Dezvăluiri pe muchie: PNL scoate „din joben” noi candidați pentru Primăria Zalău

Nu vi se pare interesant, ca să nu spun ciudat, că, deși au mai rămas doar câteva luni (puțin peste 4) până la alegerile locale din acest an, niciun partid nu și-a anunțat candidatul la Primăria Zalău? Ei bine, da, este interesant, cu atât mai mult cu cât în lunile care au mai rămas până la alegeri, unii candidați fără prea multă notorietate ar putea să își crească șansele. Ați citit bine. Într-adevăr, sunt șanse ca unul din viitorii candidați mai puțin cunoscuți zălăuanilor, dar cu un anumit potențial de creștere în intenția de vot, să preia fotoliul de primar al Zalăului. Și asta în detrimentul altor viitori candidați deja celebri, care din punctul de vedere al creșterii potențialului politic ar rămâne la aceleași procente. Dar, să trecem totuși la lucruri ceva mai concrete.

 

În așteptare…

Toată povestea de mai sus are șanse să se materializeze doar în condițiile în care actualul primar Radu Căpîlnașiu își păstrează decizia de a nu mai candida pentru un alt mandat. Altfel, să fim serioși!, cel puțin la cum arată sondajele de opinie la această oră, actualul edil nu ar avea concurență prin zonă… Mai precis, dacă ar candida, ar recâștiga primăria la pas. Toată lumea este conștientă de acest lucru, iar aici am putea afla și răspunsul la întrebarea: de ce niciun partid se încumetă să își anunțe, deocamdată, candidatul la Primăria Zalău? În condițiile în care Căpîlnașiu se răzgândește (să ne înțelegem, nu ar fi pentru prima dată), contracandidații săi ar face un simplu act de prezență în următoarea campanie. Astfel că celelalte partide, în acest caz, ar fi nevoite să desemneze niște candidați sub formă de „carne de tun”.

 

Popularitatea, bat-o vina!

Se pare, însă, că de această dată primarul Căpîlnașiu este mai hotărât ca oricând să își încheie socotelile cu municipalitatea, așa că lasă o portiță deschisă, pe care se înghesuie să intre speranța în sediul celorlalte partide. O speranță cât se poate de „palpabilă”, în contextul în care liberalii se confruntă deja cu o mare problemă: nu au un candidat care să se bucure de șansele lui Căpîlnașiu. Mai grav, la aveastă dată, niciunul dintre peneliști nu se bucură de cel măcar două treimi din notorietatea primarului într-o eventuală luptă la primărie. Poate doar liberalul Dinu Iancu Sălăjanu s-ar apropia, oarecum, din acest punct de vedere, de primar. Însă nu-i un secret dacă spunem că unul știe „cu ce se mămâncă” administrația, în timp ce primul amintit nu are concurență într-ale talentului artistic. Iar aici, să fim bine înțeleși, este vorba despre cel mai râvnit fotoliu de primar din județ.

 

Liberalii, sursele și… candidații

Pentru că tot este la modă, am aflat „pe surse” că liberalii țin într-un sertar legat cu lanțuri un sondaj de opinie, realizat de curând, și cât se poate de… „pe bune”. Noi am reușit să înlăturăm lanțurile, descoperind astfel un sondaj care ar putea desluși foarte bine misterul ce planează asupra viitorului candidat penelist la funcția de primar.

Pe primele locuri în ceea ce privește „intenția de vot” și, totodată, „potențialul de creștere” în ceea ce privește votul zălăuanilor se situează patru, hai să le spunem deocamdată „liberali”. Evident, pe primul loc se află Radu Căpîlnașiu, urmat (nu știm exact în ce ordine) de Dinu Iancu Sălăjanu, Ioan Abrudan și Vasile Bulgărean. După cum se poate observa, din cei patru, doar primarul este liberal cu acte în regulă, ceilalți trei aparținând fostului PDL. Deci, mai puțin „liberali” decât ar dori unii… Situație care creează, evident, o stare cât se poate de tensionată la nivelul partidului, asupra căreia ne vom concentra puțin mai târziu.

