Mirel Talos obliga televiziunile sa difuzeze emisiuni culturale si educative

Mirel Talos obliga televiziunile sa difuzeze emisiuni culturale si educative

Televiziunile generaliste vor fi obligate sa difuzeze saptamanal cel putin 120 de minute de emisiuni culturale sau educative, iar posturile de stiri trebuie sa transmita in fiecare saptamana 30 de minute de astfel de programe, potrivit unui proiect legislativ initiat de deputatul PNL Salaj, Mirel Talos. Propunerea legislativa initiata de acesta modifica si completeaza actuala Lege a audiovizualului si a fost depusa la Camera Deputatilor in data de 17 noiembrie. Initiativa lui Mirel Talos este sustinuta si de Consiliul National al Audiovizualului (CNA).

Potrivit propunerii legislative, programele oferite publicului de radiodifuzorii care difuzeaza servicii generaliste de televiziune trebuie sa rezerve saptamanal cel putin 120 de minute pentru emisiuni cu continut cultural sau educativ. De asemenea, programele oferite publicului de radiodifuzori care difuzeaza programe de televiziune specializate in stiri trebuie sa rezerve saptamanal cel putin 30 de minute pentru emisiuni sau stiri cu continut cultural sau educativ.

In acelasi proiect se mentioneaza ca emisiunile cu continut cultural sau educativ sunt acele emisiuni care au urmatorul continut: muzica (concerte sau recitaluri de muzica clasica, emisiuni de istoria muzicii, prezentarea vietii si operei unor compozitori romani sau straini, interviuri cu personalitati ale vietii muzicale, prezentarea unor evenimente muzicale, spectacole de opera, alte emisiuni care au ca subiect muzica clasica); arte plastice (pictura, grafica, sculptura, fotografia) si arte decorative (ceramica, design, sticlarie, metal); literatura; dramaturgie; arta cinematografica; balet; arhitectura; cultura populara romaneasca (emisiuni despre traditii, muzica populara romaneasca, pusa intr-un context critic sau istoric, emisiuni de prezentare a civilizatiei satului romanesc etc.); cultura populara europeana (muzica traditionala din spatiul cultural european, pusa intr-un context critic sau istoric, emisiuni de prezentare a civilizatiei europene, emisiuni despre traditii etc.); istorie; stiinta.

Daca proiectul legislativ va fi adoptat de Camera Deputatilor si de Senat si va modifica astfel actuala Lege a audiovizualului, prevederile privind difuzarea emisiunilor culturale sau educative vor intra in vigoare la sase luni de la data publicarii noii legi in Monitorul Oficial.

Potrivit expunerii de motive din proiectul deputatului Mirel Talos, televiziunea formeaza gustul public si are un impact enorm, inclusiv capacitatea de a forma modele culturale si de a lansa directii culturale.

Initiativa legislativa a lui Mirel Talos a fost analizata in sedinta de marti a Consiliului National al Audiovizualului (CNA), care a decis sa sustina acest proiect care va modifica Legea audiovizualului. Decizia a fost luata cu un vot impotriva si cu o abtinere. Ceilalti opt membri ai CNA – Rasvan Popescu, Ioan Onisei, Attila Szasz, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Cristina Trepcea, Constantin Dutu si Mihai Malaimare – au votat pentru sustinerea acestui proiect legislativ.

Alte articole

Leave a Comment