Europarlamentarul Daniel Buda cere de la Zalău modificarea ghidurilor de accesare a fondurilor europene

Prezent la Zalău, eurodeputatul liberal Daniel Buda, a ţinut să semnalaze problemele existente în sectorul agricol românesc şi pentru care se fac responsabili guvernarea Victor Ponta şi Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii.
„Astăzi, subvenţiile din agricultură nu sunt încă plătite, iar singurii responsabili sunt guvernarea Ponta şi Daniel Constantin, care în timpul mandatului său, nu a reuşit să finalizeze procedurile necesare în vederea efectuării acestor plăţi către fermieri. Agricutorii au de suferit, pentru că în lipsa banilor în conturi, nu au reuşit să-şi lucreze culturile”, a subliniat europarlamentarul vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit spuselor sale, fostul premier se face vinovat şi de faptul că România nu are niciun proiect depus şi aprobat în cadrul programului Junker. „La nivelul Uniunii Europene, peste 300 de miliarde de euro sunt puşi la dispoziţia statelor membre, însă ţara noastră nu a depus niciun proiect pentru a accesa aceşti bani”, a spus Buda.
O altă problemă importantă pe care liberalul a semnalat-o vizează comunele din nord-vestul Transilvaniei, despre care spune că sunt văduvite de fondurile europene puse la bătaie în cadrul POR 2014-2020. Daniel Buda a făcut referire la Axa 10, submăsura 7.1, cerându-i în mod public ministrului Fondurilor Europene să ia de îndată măsuri pentru modificarea ghidurilor, astfel încât să fie eligibile şi administraţiile din Transilvania. „Primarii mi-au comunicat că nu au cum să se încadreze pe aceste proiecte, de până la un milion de euro, pentru că nu au cum să facă punctajele cerute. Ghidurile, făcute, probabil, de funcţionari mărunţi de la Bucureşti, nu au avut în vedere particularitatea acestor zone, unde localităţile sunt mai mici, populaţia mai puţin numeroasă”.

Lucian Bode vrea centre pentru valorificarea produselor agricole
La rândul său, deputatul Lucian Bode, copreşedinte al PNL Sălaj şi aspirant la fotoliu de preşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj, a prezentat proiectul politic al formaţiunii politice pentru judeţ. „De peste 12 ani, sperăm la mai bine şi ne punem nădejdea în viitorul care trebuie să ne aducă o viaţă mai bună şi mai liniştită. Ne uităm neputincioşi la tinerii care pleacă spre alte părţi, pentru un trai decent şi împlinit. Ne uităm cu teamă la spitalele care devin, încet, încet, doar un furnizor de pacienţi pentru spitalele din celelalte judeţe. Ne uităm cu amar la judeţele din jurul nostru care se dezvoltă şi cresc”, a precizat Bode.
Liberalul consideră că judeţul merită un alt loc pe harta Transilvaniei decât cel ocupat în prezent: „Poza socio-economică a Sălajului nu arată deloc bine: economia noastră, alături de cea a Teleormanului şi Ialomiţei, sunt singurele în regres la nivel naţional, infrastructura lasă de dorit”.
Ca urmare, Lucian Bode spune că tinerii din mediul rurual trebuie sprijiniţi în vederea înfiinţării de IMM-uri şi pentru dezvoltarea economiei rurale, că la nivelul fiecărei primării trebuie înfiinţate birouri de consultanţă, pentru accesarea fondurilor europene şi că Sălajul are nevoie de minim trei centre pentru valorificarea produselor agricole. Deloc de neglijat sunt educaţia şi sănătatea, copreşedintele PNL Sălaj afirmând că medicii de familie de la sate trebuie sprijiniţi pentru a putea asigura sălăjenilor servicii medicale mai bune.

Alte articole

4 Thoughts to “Europarlamentarul Daniel Buda cere de la Zalău modificarea ghidurilor de accesare a fondurilor europene”

  1. mare descoperire a facut buda !!! pana acuma unde a fost ??? numai in campanie isi aduce aminte de oameni !!! mare nerusinat !!!!!!!chiar are impresia ca cineva il crede ?????ponta nu e la guvernare de 7 luni !!!!!! chiar nu stie ?????

  2. Anonim

    Sa faca cumva sa i dea banii,ca are la Pausa acolo mai multe hectare(zeci,sute)sa nu moara de foame…flaminzii naibii.Gunoaiele societatii in care traim!Votatii!!!

  3. Anonim

    Buda un excroc care cumpara tata Pausa, daia nu vrea sa cumpere strainii pamant, sa cumpere el tat! Lacomia va mananca, satureva Dumnezo!

  4. Toader

    Nu inteleg de ce se zbate atat de mult Buda sa ocupe fotoliul de presedinte la judet devreme ce el pute de la o posta! Iar oamenii l-au mirosit demult!

Leave a Comment