Primarul comunei Pericei, Bonczidai Csaba, la „Rotisorul politic”

„In Romania nu sunt salarii (bune) din cauza faptului ca nu muncim sau

nu muncim din cauza faptului ca nu suntem salarizati (bine)?”

Un nou client la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau: primarul comunei Pericei din judetul Salaj. Ca de obicei, in aceasta pagina, va ofer cateva fragmente, editate, din dialogul purtat cu interlocutorul mentionat.

„Dorim sa schimbam imaginea tarii

in exterior”

Rep.: De curand v-ati intors de la Bruxelles, din Parlamentul European, unde ati prezentat…

Bonczidai Csaba: Ceapa de Pericei.

Rep.: Cunoscuta ceapa de Pericei. Cateva impresii…

B.C.: Avem impresii pozitive. In primul rand, doresc sa multumesc si pe aceasta cale d-lui eurodeputat Iuliu Winkler, cel care se gandeste si la economia nationala, si a vazut o fantezie in brandul Periceiului, ne-a facut o invitatie, sa prezentam si in Europa ceapa de Pericei. Am onorat cu placere invitatia si din ipostaza ca dorim sa schimbam imaginea tarii in exterior. Si in loc de falsii ambasadori, cei care ne prezinta in sens negativ, sa incercam sa ne prezentam in sens pozitiv, in adevaratul sens al cuvantului oamenii, muncitorii comunelor din tara noastra si nu in ultimul rand cu produsele noastre traditionale, care ne-am dori sa fie cunoscute pe plan european si mondial.

Rep.: Ati prezentat ceapa de Pericei, un brand al Salajului, putem spune. Si dincolo de asta ce asteptati? Sa vina investitori in comuna? Sa vindeti mai multa ceapa?…

B.C.: Noi am incercat sa prezentam Salajul in imagini, in scris, cu istoricul si prezentarea localitatilor, au fost mai multi primari, si, nu in ultimul rand, sa prezentam ceapa din Pericei, arta culinara ardeleneasca si a mancarurilor din ceapa si cu ceapa. Cu arta culinara am dus si gusturile locale, cum pregatim mancarurile noastre. Si pentru a ne face cunoscuti si a recastiga piata produselor nationale si a produselor agroalimentare. Consideram ca am pierdut si pe frontul vestic si mai ales pe frontul estic.

Rep.: V-ati schimbat intre timp optiunea legata de prezenta cepei in marile magazine din Romania?

B.C.: Nu am schimbat, pentru ca trebuie sa scoatem in evidenta produsele noastre. Datorita saraciei noastre sunt produse biologice. Noi nu am folosit timp indelungat pesticide, erbicide, ingrasaminte chimice. Din punctul de vedere al agriculturii romanesti trebuie sa cautam si sa transformam punctul slab in punct tare. Datorita saraciei noi am ajuns sa producem produse traditionale, produse gustoase care nu sunt alterate de aceste chimicale. Si dorim sa sensibilizam consumatorii ca produsele noastre parca, parca genetic sunt mai aproape de noi decat produsele umflate si superdozate cu pesticide, ce vedem in hipermarket-uri. Nu stim compozitia si nu stim tehnologia pe baza careia au fost produse. Pe ale noastre le cunoastem si dorim sa le promovam.

Rep.: Legat si de prezenta acestei cepe in aceste magazine. Ziceati in urma cu ceva vreme ca nu prea doriti sa comercializati ceapa de Pericei in marile magazine…

B.C.: Nu prea dorim pentru ca ne uitam si la pret. Nu dorim sa lucram degeaba si sa ne transformam in robotii hipermarket-urilor. Ne uitam si la pret. Ca sa ne ajunga pe rafturile acestor magazine, un anumit capital s-ar transforma in buzunarul comerciantilor, a carei destinatie noi nu prea o cunoastem. Din acesti bani sa ramana in buzunarul producatorilor. Pentru ca locuitorii din Pericei fac o activitate compusa: produc ceapa, depoziteaza, valorifica si o transporta. Totusi, ma tin de aceste verigi, fiecare banut sa ramana in buzunarul producatorului.

