştigat dacă mergea singur în alegeri, şi nu în Alianţă, Bode a spus că este prematur să se pronunţe, preferând să aştepte întâi analiza Biroului Permanent Naţional al PDL. „S-a întâmplat ceva în ultima săptămână. Atunci aveam peste 20 la sută, iar acum ne-am trezit că avem doar 16-17 la sută”, a spus Bode. Deputatul a spus că ARD şi sigla sa nu au fost suficient de bine promovate la nivel naţional.

În ceea ce priveşte o eventuală demisie a lui, având în vedere scorul slab înregistrat la parlamentare, Bode a spus că aşteaptă rezultatele înainte să se pronunţe şi că în cadrul Biroului Permanent Judeţean va fi luată o decizie privind mersul lucrurilor în perioada următoare. Potrivit lui Bode, cele mai mai şanse de „a prinde” un mandat la redistribuire le are candidatul PPDD Sălaj, Ioan Mocan, clasat după numărul de voturi pe locul trei.

Deputatul Iuliu Nosa a declarat că obţinerea unui nou mandat de parlamentar este un moment important atât pentru el, cât şi pentru Colegiul pe care îl reprezintă şi că trebuie să mulţumească pentru sprijinul acordat în campania electorală atât familiei, cât şi colegilor din PSD şi PNL.

Deputatul PNL Mirel Taloş a declarat că rezultatul obţinut în alegeri a fost o apreciere faţă de activitatea sa ca parlamentar de opoziţie în folosul zălăuanilor. „În acelaşi timp, rezultatul scrutinului de duminică a fost un vot de încredere pentru USL”, a spus Taloş. Întrebat fiind dacă asocierea liberalilor cu social-democraţii l-a avantajat, Taloş a spus că votanţii USL nu ar trebui separaţi în susţinători PNL şi susţinători PSD, ei fiind de fapt toţi cei care de-a lungul ultimilor 2 ani au fost sensibili la mesajul USL. Taloş consideră că obiectivul pe care şi l-a propus pentru alegeri a fost atins, în condiţiile în care şi-a propus obţinerea a minim 55 de procente şi a fost votat de peste 57 la sută dintre sălăjeni în Colegiul Zalău.

Deputatul UDMR Seres Denes a declarat că se aştepta la un rezultat mai bun, scorul obţinut fiind „o mică surpriză”. „Mă aşteptam la mai mult, rezultatele de acum sunt sub cele de acum 4 ani. A fost o mică surpriză pentru mine”, a spus Seres, care a învinovăţit autorităţile locale şi judeţene pentru proasta gestionare a deszăpezirii drumurilor în ziua scrutinului. „Au dovedit că nu sunt pregătite pentru asemenea evenimente şi din această cauză bătrânii nu au putut ieşi la vot. Cât despre mine, mă bucur că nu am pierdut încrederea sălăjenilor. În ceea ce îl priveşte pe candidatul UDMR Alexandru Vegh, totul depinde de hazard. Acum se află pe primul loc şi avem şanse la redistribuire, în contextul în care următorul clasat este reprezentantul USL, Uniunea obţinând din prima etapă un mandat într-un alt Colegiu (Jibou, nr.), iar al treilea candidat (Dumitru Blaga – ARD, n.r.) este la o distanţă considerabilă”. La redistribuire vor cântări în balanţă şi rezultatele obţinute de UDMR în alte judeţe, a conchis Seres Denes..

Senatorul USL Gheorghe Pop a declarat că rezultatele alegerilor parlamentare sunt excepţionale şi merituoase, arătând efortul depus în campania electorală de fiecare echipă în parte.

Candidatul ARD la Camera Deputaţilor în Colegiul Zalău, Claudiu Bârsan, a declarat că se aştepta la un număr de voturi apropiat de cel obţinut, ţinând cont de rezultatul de la alegerile locale, când a încercat să câştige fotoliul de primar al Zalăului. „Mă aşteptam la aproximativ 5.000 de voturi, dar nu sunt dezamăgit”, a spus Claudiu Bârsan, precizând că unul din obiectivele pe care şi le-a propus şi care a fost atins este creşterea notorietăţii sale în rândul sălăjenilor.

34 Thoughts to “USL – câştigător detaşat al alegerilor în Sălaj”

  1. Anonim

    Se pare ca Marc tot impunge cu colegiul 1. E clar. E impotriva PNL-ului.
    Daca s-ar fi votat omul, Pop Gheorghe nu ar fi iesit. S-a votat alianta. Daca nu vor face nimic, peste 4 ani se vor regasi ei in situatia ARD-ului.

    1. Marin

      De ce e Ponta palid???? Felicitari Romania , ai un binemeritat parlament al PENALILOR dupa chipul si asemanarea sa.Dupa cum stau lucrurile astept cu nerabdare sa-si franga gaturilor.

