Membrii partidului maghiar Fidesz ar putea fi suspendaţi din PPE

Membrii partidului maghiar Fidesz ar putea fi suspendaţi din grupul parlamentar creştin-democratic PPE din Parlamentul European. Conducerea grupului PPE a convenit vineri asupra unui nou proiect de reguli de procedură, care ar face posibilă suspendarea sau excluderea delegaţiilor întregi de europarlamentari, conform DPA, citat de g4media.

Grupul PPE urmează să voteze noile reguli de procedură miercuri, iar suspendarea Fidesz ar putea urma în următoarele săptămâni.

O suspendare ar însemna, printre altele, ca eurodeputaţilor FIDESZ să nu li se mai permită să vorbească în numele grupului politic în plen, să nu mai poată fi nominalizaţi pentru funcţii în parlament etc.

„Grupul parlamentar PPE va introduce instrumentul de suspendare şi, aşa cum stau lucrurile, îl va aplica europarlamentarilor maghiari”, a comentat politicianul CDU, Daniel Caspary, care conduce delegaţia germană a PPE. El şi-a exprimat dorinţa ca eurodeputaţii maghiari ai FIDESZ să clarifice cu liderul lor, Viktor Orban, în viitorul apropiat, dacă doresc să mai rămână în partid. Dacă da, atunci este aşteptat din partea lor, un „comoportament corespunzător”.

Pasul trebuie înţeles ca „un braţ bine antrenat, dar prietenos, care este întins”, a spus Caspary, conform dpa.

Christophe Hansen – din grupul creştin-democrat luxemburghez, face de mult timp presiuni pentru ca Fidesz să fie expulzat din PPE.

Suspendarea eurpdeputaţilor FIDESZ va veni probabil în următoarele trei sau patru săptămâni. Apoi, va depinde de modul în care reacţionează Orban. După ce formaţiunea sa va fi suspendat din grupul parlamentar, Orban ar putea alege încetarea apartenenţei la grupului parlamentar PPE. „Acesta ar fi un punct de cotitură major pentru peisajul politic european”, arată dpa.

Partidul Popular European (PPE) este cea mai mare grupare politică din Parlamentul European. De ani de zile, ea se luptă cu partidul prim-ministrului maghiar Orban. Calitatea de membru al PPE al Fidesz a fost suspendată în 2019 – printre altele din cauza presupuselor încălcări ale valorilor fundamentale ale UE şi a atacurilor verbale asupra preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Însă deputaţii FIDESZ aparţin în continuare grupului parlamentar PPE.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment