Primarii din Jibou şi Bocşa sunt la un pas să rămână fără funcţii

În situaţia în care se regăseşte, astăzi, primarul comunei Crişeni, Maior Andrei – obligat să părăsească fotoliul de edil ca urmare a condamnării definitive a acestuia la pedeapsa de 6 luni de închisoare cu suspendare şi 2 ani şi 6 luni termen de încercare – ar trebui să fie, cel puţin teoretic, alţi doi aleşi sălăjeni: Eugen Bălănean (PSD) – primarul oraşului Jibou şi Ioan Barou (PNL) – primarul comunei Bocşa, ambii condamnaţi definitiv în diverse procese.
Or, ca să evite situaţii de genul „pentru unii mumă, pentru alţii ciumă”, prefectul Ionel Ciunt este obligat (nu obligatoriu moral, ci respectând legalitatea deciziilor) să trateze situaţiile similare cu aceeaşi „monedă”. Şi asta nu neapărat „ca să moară şi capra vecinului”…
Însă, din păcate, având în vedere că trăim într-un judeţ în care, cel puţin până în prezent, politicienii au făcut cam tot ce le-a trecut prin minte, fără să dea, deocamdată, cu subsemnatul pe la DNA, am putea spune că sintagma potrivit căreia „Nimeni nu este mai presus de lege” poate fi, şi în cazul de faţă, o utopie. Rămâne să constatăm…

Ordinul, prefectul şi precedentul
Odată precedentul creat, pentru a nu lăsa loc la anumite interpretări, am luat legătura cu prefectul Ionel Ciunt, cel care a emis joi Ordinul nr.19 privind constatarea încetării de drept, înainte de termen, a mandatului de primar al comunei Crişeni, aparţinând lui Maior Andrei, care a fost condamnat – aşa cum aminteam mai sus – de judecătorii Curţii de Apel Cluj, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Mai precis, Maior Andrei a fost găsit vinovat pentru că şi-a angajat fiul, Maior Otto, pe postul de consilier personal fără organizarea unui concurs pentru ocuparea acestei funcţii.
Prefectul Ionel Ciunt ne-a mărturisit că a luat legătura cu reprezentanţii primăriilor Jibou şi Bocşa, pentru a afla soluţiile date de către instanţe în cele două dosare. „Pentru că nu am primit la Prefectură nimic oficial în acest sens, informaţiile în aceste speţe fiindu-mi furnizate doar de presa locală, am cerut celor doi primari să îmi prezinte situaţiile. Astfel, am fost informat că ambele condamnări sunt definitive şi irevocabile”, ne-a declarat Ionel Ciunt. Acesta a precizat că, ulterior, a transmis toate informaţiile către Ministerul Afacerilor Interne, care urmează să îşi exprime un punct de vedere în cazul celor doi edili. Astfel, este foarte posibil ca, în foarte scurt timp, primarii din Jibou şi Bocşa să rămână fără fotolii.

Bălănean şi… „Miaunel”
Reamintim că, la începutul lunii decembrie 2014, Curtea de Apel Cluj a respins, ca nefondat, apelul declarat de primarul oraşului Jibou, Eugen Bălănean, împotriva deciziei magistraţilor Judecătoriei Jibou, din luna iulie, prin care edilul era condamnat la un an de închisoare pentru două infracţiuni de conflict de interese, decizia magistraţilor clujeni fiind definitivă. Astfel, pedeapsa de un an de închisoare cu executare, dată de prima instanţă de judecată, a fost suspendată condiţionat pe un termen de încercare de trei ani, interval în care primarul trebuie să se prezinte, periodic, la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sălaj, să anunţe orice schimbare de domiciliu sau plecare din localitate pe o durată mai mare de opt zile, dar şi să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă. De asemenea, edilul trebuie să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.
Eugen Bălănean a fost trimis în judecată în 5 martie 2014 de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj sub acuzaţia de conflict de interese. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, ”în calitate de primar, în perioada 2010 – 2013, a decis achiziţionarea unor mărfuri şi servicii de transport, în valoare totală de 167.844,59 de lei, de la SC Cerespan SRL, cu sediul în Jibou, cunoscând că, la această societate, asociat unic şi administrator este fiul Bălănean Eugen Ciprian, cu scopul de a realiza un scop material indirect pentru acesta din urmă. De asemenea, în perioada 2009 – 2013, a decis achiziţionarea unor mărfuri alimentare şi nealimentare în valoare totală de 37.768,8 lei de la SC Ceres 91 SRL, la care este asociat, deţinând 50 la sută din părţile sociale, cu scopul de a realiza un scop material pentru sine”.

