PNL Sălaj: „Se pregătește alinierea Justiției în fața aparatului de partid”

Reprezentanții filialei sălăjene a Partidului Național Liberal au susținut, vineri, o conferință de presă la sediul din Zalău, fiind aduse în discuție problemele de actualitate din viața politică și socială a țării, amendamentele depuse de PNL mai multor proiecte la nivel național, județean și local, dar și aspecte legate de cel mai fierbinte punct existent în aceste zile în Parlament, legile Justiției. La conferință au participat Lucian Bode, președintele PNL Sălaj și deputat în Parlamentul României și Claudiu Bîrsan, consilier local municipal.

Referindu-se la amendamentele depuse de partidul pe care îl conduce, la nivel județean, Lucian Bode a spus: „Eu si colegii mei din Partidul National Liberal am depus peste 350 de  amendamente la bugetul național.

Vorbim de amendamente de fond, la nivel naţional, sprijinind obiective de investiţii la nivel regional, precum si de amendamente depuse fiecare dintre noi pentru  judeţele pe care le reprezentam. Susţinem revenirea accizei la nivelul anterior majorării. S-a văzut foarte clar că, pe perioada în care acciza a fost majorată, nu au crescut încasările la bugetul de stat. Solicităm aplicarea legii pensiilor şi creşterea pensiilor de la 1 ianuarie în conformitate cu formula prevăzută în lege, adică creşterea cu aproape 9 la sută. Solicităm să nu se aplice split TVA. Propunem să fie oprit jaful împotriva comunităţilor locale, să se aloce o cotă din impozitul pe venit direct către localităţi de 58 la sută. De asemenea, solicităm eliminarea din proiectul de buget a articolului care prevede reducerea transferurilor în funcţie de excedentele, rezervele care există la bugetele locale”, a spus deputatul Lucian Bode.

Principalele 10 amendamente PNL la buget

1.Neaplicarea prevederilor legale privind contul special pentru plata TVA în 2018 ; 2. Asigurarea de creșteri salariale, atât în sectorul privat cât și în sectorul public, prin neaplicarea în 2018 a transferului contribuțiilor de la angajator la angajat; 3. Creșterea punctului de pensie cu 8 la sută din 1 ianuarie 2018 (conform legii); 4. Readucerea accizei la combustibil la nivelul existent în 1 august 2017; 5. Creșterea la 6 la sută a contribuției pentru pilonul 2 de pensii (conform legii); 6. Neaplicarea prevederilor OG 4/ 2017 (privind supraimpozitarea contractelor part-time) și a OUG 60/2017 ( privind supraimpozitarea firmelor care nu angajeaza 4 la sută persoane cu dizabilități care distruge unitățile protejate); 7. Creșterea finanțării pentru educație până la ținta legală de 6 la sută din PIB; 8. Compensarea furtului facut de guvern din bugetele locale prin alocarea unei cote de 58 la sută din impozitul pe venit către localități și prin eliminarea articolului care scade transferurile în funcție de excedente; 9. Finanțarea autostrăzilor Unirii (tronsoanele Sibiu-Pitești și Târgu Mureș – Iași );10. Creșterea bugetului alocat sănătății, în special pentru asistența medicală primară.

Legile Justiției

Referitor la legile Justiției, aflate în prezent în centrul frământărilor parlamentare, dar și sociale din țară, Claudiu Bârsan a spus:

“Faptul că aceste legi sunt nocive este întărit și de poziția oficială a DNA , DIICOT sau a Procurorului General al României. Aceste instituții s-au exprimat public referitor la aceste modificări legislative. În esență, după cum se arată și în comunicatul procurorului general, “amendamentele propuse în vederea transpunerii Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale se abat grav de la sensul acesteia, având consecințe negative asupra procesului penal. Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, în sensul îngreunării până la lipsirea de eficiență a actului de urmărire penală. Doar astfel poate fi explicată introducerea unor texte care sunt în contradicție atât cu standardele europene în materie, cât și cu prevederile interne, validate de Curtea Constituțională.

