Seres Denes: „Cunoaşterea limbii maghiare în administraţia locală, un lucru justificat şi legal”

Pe fondul inflamării relaţiilor dintre oficialii români şi cei maghiari, reprezentanţii UDMR pun benzină pe foc şi vin în spaţiul public pentru a cere, mai abitir decât au făcut-o până în prezent, drepturile minorităţii pe care o reprezintă. Oportun sau nu, în unele situaţii, din punct de vedere legal, demersul lor este cât se poate de justificat.

În urmă cu câteva zile, liderii UDMR s-au arătat de părere că limba maghiară ar trebui să devină limba oficială în Ardeal, punct de vedere făcut public la o televiziune maghiară. Mai mult, reprezentanţii Uniunii susţin că o astfel de prevedere ar trebui reglementată prin Constituţie, astfel că UDMR urmează să facă o astfel de propunere pentru modificarea legii fundamentale a ţării. „Ar fi bine dacă limba maghiară, prin Constituţie, ar primi un statut regional. Cred că, astfel, limba maghiară ar putea fi ocrotită mai bine”, declara, de curând, vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, la postul Duna TV.
În acest context, preşedintele UDMR Sălaj, deputatul Seres Denes, ne readuce aminte că România a ratificat Carta Europeană a Autonomiei Locale, „astfel încât am acceptat cu toţii ca minorităţile să poată vorbi limba lor maternă în comunităţi mai mici”, spune Seres.
Cât despre introducerea condiţiei cunoaşterii limbii maghiare în administraţia locală, Seres Denes susţine că este un lucru absolut justificat şi, totodată, legal. „Avem o lege în acest sens, şi anume Legea 215 din 2001, în care se arată că acolo unde o minoritate locală depăşeşte 20 la sută din populaţie, această cerinţă este perfect legală”. Ei bine, potrivit articolului 19 al Legii 215/2001, a administraţiei publice locale, republicată, la care a face trimitere liderul UDMR, arată că „în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20 la sută din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi serviciile publice deconcentrate asigura folosirea, în raporturile cu aceştia, şi a limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte”. De asemenea, mai există un alineat 2 al articolului 76 din aceeaşi Lege, care prevede că „În unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20 la sută din numărul locuitorilor, în raporturile lor cu autorităţile administraţiei publice locale, cu aparatul de specialitate şi organismele subordonate consiliului local, aceştia se pot adresa, oral sau în scris, şi în limba lor maternă şi vor primi răspunsul atât în limba româna, cat şi în limba maternă”.
Şi totuşi, nu cu multe zile în urmă, Curtea de Apel Cluj a dat câştig de cauză secretarului comunei Carastelec, Florian Mocan, care a acţionat în instanţă Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) şi, totodată, pe primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, pe motiv că a fost discriminat la un concurs organizat în 2011 pentru ocuparea postului de secretar al Primăriei Pericei. Una din probele concursului respectiv a constat în traducerea unui text din limba română în maghiară, situaţie care l-a pus pe candidatul Florian Mocan în dificultate. Funcţionarul a susţinut că dacă ar fi ştiut ce nivel de pregătire se cere pentru acel concurs nu ar fi participat şi, considerându-se discriminat, şi-a căutat dreptatea în instanţă. Ulterior, cazul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care a dispus anularea concursului desfăşurat în perioada 27 – 29 aprilie 2011 şi obligă pârâţii să organizeze un nou concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante. De asemenea, potrivit paginii web a instanţei clujene, pârâţii trebuie să plătească reclamantului daune morale în sumă de 5.000 de euro şi cheltuieli de judecată în sumă de 204 lei. Mai poate înţelege cineva ceva?

Alte articole

28 Thoughts to “Seres Denes: „Cunoaşterea limbii maghiare în administraţia locală, un lucru justificat şi legal””

 1. prefect

  no numai spune!!! si ce mai vreti sa faceti in capetele noatre? papricas? vezi-ti de neuronii aia putini si sovini care ti-au mai ramas…

 2. Anonim

  Ocrotiti-va limba maghiara in Ungaria.Aveti toti loc in Balaton.

 3. Bukefalos(calul lui Alexandru cel Mare)

  Romania este o tara care e renumita pt. multe lucruri .Respectarea legilor este pe ultimul loc pe aceasta lista imaginara.

 4. Anonim

  sati fie rusine la obrazul cel gros sa ai asemenea pretentii cad stii foarte bine ce atrocitati ati comis in ardeal .ar tebui sa va cereti scuze public fata de poporul roman in special ardelenilor .trebuia sa va faca si ei la fel la revolutie ce ati facut voi in 40.

 5. Anonim

  In acest caz romanii vor fi discriminati, pt. ca nu vor putea ocupa functii publice in localitatiile care au peste 20% cetateni romani de etnie maghiara.

 6. Anonim

  Poate nu stiti dupa cedarea Ardealului ungurii(hortistii) au ucis sub 969 de romani (pe timp de razboi) iar in 1907 la marea rascoala, armata romana si jandarmeria au ucis 10000 de conationali.Daca aveti putin habar, legea penala condamna mai grav omorul savarsit aspura rudelor.

 7. Anonim

  Ce pretentii mari aveti poate pe viitor va luptati sa introduceti in scoli invatarea limbii maghiare obligatorie si asa o sa ne obligati pe toti sa vorbim limba maghiara ca doar suntem in ARDEAL,dar rau este ca uitati ca voi trebuie sa stiti limba ROMANA ca traiti in ROMANIA . ROMANI TREZITI-VA !!!!!!!!!!

 8. Anonim

  Toate aceste lucruri se intampla datorita AUTORITATILOR care nu aplica legea …. mai pe scurt nu isi fac treaba……….. ia aplicati-o si veti vedea ca astfel de zevzeci nu vor mai aparea.

 9. v

  anonimule de ungur ,mare diferenta intre rascoala si sa omori oameni doar pentru ca au fost romani.Chiar nu intelegeti ca voi ati dorit sa ne exterminati.Dar ca cetatean roman tu nu esti obligat sa stii limba romana?

 10. Sophie88

  Asta- i culmea tupeului!! Sunt unguroaica, dar chestiile astea cateodata ma fac sa- mi fie rusine… Acasa cu familia si cu prietenii fiecare sa vorbeasca cum vrea, dar pana la urma traim in Romania, noi ar trebui sa ne adaptam… :/

 11. Anonim

  ce se mai stie de secretara de la salatig care a luat concursul de la pericei si apoi s-a transferat la salatig sa i se piarda urma?
  Hai Boncidai poate ne dai un raspuns sau nu te lasa ve…… gh?

 12. varul lui SERES

  Am o vesatte buna pentru SALAJENI d-l deputSERES intentioneaza sa se inscrie in USL si sa isi ceara scuze pentru jignirile aduse poporului ROMAN prin pretentiile sustinute in articolul prezentat in 28 02 2013 si va vota in parlament CONSTITUTIA ROMANIEI alaturi de USL. A afirmat ca de azi inaintae va vorbi numai limba ROMANA va multumesc

 13. Anonim

  sophie88 – sa-ti fi rusine, szégyeld magad !

  1. Anonim

   no, da ce-i baiu? sau tu esti de-a lui Tokes?

 14. simleuan

  ma zalauani, nu-i puteti zmulge limba aia spurcata si rupe picioarele la porcul de honved????

 15. duteluter

  apoi voi stiti ce vreti mai boschetarilor sa va mucegaiti in jilava cei care nu sunteti bine cu limba romana…prindev-ar becalii si sa va frece in gurita cu un cucuruz . mars in jilava

 16. magnific

  mergeti la popa-n buci de boscheti de ungurasi ia luati bagaju si trenu incert spre asiaaa jegurilor

 17. ungur

  asta-i nesimtire !

