Primarii PSD Sălaj, preocupați ca noul an școlar să înceapă în condiții de siguranță din punct de vedere al sănătății elevilor, cadrelor didactice și comunităților pe care le reprezintă

Recent, dar foarte târziu, Guvernul României a luat măsura descentralizării deciziei privind modalitatea de desfășurare a cursurilor în noul an școlar. La prima vedere, pare un lucru corect, dacă nu ar fi o derogare evidentă a Guvernului de la responsabilitatea sa majoră privind două domenii esențiale de interes vital pentru societate: SĂNĂTATEA și EDUCAȚIA. Mai exact, este vorba de o evidentă fugă de răspundere, un transfer ilegitim și total de responsabilități de la instituțiile de specialitate ale statului către directorii de școli și autoritățile locale, fără asigurarea resurselor financiare și logistice necesare acestei majore reorganizări.

Știm că este o problemă și o provocare care preocupă în cel mai înalt grad întreaga societate românească și întreaga comunitate în care trăim: părinți, elevi, cadre didactice, mediu de afaceri și autorități locale, pentru că de siguranța și calitatea actului educațional depinde nu numai viitorul pe termen lung, ci și viața de zi cu zi din fiecare familie și din fiecare instituție sau firmă.

După ce Guvernul a scăpat de sub control escaladarea epidemiei la nivel național, acum a aruncat în haos organizarea începerii noului an școlar, propunând scenarii confuze și incoerente, fără a asigura suportul metodologic, curricular și de sănătate, care să stea la baza aplicării unor scenarii specifice fiecărei situații la nivel local.

Înainte cu trei săptămâni de începerea anului școlar, retorica la nivel guvernamental, al Ministerului Educației, este de tipul promisiunilor, privind asigurarea de tablete, de măști, sau “vom identifica soluții pentru asigurarea unei rețele de internet în toată țara”.

Pentru că nu s-au făcut la timpul potrivit testări masive, nu cunoaștem astăzi cât de mare este riscul de infectare la care sunt supuși copiii, profesorii și întreaga comunitate.

Este evident că școala trebuie să înceapă! Nu putem compromite viitorul și șansele la o educație solidă a acestor generații pentru incompetența unor politicieni aflați vremelnic în fruntea statului! Dar, trebuie să o facem temeinic, cu alocări financiare adecvate, cu suport metodologic și expertiză pentru desfășurarea învățământului în sistem online sau oricum va fi adaptat el la criza de sănătate actuală. Pe bună dreptate, directorii unităților de învățământ și colectivele didactice solicită autorităților locale, primăriilor în speță, sprijin financiar pentru o reorganizare adecvată a spațiilor și a orarului fiecărei instituții, dar acest sprijin este greu să poată fi acordat în timp util și la nivelul solicitat de către toate primăriile în acest interval scurt de timp care a mai rămas până la începerea școlii.

Suntem convinși că primarii PSD, și nu numai, vor acorda tot sprijinul unităților de învățământ din raza lor de competență, însă această agendă “pompieristică”, creată de Guvern, va ridica mari probleme la nivelul unităților școlare, dar și în fiecare familie care va fi obligată să-și reorganizeze programul în funcție de ceea ce vor afla cu câteva zile înainte de începerea școlii.

Apreciem că Inspectoratul Școlar Județean trebuie să se poziționeze în această problemă ca instituție de specialitate și îndrumare și să solicite Ministerului Educației și Cercetării resursa financiară necesară administrațiilor locale, astfel încât noul an școlar să înceapă și să se deruleze cu cât mai puține riscuri pentru sănătatea și educația copiilor și pentru funcționarea normală a vieții economice și sociale în comunitățile din Județul Sălaj.

Asigurăm părinții și cadrele didactice de tot sprijinul, înțelegerea și preocuparea noastră pentru o organizare cât mai protectivă și adecvată a programului, cu cât mai puține traume și costuri educaționale pentru copii, părinți și cadre didactice.

Conducerea PSD Sălaj

(P)

Leave a Comment