Totul despre alegerile locale: „Bătălia” se va da în 5 iunie

Alegerile locale vor avea loc în data de 5 iunie, a decis Guvernul, care a aprobat în şedinţa de miercuri șase hotărâri care vizează organizarea şi desfăşurarea acestui scrutin.

Alegerile locale din acest an vor avea loc în 5 iunie, potrivit unei Hotărâri incluse în pachetul legislativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor autorităților administrației publice locale, adoptat astăzi de Guvern. „Stabilirea datei de 5 iunie a avut în vedere prevederile legale potrivit cărora data alegerilor se stabilește prin Hotărâre de Guvern cu cel puțin 75 de zile înaintea votării și permite consilierilor locali, județeni și primarilor aleși în scrutinul electoral anterior să își încheie mandatele obținute pentru o perioadă de patru ani. În cazurile de balotaj și situațiile în care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminică 19 iunie”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.
Pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor locale din 2016, sunt prevăzute peste 350 de milioane de lei (suma exactă este 350,663 mii lei), fonduri asigurate de la bugetul de stat.
„În suma alocată de la bugetul de stat, sunt incluse şi fondurile necesare pentru plata indemnizațiilor membrilor birourilor electorale de circumscripţie, ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi ale aparatului tehnic auxiliar al acestora. Înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 115/2015, aceste cheltuieli erau asigurate din bugetele locale”, arată comunicatul. Mai mult, sunt previzionate şi costurile de implementare ale Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Totodată, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator în secțiile de votare ale căror indemnizații sunt asigurate de la bugetul de stat.

Campania începe în 6 mai
Tot miercuri, Executivul a adoptat calendarul acțiunilor din perioada electorală a alegerilor locale din acest an. Astfel, până în 26 martie vor fi desemnați judecătorii din Biroul Electoral Central, urmând ca până în 27 martie să fie ales președintele BEC și locțiitorul acestuia. Începând cu 11 aprilie 2016, până în 26 aprilie, vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile județene și primari. După perioada în care pot fi depuse contestațiile, data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor.
Campania electorală va începe în 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, și se va încheia în 4 iunie, ora 7. În 5 iunie, votul va începe la ora 7 și se va încheia la ora 21.

„Legendă” pe buletinele de vot
Un alt act normativ din pachetul adoptat miercuri stabilește modelul și condițiile de tipărire ale buletinului de vot. Pentru a facilita accesul alegătorilor la opțiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conține denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorți a ordinii pe buletinul de vot, precum și paginile din buletinul de vot în care aceștia au fost înscriși. De asemenea, printr-o altă Hotărâre, Guvernul a adoptat o serie de măsuri tehnice în vederea bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale. Pentru coordonarea și urmărirea îndeplinirii sarcinilor, se constituie Comisia tehnică centrală condusă de ministrul Afacerilor Interne, din care vor face parte reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice cu atribuții în organizarea alegerilor, precum și ai Agerpres, Societății Comerciale de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice, Electrica – S.A, Societății Române de Televiziune, Societății Române de Radiodifuziune.
Întreg pachetul legislativ privind organizarea și desfășurarea alegerilor va intra în vigoare începând cu 22 martie 2016, data începerii perioadei electorale.

Alte articole

One Thought to “Totul despre alegerile locale: „Bătălia” se va da în 5 iunie”

  1. Mihaela

    Afacere fara riscuri! Acum ai ocazia sa incepi o afacere fara riscuri, fara sefi, fara program fix, fara obligatii! Trebuie doar sa vrei sa te instruim noi gratuit si pas cu pas, cu maxima atentie, in asa fel incat tu sa stii cum sa castigi bani cat mai repede posibil! Solicita acum toate informatiile, la adresa de email: mihaela_horgos@yahoo.com

Leave a Comment