SCRISOARE DESCHISĂ

Domnule președinte al PNȚCD Sălaj, Anton Criste, după apariția articolului ”Țărăniștii veritabili nu vor vota pentru PSD!” în presa locală, Magazin Sălăjean din data de 1 aprilie 2019, m-am simțit dator să lansez o scrisoare deschisă pe această temă.
În calitate de fost membru PNȚCD după anul 1990 (fac mențiunea că nu am fost membru PCR), de profesie inginer agronom, primar PNȚCD în perioada 1996-2008 și primar PSD din anul 2008 până în prezent, doresc să-mi exprim punctul de vedere în privința recentei alianțe PSD-PNȚCD.
Electoratul ne-a dat șansa guvernării țării în perioada 1996-2000 și am făcut-o prost, nici nu se putea altcumva la liderii politici din acea perioadă, cu mici excepții. Electoratul în 2000 ne-a pedepsit drastic și pe mult timp, așa cum un părinte își pedepsește copilul la care i se acordă încredere, încredere care este zdruncinată de acesta.
PNȚCD a fost sancționat drastic prin faptul că din anul 2000 și până în prezent nu mai este partid parlamentar, aceasta determinând și un dezechilibru pe scena politică a României în această perioadă.
Spre bucuria partidelor parlamentare și cu precădere a PNL care a fost salvat de Corneliu Coposu de la dispariție și care nu a făcut același gest față de PNȚCD după 2000 spre rușinea lor, mai mult alături de PD au racolat membri PNȚCD de valoare care pe lângă politică au dorit să facă și administrație, îngropând cu totul acest partid istoric.
Discuții la nivel central cu PSD au mai fost, dar nu s-au concretizat, existând și varianta preluării partidului de către Gigi Becali și ambele variante erau benefice pentru ca PNȚCD să devină partid parlamentar.
De altfel de la UDMR, la PD și PNL, toate aceste partide au îmbrățișat doctrina creștin-democrată și au dorit absorbția PNȚCD.
Foștii membri PNȚCD care erau în administrație nu mai aveau niciun sprijin, acesta fiind motivul pentru care și eu am trecut la PSD, existând și atunci ca și acum oameni de calitate. Chiar dacă în 2000-2004 existau la nivel central în guvernarea PSD foști funționari PCR, nu uitați că ei aveau școala administrării țării și aveau știința recrutării de oameni profesioniști, acesta fiind unul dintre motivele pentru care PSD a dominat viața politică și administrativă a României după 1990.
Oare PNL nu are infuzie de sânge FSN, atâta timp cât APR și PD au fuzionat cu acest partid?
De altfel în toate partidele în eșalonul II găsești oameni de calitate, profesioniști în administrație, buni politicieni care ar eclipsa pe colegii lor din eșalonul I, motiv pentru care sunt ținuți de ani de zile și cu toate forțele în anticamere.
Domnule președinte al PNȚCD Sălaj, Anton Criste, vreau să vă întreb care este diferența în România între doctrinele creștin-democrată, social-democrată sau liberală când odată ajunse la guvernare, pentru toate aceste partide filozofia bugetului național a fost copy-paste.
Șansa PNȚCD de acum este că are un lider, Aurelian Pavelescu, fără prejudecăți, iar alianța cu PSD este o șansă de revenire la viață a PNȚCD.
Domnule președinte, ca să înțelegeți, vreau să vă dau un exemplu: trei-patru generații de oameni gospodari și inteligenți ridică o gospodărie realizând lucruri deosebite, sunt cineva, după care urmează o generație care distruge totul, dar după care prin căsătorie cu un reprezentant al unei familii modeste preia gospodăria și o revigorează. Cred că și PNȚCD este în această postură, iar acum PNȚCD are șansa lui.
Domnule președinte, cu această ocazie mă adresez și altor președinți de filială din țară și membrilor PNȚCD să valorifice această șansă dacă doriți bine României și PNȚCD-ului. De asemenea, aceia care dintre dumneavoastră nu înțelegeți momentul și că lipsa PNȚCD este un lucru rău pentru Romania, vă rog demisionați din acest partid, iar dacă nu o puteți face îl rog pe președintele Aurelian Pavelescu să vă excludă, iar creștin-democrații din celelalte partide ne oferim să vă luăm locul pentru a da un viitor alianței PSD-PNȚCD.
Alianța PSD-PNȚCD va avea viitor dacă deciziile în PNȚCD se vor lua de către lideri fără prejudecăți și vizionari, iar PSD va gândi pentru viitor o guvernare social-democrată-creștin-democrată așa ca în Germania.