„Parca este mana dracului

in aceste situatii”

Rep.: Discutii multe, legate si de criza, si de alte crize, economice, politice s.a. UDMR asteapta probabil o decizie, de a ramane sau nu la guvernare. O tema mai veche, dar revine in actualitate. Legat si de faptul ca nu se stie anul viitor daca alegerile vor avea loc la termen si daca se vor comasa. Care este opinia dvs.?

B.C.: Oricum, anul viitor va fi an electoral. Mai repede sau mai tarziu. Pozitia UDMR o cunoastem, ca si a fiecarui partid, doreste sa fie la guvernare. Dar nu cu orice pret. Consider ca asta este pozitia si este o pozitie consecventa. Avem de lucru, avem ce munci, avem o imagine despre ceea ce am dori sa facem in politica si vedem ca oamenii asteapta. Nu vorbe, ci asteapta faptele.

Rep.: Dvs. ca primar sunteti de acord cu ideea comasarii alegerilor?

B.C.: Intr-un fel da, intr-un fel nu. Daca ne uitam din punct de vedere financiar si daca suntem in criza, atunci este argumentat. Din punct de vedere financiar. Din punct de vedere politic si al pasilor democratiei, nu, pentru ca trebuie sa cream acea oferta politica cetatenilor, sa fim foarte transparenti si sa cream posibilitatea ca oamenii, fara sa fie influentati de alte imprejurari, sa-si poata alege viitorul.

Rep.: A revenit tema regionalizarii, a posibilei regionalizari, harti. Sunt convins ca le-ati vazut si dvs. Cateva cuvinte pe aceasta tema…

B.C.: Eu o sa va spun pozitia mea personala. Consider ca avem de facut lucruri mai importante si prioritare. Eu cred ca este o treaba sterila sa discutam acum despre aceasta regionalizare, de comasarea judetelor, de comasarea localitatilor. Consider ca parca este mana dracului in aceste situatii: in loc sa concentram eforturile pentru a atrage cat mai multe fonduri posibile de atras din visteria Uniunii Europene, noi ne legam de alte treburi sterile. Cu un singur cuvant: tara arde si baba se piaptana. Asa as putea considera acest val al regionalizarii si al comasarii localitatilor. Nu e binevenita.

„Prima data sa muncim si pe urma sa asteptam salarizarea si rasplata”

Rep.: A fost un an mai bun acesta decat precedentul?

B.C.: Da. Pentru comuna Pericei a fost un an mai bun, pentru ca avem proiecte castigate, avem mult mai mult de lucru decat in anii anteriori. Din acest punct de vedere, al dezvoltarii localitatii, da, intr-adevar, in ciuda crizei economice, a fost un an mai bun din punct de vedere al dezvoltarii comunitatii.

Rep.: Cu salariile nu prea…

B.C.: Suntem obisnuiti cu salariile.

Rep.: Nici anul viitor nu va fi mai bine.

B.C.: Noi consideram ca prima data sa lucram, sa fim eficienti, si pe al doilea plan, as dori sa schimbam, numai ca nu sta in putinta UDMR, aceasta parere. Dar prima data sa muncim si pe urma sa asteptam salarizarea si rasplata. Este un cerc vicios. Daca cineva poate sa ne spuna. In Romania nu sunt salarii (bune) din cauza faptului ca nu muncim sau nu muncim din cauza faptului cu nu suntem salarizati (bine)? Trebuie sa descentralizam acest cerc vicios si, intr-adevar, sa punem problemele in ordinea prioritatilor pentru localitatile noastre, pentru economie si pentru tara noastra.

„Se pune in pericol respectarea legalitatii si desfasurarea activitatii administratiei publice salajene”

Rep.: Aceleasi salarii, „inghetate” cum se spune, pe fondul unor noi posibile disponibilizari in sectorul bugetar.

