Pedeliştii “scurtcircuitează” conducerea Spitalului Judeţean

Contractul de furnizare a energiei electrice pe care Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău l-a încheiat cu compania Transenergo Com SA a trezit o serie de suspiciuni în rândul reprezentanţilor PDL Sălaj. Aceştia din urmă suspectează că firma care a câştigat licitaţia a fost favorizată, fiind încălcată, astfel, legislaţia.

Claudiu Bârsan, preşedinele PDL Zalău, candidat la Camera Deputaţilor în colegiul Zalău, a tras un semnal de alarmă cu privire la existenţa unui contract între spital şi Transenergo înainte ca furnizorul de energie electrică să fie declarat câştigător al licitaţiei. “Este o coincidenţă ori o încălcare a legii?”, a întrebat retoric Bârsan vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Precizăm că în presa centrală au fost publicate copii ale unui contract ce urma să fie semnat după o lună, între Transenergo şi SJU Zalău. Documentul era redactat, în cele mai mici detalii, cu tot cu anexe, cu previziuni pentru consumul pe 2013.

La rândul său, deputatul Lucian Bode, preşedinte al PDL Sălaj, a acuzat conducerea unităţii spitaliceşti de lipsă de transparenţă: “Întrebarea ce se impune este cine a întocmit Caietul de Sarcini şi care au fost elementele care au stat la baza lui. Până la urmă, este vorba despre banii contribuabililor sălăjeni, folosiţi într-un mod netransparent, cel puţin în ceea ce priveşte acest contract”.

Barna: am ales preţul cel mai mic

Laurenţiu Barna, managerul SJU Zalău, susţine că au fost respectate îndeaproape prevederile legale şi că firma câştigătoare a fost desemnată în mod corect, în urma unei licitaţii electronice pe ringul bursier. Oficialul spitalului consideră că singura sa vină în tot acest scandal este că i-a scăpat o greşeală de editare în contract. Mai exact, spune el, “contractul apărut în media naţională s-a dorit să fie un draft, trimis de instituţia noastră către Bursa Română de Mărfuri (BRM), ca o cerinţă pentru licitaţia electronică. Dintr-o eroare pe care ne-o asumăm, s-a trimis un model după contractul încheiat în 2011 cu Transenergo Com SA, din care au fost şterse, parţial, anumite date. Greşeala nu a afectat sau influenţat derularea licitaţiei, desfăşurată într-o transparenţă totală, ce poate fi probată, şi nici preţul final la care s-a încheiat contractul”.

La licitaţia organizată de BRM în 24 septembrie, au participat patru furnizori de energie electrică: E. ON Energie, Fidelis Energy SRL, Tinmar Ind SA şi Transenergo Com SA. Laurenţiu Barna afirmă că societatea din urmă, care a furnizat şi anul trecut energie electrică pentru unitatea spitalicească, a câştigat pentru că a oferit cel mai mic preţ: “În cursul licitaţiei, preţul a oscilat între 500 de lei/Mwh şi 249 de lei/Mwh, valoarea cea mai mică fiind oferită de compania care şi-a adjudecat licitaţia”. În opinia sursei citate, achiziţionarea de energie electrică prin BRM asigură Spitalului Judeţean o economie de circa 50 de lei/Mwh, ceea ce la un consum annual de circa 1.350 Mwh duce la un plus de 67.500 de lei la bugetul instituţiei.

Deranjat de acuzele deputatului Lucian Bode, managerul SJU Zalău îl invită pe parlamentar, “dacă tot se pricepe la energie şi pentru că tot a fost ministru al Economiei”, să spună cum au ajuns să cumpere “băieţii deştepţi” energie electrică.

5 Thoughts to “Pedeliştii “scurtcircuitează” conducerea Spitalului Judeţean”

  1. Mitica de la Fetindia

    ,,Probleme minore,, ca dealtfel si problema geamurilor, a bailor, etc, sesizate de un distins consilier judetean. Domnilor, nu mai vedeti atatea prostii si nu va puneti atatea intrebari ca ciracul de Barna nu face prostii, aveti incredere deplina in dansul si nu mai insinati ca se supara Tibisor, si cine stie…

  2. alt anonim

    Domnule Bode, mai lasa o incolo! Daca dl. Barna a reusit sa va scurtcircuiteze (e meritul lui, penbtru care merita felicitari sincere. Nu ca voi, marlanilor, ca aveti niste preturi umflate – pentru curentul gratis livrat de Romania Basarabiei, care o da rapid Rusiei, in contul despagubirilor de razboi transnistrean), baietii destepti sa mai stea la racoare ca a cam trecut vremea lor. Voi, PDL-istilor cu ce ati contribuit la spitalul judetean de interes public? Ati pus director medical un pedofil homosexual, dovedit in instanta, apoi post mortem dovedit ca dependent de droguri (extazy). Fiecare iese in fata cu ce are mai bun!

  3. Anonim

    Vaaaaaaaai de steaua ta „ministre”!!!!!

  4. Anonim

    realizari Bode:

    -taierea pensiilor si salariilor

    -incercarea de regionalizare a Romaniei (adica disparitia judetului Salaj)

    -angajarea fratelui sau la Vama Zalau dupa un stagiu de pregatire pe langa mistretii lui Tiriac la Balc

    -cumpararea masiva de terenuri in Valcau de Sus, desi acesta nu se vede in declaratia de avere

    1. Draga Stolo

      Incercarea de regionalizare a Romaniei nu poate fi trecuta la realizari, nu e logic. Asa ca roaga-i pe tovarasii Marc sau Capilnasiu sa-ti corecteze comentariile inainte de a le posta.

Leave a Comment