 18. unu

  dupa ce criterii ai introdus neamurile in slujba statului roman poarta chiar si uniforma . acum daca ei nu stiu limba romana doresti sa invete romani limba maghiara domnule seres.sa va fie rusine .stiu ce vorbesc destul de bine . nu va duce capul sa invatati limba romana nu ocupatii functii publice asa este si in america vorbesti engleza daca doresti un loc de munca .acasa vorbesti ce vrea sufletul tau. asa ca la scoala si invatati limba romana . sau daca aiti uitat aveti in familie cine va poate invata si stie la un nivel foarte inalt acesta limba. daca acestea nu va ajuta trenul si peste tissa da repede ca nu e de bine cu acete ideii.

 19. unu

  nu am nimic cu maghiari dar dumneata depasesti limita bunului simt si incalci si legea statului .incercatii pe viitor sa respectati legea sa nu atragetii antipatiile locuitorilor acestui judet . lasati in seamna altora ideile cu caracter nationalist..

 20. unu

  aveti comunitate de maghiari destul de mare si in s u a cereti acolo aceste drepturi .sa vedeti cum va ascund in becuri .doar soros cu influenta lui va poate scapa. lasati pretentiile ca salariul primiti de la statul roman si interesele sant de peste tissa. trebuie autoritatile sa intre pe fir .asta nu se negociaza domnule.

 21. unu

  daca avem functii va ascundeam de mult cu asemenea pretentii .trebuie statul sa aplice legea nr 1 din constitutie. si la rocoare sa aveti timp sa meditatii ca ati fost adoptat de un alt stat decat cel de origine.asa ca respectati acest stat tovarase. ca domn e prea mare cuvantul

 22. gicu

  D-le Denes legea cu limba maghiara sa o faci la mata în curte,acolo sa ceri ceea ce ti se nazare.Deocamdata traiesti în ROMANIA, în Ardeal tinut înca de pe vremea lui Decebal,cine au fost primii locuitori ai Ardealului ? daca ai facut istorie trebue sa stii sau poate nu vrei.Vo învatat nenorocitul de basecu rau,mergeti la elsi ceretii drepturi.Ai mare grije domnule Denes ca Ponta si cu Dusa nu va iarta ,o sa va faca sa ziceti si prin somn TATAL NOSTRU în limba romana.Ciocul mic ca sa-r putea sa aveti toti ungurii mari probleme.

 23. voicu

  gicule tu chiar crezi ca tonta si si dus(c)a isi pun paie in cap?,eu nu cred lor le trebuie voturi cit de repede fiinca usl de duce pe ripa asa ca sa vezi tu pupari in dosuri unguresti

 24. Anonim

  Ia du-te tu in Ungaria si spune acolo:cunoasterea limbii romane e obligatorie !
  nu ti-e rusine? ti-ai batut joc si de romani si de maghiari si ai trait boiereste pe spatele poporului roman-fie el de etnie romana sau maghiara
  Rusine sa iti fie !

 25. florin

  singurul loc unde sa scrie maghiara in Ardeal sa fie la tine pe cruce ma idiotule!!

 26. Ion Ardeleanu

  Auzi d-le, ce pretentie la bozgori, inclusiv la acest pitecantrop de seres ! Dar voi honvezii, cand veti invata limba oficiala in Romania, l.romana, ca multi nu stiu o boaba in romaneste, Nesimtitilor, sa va stea toate limbile in gat, sa nu mai puteti spune nimic. In S.U.A. cea mai democratica tara pana nu treci testul f.serios de engleza, nu stau de vorba cu tine, chiar daca ai fi laureatul Premiului Nobel. Tupeu de barbari, ce mananca , carnea proaspata de sub sa.

 27. Anonim

  in orice tara europeana se vorbeste limba oficiala a statului la ghiseu de catre functionari ! de ce in romania trebuie sa fie altfel? in germania functionarul de la ghiseu nu vb romana, engleza,franceza,spaniola,finlandeza,etc…in romania functionarul trebuie sa vb ungureste? de ce?

  nu inteleg de ce nu emigreaza cetatenii de etnie maghiara din romania in ungaria daca doresc limba,scoli etc…sa mearga fiecare unde crede ca este mai bine si sa ne lase pe noi romanii in amarul nostru !

  sunt multi unguri si in s.u.a. sau austri; nici acolo functionarul nu vb ungureste !

Leave a Comment