 

Educație vs. administrație

Așadar, dacă tot îi avem pe toți patru în fața noastră, raportându-ne la rezultatele sondajului, despre primii doi candidați amintiți, putem afirma că au cu totul alte intenții (deocamdată, la nivel declarativ) decât cea să candideze la Primăria Zalău. Astfel că mai rămân doar două personaje asupra cărora să ne aplecăm atenția: Ioan Abrudan și Vasile Bulgărean. Primul este director la Școala gimnazială „Mihai Eminescu”, iar celălalt este director al cunoscutului Colegiu Național „Silvania”. Doi directori ai unor unor unități de învățământ de prestigiu, posibili candidați cărora nu prea ai ce le reproșa din punct de vedere profesional. Atâta tot că sursele amintite ne dezvăluie că Ioan Abrudan, călit în mai multe campanii electorale, însă evident epuizat de jocurile politice, pare să nu cedeze tentației de a intra în administrația locală, în beneficiului actului educativ. Iar noi am spune, fără să ne temem că am greși prea mult, că aici îi șade lui cel mai bine, în educație.

 

Unii pot mai mult ca ceilalți

Evident, în sondajul PNL, mai sunt amintiți și alți liberali, cum ar fi actualul viceprimar Claudiu Bîrsan, însă situația lui este cât se poate de incertă. Gurile rele din partid susțin că Bîrsan, deși este un foarte bun executant, nu prea ar fi un conducător înnăscut. Însă, deocamdată, spunem noi, nu a prea reușit (sau nu a fost lăsat?) să demonstreze contrariul. Asta nu înseamnă, însă, că viceprimarul nu ar reprezenta o soluție, la un moment-dat…

Și Pop Eugen, directorul Companiei de Apă, ar cocheta cu ideea unei candidaturi, însă și el se lovește de aceeași problemă a notorietății și-a intenției de vot – elemente cruciale în ceea ce privește desemnarea unui viitor candidat care să-l înlocuiască pe Căpîlnașiu.

 

Între vanitate și realitate

Problema liberalilor se adâncește și mai mult când vine vorba despre viitorii potențiali candidați, care, după cum se vede, aparțin nou-venitei tabere pedeliste. Așa stând lucrurile, unii peneliști cu vechime îi cer primarului Căpîlnașiu să facă presiuni pentru desemnarea unui candidat care să ducă mai departe „vechiul liberalism” la conducerea primăriei. Situație care, evident, miroase mai mult a vanitate, decât de realitate. Însă, situația este situație și nu o putem trece cu vederea. Nici noi, nici liberalii, nici Radu Căpîlnașiu. Așa că, după mai multe tatonări, primarul a ajuns la concluzia că ar fi bine să-și asculte „vocea internă” și să își îndrepte atenția și, totodată, intenția asupra unui liberal cu o bună reputație, și care să aibă anumite șanse la primărie. Acesta este nimeni altul decât vicepreședintele Consiliului Județean, Valer Crișan – un om fain, cum s-ar spune pe la noi, un bun executant, dar fără notorietate suficientă și un procent nu prea îndrăzneț în ceea ce privește potențialul de creștere în intenția de vot al zălăuanilor. Valer Crișan s-ar mula, dacă vreți, pe profilul de candidat al lui Claudiu Bîrsan. Singura diferență dintre ei constă în numărul de ani trecuți pe carnetul de partid de la PNL. Primul este un liberal convins, iar celălalt de-abia convins – un fel de „vinitură pedelistă” printre „greii” liberalismului sălăjean. Dacă vreți, un fel de aceeași Mărie, însă cu o pălărie mai pestriță, pusă deocamdată la naftalină…

 

Pledoarie pentru obrazul subțire

Ei bine, așa stând lucrurile, potrivit sondajului de opinie – special comandat pentru a face lumină în cazul de față, Vasile Bulgărean pare să fie singurul nume care a rămas „în cărți” pentru a putea intra cu șanse reale în lupta pentru Primăria Zalău. Iar dacă am lua-o de bună și ne-am concentra puțin asupra profilului său, ca profesionist, am putea spune că actualul director al CNS a demonstrat, cam tot ce se putea demonstra, cel puțin din punctul de vedere al managementului. Apoi, posibila sa candidatură ar cam da peste cap multe multe calcule ce se fac astăzi în celelalte tabere. Fără niciun compromis „la purtător”, cât se poate de depolitizat, Bulgărean are un profil de candidat cât se poate de curat și îndrăzneț – fapt care ar putea înclina decisiv talerul în favoarea sa în ceea ce priveste intenția de vot al zălăuanilor. Iar cu o susținere vădit necondiționată, mai precis cu o asociere de imagine, venită din partea lui Radu Căpîlnașiu, este foarte posibil ca Vasile Bulgărean să aibă șanse relale la fotoliul de primar.