Cu considerație,
PRIMARUL COMUNEI CRISTOLȚ
Ing. IOAN CHEŞELI

17 Thoughts to “SCRISOARE DESCHISĂ”

 1. Rozi

  Am frisoane……..Nu pot sa cred ca exista asa ceva.

 2. Anonim

  Mai cheseli lasa mai moale cu explicatiile si indemnurile tale de PSD-ist si profitor !Esti un profitor ordinar ale acelor vremuri !

 3. Anonim

  Măi Cheseli, de ce nu ai trimis tu pe Poșta Română „scrisoarea deschisă” în care, de fapt, te adresezi lui Criste? Ne și scuteai de măreția gîndirii tale de buhai carpatin și de morala ta de balegă.
  De ce „Magazin Sălăjean” publică așa ceva? Vă dați bine pe lîngă banda lui Dragnea și lepra Pavelescu?

 4. Anonim

  Gretos. Nu se poate citi asa ceva. Se rasuceste Coposu in mormant !!!

 5. Anonim

  deci un om isi schimba radical viziunea despre politica in 2008 cand pupa in fund/cur/piula PSD si are o revelatie !!!
  si a gasit de cuvinta sa vina sa ne arate ce minune a descoperit ! un rahat/cacat numit PSD !!! care acuma isi arata adevarata valoare cu conducatorii nostrii in frunte: Dracnea si Veronica ! Un Hot si un Prost !!!

 6. Anonim

  Mare obrăznicătură acest ingineraș agronom Cheșeli!

 7. Anonim

  Numele e unguresc – Kesely/Cheșeli.

 8. Anonim

  Un psd-ist hermafrodit!… un nemernic ciumat rosu!

 9. Anonim

  Cum poti lipi PNTCD de ciuma rosie pe care o adulezi si care distruge Romania?
  Ai un tupeu nemarginit ! Din pacate taranistii au fost cuceriti de un impostor. Surorile Coposu au spus totul !!!

 10. Anonim

  De ce a trebuit sa te înscrii in pesedeu dupa guvernarea țărănistă ?? Oare doar atat valorează constiinta ta , valorile in care ai crezut pana ai fost la masa impartelilor ?
  Nu te cunosc dar caracterul tau spune multe, dle cheseli, sau keseli

 11. Anonim

  Dar cînd sa lipit PNTCD de securisti Bode și Stanca ,unde ați fost deontologilor?

 12. VASILE PD

  GAVRIL PUSCAS,SI CEILALTI PRIMARI PSD sînt din familii mult mai bune in comunitățile lor,decît primarii PD azi vopsit PNL urmașii celor care au făcut CAP

 13. Anonim

  Cam rusinos pentru un fost PNTCD-IST

 14. Anonim

  saracu om,ne demonstreaza cat de prost poate fi! Nivelul lui este la… coada sapei ! Toti primarii PSD sunt cu mentalitati de mafioti,totul se plateste,se santajeaza…fac totul numai de frica

 15. Anonim

  Un derbedeu politic acest Cheșeli, care se laudă cu lichelismul său!

 16. Gina

  Mai poate omul asta pupa in cur psd-ul, ca i-a dat o sansa sa suga?

Leave a Comment