    2. Anonim

      Iar au muscat-o pnlistii .Nu le-a iesit niciunul de-al lor.Au luptat toti pentru musafirul de talos.Ma voi de ce nu luptati pentru unul dintre voi niciodata??? Va spun eu : pentru ca Capalnasiu nu e pnlist pursange, e un traseit oportunist.Vai de mama doctrinei liberale

  2. Anonim

    unde sunt pdl istii

    1. Marin

      ne uitam bine la voi , ca sa fim pe faza cand o sa luati o mare m…….e

  3. Anonim

    la mata intre picioare

  4. Andrei

    Inima ARD a încetat să bată.
    Aşa cum era de aşteptat, USL a zdrobit ARD-ul.
    Marii luptători anticomunişti, au condamnat comunismul şi au dat legea lustraţiei, nu au reuşit să obţină nici măcar un sfert din mandatele USL.
    Aşa înfrângere ruşinoasă nu a mai fost înregistrată în România modernă.
    Au primit ceea ce le-am promis de astă vară, „LUSTRAŢIA FINALĂ”.
    Acum se ceartă ca, chiorii şi au desfiinţat ARD.
    Adio şi n-am cuvinte!

  5. De ce acceptati doar comentariile pro USL ?!

    1. Marin

      ha ha ha ca asa va fi de acuma inainte : cine va deschide gura anti usl va primi doua peste bot

  6. Anonim

    Se accepta si altfel de comentarii dar postacii portocalii nu prea mai au ce sa spuna.

  7. guvidu portocaliu

    astept cu nerabdare momentul in care ponta si crinut vor trece din pozitia 69 in pozitia capra. atunci, si doar atunci, si nu doar empatic, va incepe sa ne usture hemoroizii. iar momentul ala nu se va lasa prea mult asteptat.
    pana atunci insa, le recomand tovarasilor uslasi sa se stearga la gura. le-a mai ramas ceva lichid alb pe barba, dupa intalnirea cu ponta din cabina de vot.

  8. Anonim

    inima ard a incetat sa mai bata deci a intrat in stop cardiac si a fost transportata de urgenta la un spital desfiintat de reforma pdl

  9. ioan

    o mare intrebare am pt cei din politica.prezenta la vot pe tara a fost in jur de 40 la suta.ma intreb restul de 60 la suta de cenu au votat?oare nu se merita pus aceasta intrebare /sau raspunsul este totii sant o apa si un pamant daca acesta este nivelul absenteismului la vot.este o intrebare care da foarte mult de gandit. oare cei 60 la suta asteapta cred un alt profil de politician in aceasta tara.sau posibil sa nu mai suporte sa fie mintiti in fata asta sa fie o cauza oare?

  10. ioan

    doresc sa faceti un sondaj pe acesta tema sa ne lamurim cum stau lucrurile in tara sau la nivel de judet . astept o noua revolutie morala in aceasta tara oare acest fapt datoreaza lipsa de la vot atat de mare a numarului de alegatorii? trebuie sa fie o cauza!!! ce parere au politicieni nostri despre aceasta intrebare.

    1. Anonim

      Da gaseste-ti o amanta care sa iti satisfaca dorintele, nu veni sa ti le expui aici!!!

      Emite pretentii de atatea zeci de mii de euro in alte parti! Se vede ca nu ai habar de acest domeniu!!

  11. anonim

    PDL-istul de Benculet nu declara nimic? A amutit sarmanul.Si ce gura mare avea.Numai la televiziuni era.Scuze.Am uitat.S-a dus la padure sa imparta lemne la oameni ca afara ninge.E jalnic rezultatul lui.Dupa om…om mic…rezultat mic.

  12. anonim

    si an politica suntem ca la fotbal.

  13. Curvulita,de doar 23 de anisori a marelui fraudator de la referendum , baronul Dragnea intra in parlament situindu-se printre primii concurenti ,in competitia minciunii ,defaimarii cu dejectiile antenei 3,RTV si Realitatea TV !!! Lista , ar putea continua cu rude , neveste etc. sfidand cu nerusinare bunul simt al neamului nostru !!!

    1. Marin

      si voiculescu , si gigi , si invatatoarea care a facut greva foamei platita fiind de usl, si banias acum la usl, si iacob ridzi acum la ppdd.Uite-asa au colectat cei mai vinovati penali si si-au facut un parlament al coruptiei.Cat de prost trebuie sa fii sa votezi asa ceva.Incredibil de limitat. Si n-o sa le fie rusine uslistilor cu ce-au facut din Romania.Au vrut-o proasta ca sa aiba cine vota usl.Prostilor de bugetari ,meritati sa ajungeti in situatia de a nu va lua salariilor.Sunt convins ca o sa ajungeti.Sunteti multi si prosti