Baron de Bocşa
Curtea de Apel Cluj a admis, la începutul lunii noiembrie a anului trecut, apelul formulat de primarul comunei Bocşa, Ioan Barou, condamnat, la finele lui 2013, la patru ani de închisoare cu executare de către magistraţii Judecătoriei Zalău, după ce a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilat infracţiunilor de corupţie şi de fals intelectual, în legătură directă cu infracţiunile de corupţie.
În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Flore Cighi, fostul secretar al comunei Bocşa, condamnat la trei ani de închisoare sub supraveghere, cu un termen de încercare de cinci ani, pentru comiterea aceloraşi infracţiuni, precum şi fiul acesteia, Florin-Cosmin Cighi şi nora sa, Elena Cighi.
Cei doi soţi s-au ales cu trei ani de închisoare cu privare de libertate, respectiv cu trei ani de închisoare sub supraveghere, cu un termen de încercare de cinci ani, găsiţi vinovaţi de complicitate la abuz în serviciu, fals în declaraţii şi uz de fals.
Potrivit minutei şedinţei, au fost admise apelurile formulate de către cei patru inculpaţi, magistraţii Curţii desfiinţând sentinţa Judecătoriei Zalău şi dispunând alte pedepse. Astfel, edilul comunei Bocşa a primit o pedeapsă mult mai blândă, mai exact de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de trei ani şi şase luni, scăpând astfel de cea de patru ani de închisoare cu executare.
Şi pedeapsa fostului secretar al Primăriei Bocşa, Flore Cighi, a fost redusă în urma admiterii apelului. Magistraţii clujeni l-au condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de trei ani. Tot aceeaşi pedeapsă a fost primită şi de fiul acestuia, Florin Cighi, şi nora sa, Elena Cighi. Sentinţa instanţei clujene a fost definitivă.

Alte articole

27 Thoughts to “Primarii din Jibou şi Bocşa sunt la un pas să rămână fără funcţii”

 1. Anonim

  Cum pot acesti indivizi sa stea cu fruntea sus in fata cetatenilor, condamnati fiind ?!!! Ce obraz gros trebuie sa aiba… Doi derbedei, betivi si depravati, plini de vicii ! Hai Ionele, fa dovada ca esti demn de functia pe care o detii si da cu ei de pamant !

 2. Anonim

  Sper ca dom’prefect sa emita ungent ordinele de incetare a mandatelor.in caz contarar se poate vorbi de un act de descriminare.

 3. Anonim

  HA ,HA , Barou ,PNL si PDL vor sa l puna vice la fotbal ,un puscarias , Rusine PNL si PDL

 4. necajitul

  ce mai asteptati domn prefect?Ceva nu-i clar?La Maior a fost mai”piscos”certificatul de nastere?S-au sunteti un domn si jumatate si ati lasat pe ungurul in fata?

 5. gozu

  jos cu voi gunoaielor cad aia mari din guvern ,voi credeti ca scapati handicapatilor

 6. Anonim

  Curaj domnu Ciunt ,daca un esti ca ei si in gasca lor..actioneaza!

 7. Anonim

  Curaj domnu Ciunt ,daca nu esti ca ei si in gasca lor..actioneaza!

 8. red

  In cazul comunei Criseni, verificarile Curti de conturi in 2011 au scos la iveala faptul ca: s-au efectuat plati ilegale pentru lucrari neefectuate la baza sportiva, alimentarea cu apa a comunei, reabilitarea caminului cultural si canalizarea menajera, si s-au derulat plati pentru situatii de lucrari care contin materiale cu preturi mai mari decat cele din devizele de oferta (la lucrarile de canalizare si reabilitarea caminului cultural). Valoare 710 000 lei
  Ce face moaior si contabila primariei, verificati d-lor de la DNA, multe nereguli sunt si cu retrocedarile de padure, pamant si pasune, sunt doi mari smecheri in comosie Jecan din Criseni si Verseni din Garceiu. Verificati cum s-au obtinut ei pamanturile. Nu au fost alesi de nimeni in comisie de improprietarire, au fost efectiv numiti de Primar……

 9. Anonim

  O sa-l „ciunte” dom” prefect si pe betivul de balanean de la Jibou ? Dar i-a pus directoare la gradinita Prichindel !?! Daca nu-l executa pe bala n-are sange in instalatie! Pe ei, pe ei, pe …mama lor !

  1. Miron a lu Cozma

   Tat ziceti de Bala ca-i betivan notoriu,dapai scumptii mei si drajii altora oare „ciuntitul” de Ionelas ai mai breaz si tipa slibele in cizme, ori in grumaz?!…si nu uitati ca-s de la PSD-u amandoi iar corb la corb nu-si scot ochii!

