Propunerea UDMR Sălaj ca preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales după maxim două întâlniri ale aleșilor, respinsă de consilierii județeni

Modificarea legislaţiei privind administraţa publică locală i-a pus pe aleşii judeţeni în situaţia de a actualiza Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Judeţean, în acord cu noile reglementări.
Aşa se face că luni, 30 mai, în cadrul şedinţei ordinare, a fost supus la vot noul Regulament, în care se prevede, printre altele, ca în viitorul mandat, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj să fie ales cu majoritate de voturi. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu întruneşte majoritatea legală, şedinţa se suspendă în vederea consultării între formaţiunile politice reprezentate în CJ. După consultări se vor organiza noi tururi de scrutin până la alegerea preşedintelui în condiţiile legii.
Pentru a nu prelungi la nesfârşit procedura desemnării viitorul şef al administraţiei judeţene, vicepreşedintele CJ Sălaj, Csoka Tiberiu, a propus un amendament. Reprezentantul UDMR Sălaj a sugerat ca în eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, „lupta” să se dea numai între ocupanţii primelor două poziţii din turul întâi.
„Singura reglementare legală pentru alegeri este Ordonanţa 35 din 2002, care prevede că în turul doi intră numai cei doi care obţin cele mai multe voturi în primul tur. Aceasta este, de altfel, sigura reglementare legală la care ne putem referi deocamdată în România. Putem adopta şi varianta cu mai multe tururi, dar trebuie să vedem dacă aceasta este cea oportună pentru noi. Considerăm că nu şi de aceea vin cu amendamentul acesta, prin care propunem ca în urma consultării dintre partide, în turul doi să intre primii doi clasaţi. Nu degeaba a introdus legiuitorul această posibilitate, pentru că aşa se elimină situaţia în care votăm la infinit”, a explicat vicepreşedintele Consiliului.
Prin acest demers, udemeriştii sperau, probabil, că vor prinde ori postul de preşedinte al CJ, ori, în urma negocierilor „la sânge”, ambele fotolii de vicepreşedinţi. Potrivit tradiţiei, UDMR-ul are asigurat un post de vicepreşedinte în conducerea administraţiei judeţene.
Cosmin Vlaicu, secretarul judeţului, a precizat că situaţia în cauză este dată de faptul că legiuitorul a prevăzut lapidar că preşedintele CJ se alege cu votul majorităţii. „Vorbim despre o decizie de oportunitate politică. În modul în care a reglementat alegerea preşedintelui de consiliu judeţean, legiuitorul român plasează în mâinile autorităţii deliberative modalitatea în care se face această alegere”, a menţionat Vlaicu.
Propunerea lui Csoka s-a lovit, însă, de votul negativ al majorităţii consilierilor judeţeni, în favoarea amendamentului pronunţându-se numai cei şapte aleşi UDMR.

Leave a Comment