B.C.: Eu consider ca sectorul bugetar salajean – nu stiu in alte judete – fata de legislatia in vigoare, fata de numarul de personal necesar, in administratia salajeana consider ca suntem sub nivelul national. Si deja se pune in pericol respectarea legalitatii si desfasurarea activitatii administratiei publice salajene. Un exemplu va dau: acele unitati administrativ – teritoriale care au castigat proiecte din fonduri europene nu pot angaja manageri de proiect, cei care sa deruleze aceste proiecte in bune conditii. Deci din start putem sa spunem ca nu avem cum sa respectam legislatia comunitara. Ori vom schimba legislatia si vom permite o flexibilizare mai mare a acestor unitati administrativ – teritoriale, ori vom fi in situatia de a castiga proiecte, dar nu vom reusi sa le punem in practica prin respectarea legislatiei.

„Acest partid va fi sortit esecului”

Rep.: Intre timp s-a creat si un alt partid al maghiarilor, cel condus din umbra sau nu, de europarlamentarul Tökés László. Cum apreciati dvs. aceasta miscare?

B.C.: Eu cred ca si acest partid va fi sortit esecului, ca si Partidul Civic Maghiar. Consider ca din aceste doua partide pe plan local fac parte oameni frustrati. Cei care din anumite motive se simt jenati, abandonati. Avand in vedere ceea ce v-am spus anterior, noi dorim sa lucram si eficient si spun ca acest partid nu este binevenit si nu vad cum ar putea sa-si desfasoare activitatea eficient pe plan politic local si national.

Rep.: O sa va incurce?

B.C.: Intr-o mica masura, da. Speram ca pana la alegeri se vor reglementa lucrurile si vom gasi acel compromis sau numitorul comun ori sa gasim leacuri pentru a face cat mai eficienta politica noastra, sa nu simtim reculul negativ al aparitiei acestui partid.

Rep.: Sunteti de acord cu reducerea pragului electoral?

B.C.: Ca si fiecare partid mic, dorim acest prag sa fie cat mai mic. Si consider ca reprezentativitatea ar fi mai asigurata daca pragul ar fi mai mic. Daca luam ca si exemplu PNTCD, dansii au stabilit acest prag si prima victima au cazut dansii.

„Parca legislatia este facuta impotriva dezvoltarii Romaniei”

Rep.: Ce asteptati dvs. ca primar sa se intample in Romania si in Salaj? Care sunt asteptarile dvs. cele mai importante?

B.C.: Eu as astepta un pragmatism mai accentuat. Si sa unim fortele pentru ceea ce am amintit anterior, de a atrage cat mai multe fonduri. Mie mi-e rusine. Si in Parlamentul European am stat de vorba cu europarlamentari din Slovacia si care rad de noi. Rad de procentul foarte, foarte mic al fondurilor atrase. Si daca avem probleme la nivel national de atragere a fondurilor, avem probleme si mai mari de implementare, de cheltuire a acestor fonduri. Parca legislatia este facuta impotriva dezvoltarii Romaniei. Iar legislatia nationala am facut-o noi insine.

Rep.: Aceasta este principala dvs. asteptare?

B.C.: Pragmatismul.

Rep.: O schimbare a clasei politice?

B.C.: Schimbarea clasei politice este un fenomen foarte, foarte lent. Si se poate schimba cu ocazia votarii, cand cetateanul pune stampila. Nu se poate face de azi pe maine. Cetatenii, in cabinele de vot, pot sa accelereze schimbarea clasei politice.

Rep.: Iar o tema „clasica”: reducerea numarului de parlamentari…

B.C.: Nu vad rostul. Daca ne uitam la rolul parlamentarilor. Acestia nu sunt trimisi in Bucuresti numai sa ne reprezinte si sa vedem cum ridica mana, cum voteaza. Noi trebuie sa tinem cont si de activitatea parlamentarilor in circumscriptiile electorale. Spuneti-mi, sunt delegati de cetateni daca nu se intalnesc cu cetatenii? (…)

Rep.: Dar a avut loc un referendum pe aceasta tema…

B.C.: Fara sens. Pentru ca nu se poate sa schimbi regulile in timpul jocului. Nu e bine. Totul depinde de oameni si prima data i-as sfatui pe salajeni sa schimbam mentalitatea. Sa fim mai pretentiosi cu noi insine. Si dupa aceea putem sa asteptam si de la clasa politica. (…)

Leave a Comment