 10. dd

  alooo prefectura?!! Ce faceti domnilor cu ordinele alea, scrieti romane? Hai cu ele odata ca ne-am saturat de astia, nu se dau dusi nici cu bomba! Rusine!

 11. Toader

  Solutii Uimitoare pentru Combaterea Crizei Economice

  Cele mai noi locuri de munca! 

  Seriozitate maxima!

  Contract legal si incheiat imediat!

  Au inceput primele plati!

  Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi!

  NU e joc piramidal si NU e MLM!

  Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti!

  Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar!

  Va trimitem detalii dupa ce expediati textul „Info” la adresa de email: bornandlivepresedinte@gmail.com ,

  http://locuridemuncaintimpdecriza.blogspot.com.es/2014/10/cele-mai-noi-locuri-de-munca.html

 12. nicu C.

  j e n u : la…”BRUTARIE” ! Ti-a venit randul jigodie ordinara ! Plateste-mi restantele pana nu te-nchid astia!

 13. Anonim

  Ce mutre de golani au astia doi ! Parca ar canta la nunta ! Este cantecul lor de lebada…Mergeti ca v-ati facut plinul!

 14. Anonim

  Dar cu juramintele depuse in fata consilierilor si a lui Dumnezeu cum ramane? Dar in fata celor ce v=au ales? Ati inselat increderea atator oameni ! Sa va fie rusine !!!

 15. Anonim

  BAROU,UN PORC DE TRISTA AMINTIRE

 16. Anonim

  Ciunt executa ordine politice! Este prefect politic si mic!

 17. Anonim

  vai ce sa spun frumoase comentarii numai ca jiboul sa schimbat cu adevarat de cand este domnul balanean primar dar normal lucrurile bune nu se vad niciodata doar cele rele…pacat

 18. Anonim

  Da, Jiboul s-a schimbat de cand acest individ (nu-i pot spune „domn”)este primar: de sarbatori Jiboul nu este iluminat ornamental (singurul oras din tara!)pentru ca acest individ este negru la suflet; Avem in schimb jocuri de noroc ca in…Las Vegas!

 19. Anonim

  SA VA FIE RUSINE,DOMNUL PRIMAR E.BALANEAN A SCHIMBAT CU ADEVARAT ORASUL. CE AU FACUT CEI CARE AU FOST IN URMA CU SAPTE ANI?(BORZU SI ALMAS) INAFARA DE A CIRTI GROPILE .DA STIM CA NU IA DUS CAPUL MAI MULT.DERULATI FILMUL INAPOI SI AMINTITIVA CUM ARATA ORASUL. RUSINE SA VA FIE LA CEI CARE SPUN (NU-I POT SPUNE DOMN PRIMAR).INVIDIOSILOR.

 20. Anonim

  mai carcotasilor!ce mai cauta oameni in fruntea comunitatii oameni(animale)precum Barou si Balanean care au furat, au delapidat si au jegmanit statul ?

 21. Anonim

  Are acest primar vreun proiect in derulare initiat de el de imediat 2 (doua mandate, adica de 8 ani?) De pe vremea lui Borz au fost initiate toate proiectele ce se desfasoara si acum. De vicesa ce sa zic, in afara de barbatu-su toata lumea stie ca si-o trage cu primaru…

 22. florin

  Oferte de lucru pentru toti! Oferta este deja un fenomen! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email:  florin_cristi09@yahoo.com

 23. Anonim

  da sa-l pupati…………………

 24. Anonim

  Bravo cetateni ai orasului Jibou…primarul Balanean a facut totusi ceva pt Jibou ,dar sa nu uitam cati bani i-au revenit pentru asta…cu cat a facut mai mult cu atati mai multi bani in buzunar sa nu mai vorbim despre tir urilele si proprietatile care le detine…..casa facuta in varf de deal la Cuceu….si la copil in 6 luni o casa….de unde atatia bani nu va intrebati….stiti cumva cat a costat trotuarul de la primarie si pana la spital ? Ia sa vedem ce raspuns dati sustinatorilor Eugen Balanean…. ( astazi juniorul Balanean a facut praf un automobil Jaguar nou si maine ne plimbam cu un Bmw nou ) de unde atatia bani ? Sau a mostenit o parte din averea Bill Gates ? Sa va fie rusine ….altii nu au ce manca…

 25. Anonim

  Bravo, bravo, bravo 11.07 Cit despre juniorul Balanean, cand vorbim de praf(masina Jguar) putem vorbi si de…praf pe nas, unde este liderul in Jibou ! Alo, politia, cat il mai tolerati pe acest individ?

 26. non comunist..

  …Mafia PSDista domneste in judet, mai ales in Jibou….

Leave a Comment