PNL și PDL – „dragoste cu năbădăi” în comunele din Sălaj

Scorul dezastruos obținut la alegerile europarlamentare din 25 mai i-a determinat pe dușmanii de odinioară să se alieze, să desemneze un candidat unic la alegerile prezidențiale din noiembrie și chiar să vorbească despre o fuziune. Liderii PNL și PDL au anunțat, de asemenea, că alianța va fi realizată și în teritoriu, în cadrul consiliilor locale sau județene. ”Vor începe colaborările în teritoriu pentru a se constitui majorităţi ale celor două partide. Colegii vor constitui grupurile necesare pentru a crea, pentru a lucra la acest proiect pentru România, pentru a începe discuţii localitate cu localitate, judeţ cu judeţ, pentru a aduna forţele celor două partide, astfel încât într-un timp cât mai scurt să ajungem la a construi un foarte puternic partid de centru-dreapta din România”, a anunțat președintele PDL, Vasile Blaga, după prima rundă de negocieri. Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a declarat, la rândul său, la finalul discuţiilor cu liderii PDL, că toate alianţele locale ale PNL cu PSD prin care au fost asigurate majorităţi locale urmează să fie rupte, pentru a fi încheiate altele cu PDL. Numai că, la fel ca și în cazul USL, negocierile de la centru nu se potrivesc cu cele din teritoriu, unde există la nivelul comunelor ”rivalități de zeci de ani”. Președintele PNL Sălaj, Radu Căpîlnașiu, a anunțat că nu va rupe alianțele constituite cu PSD sau alte partide și care funcționează. De cealaltă parte, liderul PDL Sălaj, Lucian Bode, a făcut primul pas pentru o colaborare cu liberalii și spune că ”disputele din trecut vor trece în planul secund”. Conducerile celor două partide se vor întâlni în această săptămână pentru a se pune de acord asupra unei viitoare colaborări.

PNL și PDL formează alianțe în doar două comune: Hida și Sîg
După alegerile locale din 2012, PNL și PDL au colaborat formând majorități în cadrul consiliilor locale din comunele Hida și Sîg. Cei doi primari pedeliști ”au tras sforile” pentru a avea un vice liberal. Nici unul dintre cei 11 primari ai PNL nu au un vice pedelist. În schimb, liberalii colaborează bine cu PSD și au viceprimari în comunele Bănișor, Bobota, Letca, Marca sau Sînmihaiu Almașului, toate conduse de primari social-democrați. În toate aceste comune, în afară de Marca, s-a candidat sub sigla USL.
Dacă s-ar alia și în cadrul consiliilor locale, PDL și PNL pot forma noi majorități în localitățile Zalău, Șimleu Silvaniei, Benesat, Gîlgău, Ileanda, Letca, Plopiș, Valcău de Jos, Zalha și Zimbor. Primarii liberali conduc administrațiile din Zalău, Benesat, Gîlgău, Ileanda, Zalha și Zimbor, iar cei pedeliști pe cele din Șimleu Silvaniei, Plopiș și Valcău de Jos.

PSD negociază cu PP-DD
Ca răspuns la alianța dintre PDL și PNL, Partidul Social Democrat a demarat negocieri cu PP-DD. Luni, președintele PSD, Victor Ponta, și secretarul Liviu Dragnea s-au întâlnit cu mai mulți lideri ai PP-DD, printre care și Dan Diaconescu. Potrivit presei centrale, cele două partide au discutat despre majoritățile de la nivelul consiliilor județene și locale. ”Am avut o discuție despre majoritatea de la Teleorman. Eu susțin majoritățile cu PP-DD în toată țara, iar primul exemplu îl voi da eu, la Alexandria”, a declarat Liviu Dragnea.
De exemplu, o alianță PSD – PP-DD – UDMR la nivelul Consiliului Județean Sălaj ar însemna renunțarea la vicepreședintele liberal, Valer Crișan. Noua majoritate ar avea 20 din cele 31 de voturi. O astfel de mișcare politică ar însemna, de asemenea, și pierderea mandatului de viceprimar de către pesedista Daniela Coța.
Începând din 2008, PSD, PNL și UDMR colaborează în Consiliul Județean și cel municipal. PNL i-a oferit PSD-ului scaunul de viceprimar al municipiului Zalău, iar PSD a oferit la rândul său liberalilor un post de vicepreședinte al Consiliului Județean. Numai că, în ultima perioadă, relația dintre PNL și PSD s-a răcit la nivel de municipiu, iar primarul Radu Căpîlnașiu a anunțat că va lua măsuri dacă ”viceprimarul Daniela Coța va arăta în continuare lipsă de respect”.

3 Thoughts to “PNL și PDL – „dragoste cu năbădăi” în comunele din Sălaj”

  1. Anonim

    Care vreti sa fiti sefu?

  2. Anonim

    Sa vedeti belea cand l-o pupa buldogul pe Capalnasiu.

  3. Anonim

    Nea Gorgane,da PPDD mai exista?

Leave a Comment