Analiza propunerilor aflate în dezbatere arată că se încearcă o limitare a aplicării unor principii fundamentale (Aflarea adevărului și Caracterul echitabil al procesului penal) precum și a unor instituții  esențiale ale procesului penal (probatoriu, începerea urmăririi penale, măsuri preventive). Adoptarea acestor modificări va duce, totodată, la o limitare a procurorului în îndeplinirea atribuțiilor sale prioritare în materie penală, precum și în exercitarea rolului său constituțional de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

Unele dintre modificările propuse a fi aduse legislației penale – limitarea sferei mijloacelor de probă; înlăturarea din rândul infracțiunilor pentru care se poate dispune arestarea preventivă a corupției, evaziunii fiscale, spălării banilor precum și a infracțiunilor pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de 5 ani sau mai mare (spre exemplu, constituirea de grup infracțional organizat); restricționarea accesului rapid al procurorilor la informații pentru a putea acționa eficient pentru descoperirea faptelor etc. –  vor avea ca efect încetinirea sau blocarea în anumite situații a activității de urmărire penală.

Practic, asistăm la un desant al majorității PSD – ALDE asupra unor  legi cruciale pentru funcționarea democratică a statului.

Asa după cum argumentau și colegii parlamentari, una este să-ți argumentezi aceste intervenții prin punerea în acord a legislației cu deciziile CCR, alta este să treci cu tancul peste aceste legi și să strecori în ele prevederi prin care se amputează prerogativele președintelui pe procedura de numire a șefilor parchetelor și ai ICCJ sau să fie înființate secții speciale pentru anchetarea magistraților.

Mai trebuie spus ca PSD-ul nu e o entitate abstractă, undeva la București! Și nici UDMR-ul. Cele două partide sunt reprezentate de deputații Iuliu Nosa și Liviu Balint, respectiv Seres Denes. Oamenii de lângă noi, reprezentanții unor sălăjeni. Sunt cei pe care îi salutăm la întâlniri oficiale și le zâmbim cordial deși si ei sunt vinovați pentru toate mizeriile și abuzurile pe care le face PSD. Ei îl susțin pe Şerban, pe Dragnea, Nicolicea, Vasilescu, Firea, Plumb și mulți alții care nu au ce căuta în cea mai înaltă instituție a unei democrații. Eu, în calitate de jurist, dar mai ales de cetățean al județului Sălaj, le cer celor trei să vină cu o justificare publică pentru susținerea acestor legi care măcelăresc justiția” a subliniat Consilierul local PNL, Claudiu Bîrsan.

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Thoughts to “PNL Sălaj: „Se pregătește alinierea Justiției în fața aparatului de partid””

  1. Anonim

    Din cauza decăderii morale a PNL nu a ieșit majoritatea alegătorilor la vot, ei sînt vinovați de cîștigarea alegerilor de către gașca infracțională PSD-ALDE-UDMR! Așa numita „opoziție” pe care o fac acuma este o prefăcătorie fesenisto-uselistă. Fostul lor electorat deja se reorientează spre USR și viitorul partid al lui Cioloș. La alegerile viitoare PNL va aduna cu greu 5%, va intra în Parlament la redistribuire. Am convingeri liberale, am votat cu ei pînă recent, dar nu voi mai vota cu PNL niciodată!

  2. Anonim

    sunteti plini de bube si voi ! multi dintre ai vostri sustin , pe la spate, alianta PSD-ALDE-UDMR

  3. Anonim

    Cu asemenea jigodii la conducere, PNL-ul va dispare , spre bucuria cetenilor cinstiti. Rusine PeNe(De)Leprelor !

  4. Anonim

    pentru Claudiu Barsan , domnule Claudiu cum poti tu un om inteligent sa stai la masa cu Bode?ce aveti voi de discutat ca va deosebiti ca negrul de alb,pe langa faptul ca Bode este fudul nu are nici minte,dar se da bun,tu Claudiu esti un baiat destept si modest ,asa ca nu mai inteleg cum de v ati asociat,ce puteti sa discutati voi?

Leave a Comment