UE acordă Ungariei termen de o lună să ia măsuri cu privire la statul de drept, înainte să suspende fondurile

Comisia Europeană a acordat Ungariei termen de o lună să răspundă îngrijorărilor sale cu privire la statul de drept, înainte de a cere guvernelor Uniunii Europene să suspende o parte din fondurile pe care Ungaria le va primi în cadrul bugetului din perioada 2021-2027 al blocului comunitar, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Noul termen limită face parte dintr-un proces UE, numit „mecanismul de condiţionalitate”, menit să protejeze interesele financiare ale UE împotriva încălcării statului de drept de către un guvern UE. Este separat de alte proceduri privind statul de drept pe care UE le-a lansat împotriva Ungariei.

Comisia consideră că banii UE sunt în pericol în Ungaria din cauza corupţiei, care poate lua forma unor licitaţii pentru proiecte finanţate de UE la care participă un singur ofertant, care are de obicei legături cu partidul de guvernământ

De asemenea, executivul UE are îngrijorări cu privire la independenţa sistemului judiciar, a presei şi a organizaţiilor neguvernamentale.

Premierul ungar Viktor Orban a respins în trecut preocupările UE şi SUA cu privire la corupţia din Ungaria, dar oficiali ungari de rang înalt au declarat în ultimele săptămâni că Budapesta este dispusă să colaboreze cu Bruxelles-ul pentru a rezolva îngrijorările sale.

Ungaria s-a oferit săptămâna aceasta să reducă numărul de licitaţii publice la care participă un singur ofertant la 15% din numărul total. De asemenea, Budapesta s-a oferit să permită instanţelor să ordone procurorilor să urmărească cazurile chiar dacă procurorii au decis să nu procedeze astfel şi să facă procesul de legiferare din Ungaria mai transparent şi mai incluziv.

Din cauza îngrijorărilor sale cu privire la bugetul UE, Comisia a lansat „mecanismul de condiţionalitate” în aprilie. În cele din urmă, ar putea duce la suspendarea celor 21 de miliarde de euro alocaţi Ungariei din bugetul UE.

Comisia a anunţat că l-a mandatat pe comisarul pentru buget Johannes Hahn să informeze Budapesta cu privire la măsurile pe care executivul UE intenţionează să le propună guvernelor UE dacă măsurile de remediere ale Ungariei nu sunt adecvate.

Leave a Comment