Mirel Talos considera Legea salarizarii unice ca fiind neconstitutionala

Mirel Talos considera Legea salarizarii unice ca fiind neconstitutionala

Prin intermediul unui comunicat de presa remis redactiei, deputatul PNL Salaj, Mirel Talos, face cunoscut ca, alaturi de colegii sai liberali, a semnat si depus, totodata, sesizarea de neconstitutionalitate asupra Legii cadru privind salarizarea unitara a perso-nalului platit din fonduri publice, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului in sedinta comuna a celor doua Camere, eveniment care a avut loc in 15 septembrie. Consider ca aceasta actiune se constituie intr-o forma de lupta democratica impotriva actiunii iresponsabile a guvernantilor care au decis prin promovarea acestei legi, cu pretul nerespectarii Constitutiei Romaniei, sa incalce drepturile fundamentale ale cetatenilor romani si sa arunce in saracie populatia tarii prin diminuarea veniturilor, declara Mirel Talos. Potrivit acestuia, sesizarea la Curtea Constitutionala vizeaza mai multe incalcari ale Consitutiei In primul rand, ar fi vorba de incalcarea art. 114 din Constitutia Romaniei, prin decizia Guvernului de a-si asuma raspunderea, in aceeasi zi, pentru trei proiecte de lege. Apoi, incalcarea dispozitiilor art. 141 din Constitutie, deoarece Guver-nul avea obligatia de a solicita pentru acest proiect de lege avizul Consiliului Economic si social. Din expunerea de motive a Guvernului, care a insotit proiectul de lege, nu rezulta daca un astfel de aviz a fost sau nu solicitat de catre Executiv, spune liberalul.

Mai vorbim despre incalcarea dispozitiilor art. 16, alin. 1, din Constitutie unde se arata ca << cetatenii sunt egali in fata legii si autoritatilor publice, fara privilegii si fara discri-minari >>. In situatia in care insusi titlul legii vorbeste despre caracterul unitar al unei legi, categoriile exceptate asa cum au fost ele enumerate mai sus constituie de fapt o abatere de la criteriul unitatii. Aceasta abatere, constituie, in fapt, o discriminare, o disproportie intre o categorie de salariati de la bugetul de stat, creand o categorie privilegiata de salariati de la bugetul de stat carora nu li se aplica aceasta lege, beneficiind in continuare de legi speciale, este de parere deputatul PNL.

In finalul comunicatului de presa, Mirel Talsos subliniaza faptul ca este pentru prima data, dupa 1990, cand unor bugetari le scad, practic, veniturile nete castigate pana in prezent: Daca pana acum cetatenii se confruntau cu eventualele intarzieri de crestere ale salariilor si veniturilor, incepand cu luna ianuarie, banii primiti vor fi mult mai putini.

Leave a Comment