  14. Anonim

    guvidule portocaliu,dupa cum pui problema esti un prost si un ordinar cu apucaturi de jegos si trasaturi de cretin.Din pacate,pentru tine si ai tai care sunt oameni si nu cred ca-ti seamana,ora adevarului a venit.Prea au fost cu nasul pe sus pdl-ii;ei au privit tara cu ochii inchisi si au ascultat glasul poporului cu urechile astupate.Dupa ce se prefaceau ca nu vad dezastrul in care au adus tara si nu aud strigatul disperat al poporului sau,tot ei erau cei cu gura mare si atotstiutori.Cred ca „pauza mare” in care i-a trimis poporul le va da ocazia sa-si revina,asta daca rautatea din ei nu-i va impiedica sa o faca.Cit despre udmr,consider ca ar trebui sa mai vada si ei cum este sa nu fie prea bagati in seama ci ajutati sa-si revina la normal,daca mai stiu ce inseamna acest lucru.Cred si ca romanii au votat in acest fel ptru ca s-au saturat de atitea minciuni si privatiuni la care au fost supusi in ultimii ani si acum au rabufnit.Sunt convins ca usl-ul stie acest lucru si,de aceea,va incerca sa nu faca multe greseli numai ca,din haosul in care se zbate acum tara le va fi greu sa o scoata si le va lua mult timp.Camara tarii este goala,vistieria ei asisderea,poporul este batrin,girbovit si bolnav,lucratorii sunt putini dar si flaminzi si insetati,copii sunt din ce in ce mai putini si cresc si se joaca pe pamintul pustiit de rodul sau care,nu cu mult timp in urma era totusi bogat.Si acest lucru se intimpla in conditiile in care altii ne dau mincare proasta dar scumpa si ne tin cu capul plecat,cerindu-ne sa fim mindri de statutul nostru de europeni cu orientari pro nato si pro americane.Peste acest peisaj dezolant isi intind plapuma si dorm linistiti, in huzur si nepasare, hotii bogati ai tarii,nestingheriti de nimeni;nici macar de legile acestei tari.Din aceasta conditie de roman votant cum pot fi eu de acord cu tine,guvidule tembel si jalnic?

    1. Anonim

      Fraierilor stanga risipeste ce aduna dreapta, usl a vrut referendum sa cheltuie bani, camara voastra uslista se goleste mai repede decat se umple in loc sa investiti voi, uslistii ii faceti pe toti handicapati ca sqa le dati bani, mariti in nestire salarii, cand ati avut bani i-ati cheltuit fara minte.Sunt sigur ca nu aveti de unde plati salarii si pensii marite, sunt sigur ca n-o sa investiti nici un leu, sunt sigur ca nu sunteti capabili sa atrageti fonduri europene ci doar sa le blocati, sunt sigur ca nu vreti ca generatiile astea de copii sa fie EDUCATE, ca daca sunt educate nu aveti voi prostime care sa va voteze.Si mai mult stiu sigur ca o sa descurajati competenta si o sa incurajati PLAGIATUL , MINCIUNA SI HOTIA.Dar de ce sa plec eu din tara cand voi sunteti cei care ar trebui sa plecati.Sa se spele romanii prosti cu USL pe cap

  15. Andreas

    „Ce bine-mi pare ca ai luat tzeapa
    Ce bine-mi pare c-ai pierdut
    Toate hainele tz-iau intrat la apa
    Nu mai ai nimic din tot ce-ai avut”

    Hehehe !!!

    p.s. Meseriasi astia de la Cassa Loco, nu-i asa ?

    1. Maria

      Nu stiu cine a luat teapa.Mie mi se pare ca cea mai mare ii revine USL.Pana in martie se invart ca titirezii.

  16. gogu

    Toti care sunteti anti USL sa va dea Dumnezeu bucurii cu mamele voastre.Stici voi cum se procedeaza.

    1. Anonim

      du-te naibii uslist fara creier ( scuze, cred ca asta-i pleonasm)

  17. gogu

    Undei Doamna VASS ? s a ascuns in tara oasului, poate osenii sunt mai mai sculosi decit cei din satucul natal, scuze am uitat ca ea s a autointitulat romanca nu nepoata lui ATILO,scuzati ma daca nu cunosc bine limba Bella.

  18. Sorin

    Salajeni indobitociti, va plang de mila desi nu meritati!

  19. Anonim

    USL A ANCEPUT SA ASI SAPE ANCET DAR SIGUR GROAPA . MAMA LOR DE COMUNISTI

  20. ion

    Ca acum patru ani,Bode deputat de Simleu si Veg in loc de Fekete la Cehu,in rest nicio schimbare!

  21. ion

    pt Gogu,doamna Vass Paul e deputat de Satu Mare! Felicitari Andreea!

    1. guvidu portocaliu

      vass a mancat un rahat satmarean. nu-i nicaieri. si nu planje nimeni. ioi, ce rau ma doreeeee.:)

  22. ion

    Usl a castigat detasat ca acum patru ani!

  23. Anonim

    FRATILOR AM VIZA DE CANADA SI AN 9 AM PLECAT CU TOT CU FAMILIE DE AICI ANCOLO ALEGETI PE CINE VRETI VA DORESC SUCCES DESI………

  24. FONDURI NERAMBURSABILE UE

    2013 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

Leave a Comment