Până la urmă, greutatea deciziei stă, din păcate, pe umerii primarului Radu Căpîlnașiu și, sincer, cunosc foarte puțin politicieni care s-ar încumeta să facă, astăzi, schimb de roluri cu el. Așa că mă întreb, pe bună dreptate, dacă vor fi în stare liberalii „pur-sânge” să renunțe la orgolii pentru a susține pe cineva care, nu cu mult timp în urmă, era considerat un simplu individ din cealaltă tabără politică? O întrebare destul de grea, însă cu un răspuns care ar trebui să vină cât mai repede. Soarta zălăuanilor nu ar trebui să depindă de vanități, lupte interne de partid sau alte polițe plătite la colț de stradă. Soarta zălăuanilor ar trebui să depindă, în primul rând, de bunul simț (atât cât a mai rămas pe scena politică), profesionalism și de cât mai puțină imixtiune politică – deziderate pe care, de vreo 26 de ani, așteptăm să fie bifate de politicieni, indiferent de culoarea lor politică. Ar cam fi timpul, domnilor…

9 Thoughts to “Dezvăluiri pe muchie: PNL scoate „din joben” noi candidați pentru Primăria Zalău”

 1. Anonim

  Nu e corect. L-ati omis pe Paul Maghiu 🙁

 2. Anonim

  Căpîlnașiu defileaza printre toti PSD tot pe 3/2 va fi…….

 3. ce stiti voi?cel mai bun primar ar fi nicora virgil care lucreaza la CITADIN zalau,el este un buldozer,pe unde trece darama tot,este un mare pdl-ist,azi un puternic pnl-ist vopsit,Traiasca victoria in alegeri a pnl-pdl.

 4. Lion

  Da. Felicitari Magazin! Asteptam si alte materiale pe tema.aceasta. Toti tac. Însă vorba aceea, asa se pierd alegerile, nu?

 5. Anonim

  Ce „oferta” avem! Vai de zilele noastre!

 6. Anonim

  Daca Capilnasiu o sa candideze si se pare ca o sa candideze de ce au mai facut aceste sondaje?Asa sa fie.

 7. goldea

  tot o tine penelul cu sondajul ala penibil…pe bune, cine ii mai crede? Nu spun niciodata nimic, in afara de atacuri la opozitie, bârna din ochiul lor nu o vad. Bine ca stim cu cine avem de-a face. oricum , sanse ZERO sa intre cineva in discutie macar, daca Radu va candida din nou. Si, sincer, la cum arata candidatii astia, BINE ar face sa candideze. Alta solutie mai bune din pacate, nu exista!

 8. Anonim

  Asta-presa de zalau. Deputat Bode lucian audiat la DNA indosarul finantarii campaniei pedeliste. Ati vazut vreun articol, ceva?

 9. sa traiti bine

  Sigur ,toti sunt vechi,lumea vrea ceva nou,un om care sa se lupte ptr.oras,pentru oameni.Da va fi greu deoarece angajatii lui Capalnasiu vor lupta ptr. el.Daca zalauanilor le place de aceste hahalere politice sa-i aleaga,daca le place soseaua de centura ,sa-i aleaga,daca le place semaforizarea ,sa-i aleaga,daca considera ca cei alesi de ani de zile au luptat ptr.ei sa-i aleaga,Sa nu fiu inteles gresit,siPSD are aceleasi probleme.Oamenii trebuie sa aleaga OMUL si nu partidul,daca nu vom reveni la semafoarele inteligente,ne batem ptr.soseaua de centura etc..si fraierii vor pune botul….scuze….dar POLITRUCII se bazeaza pe fraieri si pe oprtunisti.Orasul asta este al lor si nu al cetatenilor,asta-i adevarul,jonglati si de presa care are interes,ori la psd ori la pnl…Sa nu uitati de portocalii ,,,,,,Nu mai alegeti gunoaie reciclate….

Leave a Comment