Ce daruri şi-au făcut parlamentarii sălăjeni de Crăciun

Se vede treaba că politicienii sălăjeni, membri ai noului Legislativ, nu pierd deloc vremea. Parlamentarii sălăjeni şi-au distribuit deja rolurile în comisiile de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Doar că, din cei şase aleşi sălăjeni, puţini sunt cei care au vreo legătură cu rolul distribuit în comisiile din care fac parte.
Un exemplu elocvent este cazul lui Gheorghe Pop, unul dintre cei mai activi senatori PSD din istoria Sălajului – „argument” folosit în exces în campania electorală – care a pus mâna pe o funcţie de vicepreşedinte în Comisia pentru egalitate de şanse din Senat. Deşi senatorul a obţinut ceea ce şi-a dorit, acea comisie pare să nu aibă un preşedinte. Cel puţin asta reiese din conţinutul site-ului instituţiei amintite. Sigur că alergarea de unul singur într-un concurs şi ocuparea locului doi la final poate fi considerat, de către unii politicieni, ca fiind un rezultat pozitiv. Însă, oricâtă politică ni s-ar servi la cele trei mese, suntem conştienţi că, cel puţin în acest caz, nu putem vorbi de vreo performanţă.
Proaspătul senator UDMR, Vegh Alexandru, pare să îşi cunoască potenţialul politic sau, mai bine spus, lungul… degetelor, aşa că s-a mulţumit cu fotoliul de membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital. Ce-i drept, chiar dacă udemeristul este un simplu membru în acea comisie, ea ne „spune” mult mai multe decât cea în care se regăseşte omologul său social-democrat.
În Camera Deputaţilor, celălalt parlamentar UDMR, Seres Denes, s-a orientat destul de bine, astfel că a fost ales membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Să spunem că este un salt strategic făcut de parlamentar, după ce, în mandatul trecut, el figura pe lista membrilor Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic. La fel de „strategic” pentru noi, sălăjenii, şi pentru cariera sa parlamentară este că Seres Denes face parte din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, el deţinând scaunul de chestor. O funcţie care, sincer să fiu, nu îmi spune prea multe, însă presupun că politicianul va coordona (atât cât i se va permite, desigur) modul în care vor fi folosite fondurile pentru administraţie şi securitate. Fie vorba între noi, deţinând şi această poziţie, parlamentarul UDMR ne poate aduce – cel puţin la nivel de lobby – ceva mai aproape de strămutarea Poligonului din Aghireş la Crasna. Ceea ce ne va apropia şi mai mult de dezideratul legat de continuarea lucrărilor la şoseaua de centură a Zalăului. Dar, aceasta este o cu totul altă poveste.
Reales de curând deputat în circumscripţia electorală 33 Sălaj, colegiul uninominal 4, mai simplu, în municipiul Zalău, Mirel Taloş face ce face şi cade din nou în picioare, chiar dacă joacă în acest mandat parlamentar la nu mai puţin de trei… capete. Astfel că liberalul va face parte, în mandatul 2012-2016, din Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă. Însă, cum majoritatea parlamentară îi permite la această oră, Mirel Taloş a mai intrat în alte două comisii, şi anume în Comisia pentru regulament, pe poziţia de vicepreşedinte, şi Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Iată deci că se poate! Totul este să vrei şi, desigur, să ai cine „spatele” potrivit, care să te susţină. Până în prezent, Mirel Taloş pare să fie parlamentarul sălăjean cu cele mai multe „scaune”… Bineînţeles că este vorba despre funcţiile deţinute în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Cum altfel?
Dacă în mandatul precedent, deputatul PSD, Iuliu Nosa, a deţinut funcţia de secretar în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, din decembrie 2012, social-democratul va râmâne în această comisie, însă pe fotoliul de simplu membru. Mai mult, pesedistul îşi păstrează şi funcţia de membru în Comisia de validare.
Deputatul PDL, Lucian Bode, s-a orientat destul de bine, având în vedere actuala structură parlamentară, obţinând în cele din urmă funcţia de membru în Comisia pentru industrii şi servicii. Însă, ca fost ministru al Economiei, reprezentant în trei comisii parlamentare, şi în tot atâtea grupuri de prietenie cu parlamentele altor state – poziţii deţinute în mandatul precendent – remarcăm că pedelistul a suferit un eşec în ceea ce priveşte rolul său în actualul Parlament.
Având în vedere însă rezultatele alegerilor parlamentare din urmă cu câteva săptămâni, să spunem totuşi „Bogda proste!” şi să conştientizăm că, pentru unii parlamentari, putea fi mult mai rău…

23 Thoughts to “Ce daruri şi-au făcut parlamentarii sălăjeni de Crăciun”

  1. Mirelus din Corbeanca

    Mirel Talos s-a remarcat prin doua initiative legislative in patru ani: legea privind intoleranta religioasa, care i-a ridicat in cap inclusiv biserica, respectiv proiectul de modificare a legii audiovizualului, pentru introducerea a 30 de minute de cultura la TV. Nu numai ca nu au fost aprobate, dar aceste doua initiative, completate cu titlurile de chiulangiu al Camerei Deputatilor si cel de campion al calatoriilor pe bani publici, au adus un renume foarte prost si PNL-ului, dar si Salajului.

  2. Mirelus din Corbeanca

    Era si timpul ca cineva sa supuna atentiei opiniei publice acest subiect. Zalaul a ramas timp de patru ani intr-un nor de promisiuni, totul, de la prima si pana la ultima promisiune, fiind retras apoi, cu seninatate de catre acest Mirel Talos. Cred ca sunt destui zalauani care i-ar putea lua locul pentru a face ce nu a facut el tot acest timp!

  3. FONDURI NERAMBURSABILE UE

    2013 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

  4. Mirelus din Corbeanca

    Samuel Mirel Taloş, deputatul făţarnic de Zalău
    Lucrurile par extrem de grave la Bucureşti. Fireşte că Antonescu vede numai ce i se bagă sub nas (ca povestea cu Dobre şi Rus), în timp ce râme ca Mirel Taloş rămân ascunse deşi răul pe care îl provoacă este mult mai mare. Acest parlamentar, ironizat până şi de Băsescu din cauza legii pentru introducerea culturii la TV, care încălca drepturile presei, este atât de ipocrit încât, pentru a nu i se cunoaşte apartenenţa religioasă şi-a schimbat până şi numele! Exact, la aşa ceva recurg unii politicieni pentru a parveni. Din Samuel Taloş s-a făcut Mirel Taloş şi a avut grijă să şteargă toate urmele, nu cumva să îl dibuiască vreun cunoscut din congregaţia fanatică din care face parte.

  5. Mirelus din Corbeanca

    Cum a donat Mirel Talos, deputat PNL, bani catre PDL
    Etichete: deputatul mirel talos, gheorghe mirel talos, mirel talos, mirel talos pnl
    Se spune, si cred ca pe buna dreptate, ca, in greva parlamentara, cand toti deputatii USL au promis ca-si doneaza indemnizatiile, Mirel Talos, fecior mandru, ales (inutil) de catre salajeni (desi i-a parasit construindu-si casa in „capitala”), a donat prima indemnizatie fundatiei „NoRo” , infiintata si finantata de PDL.

    Da, Mirel Talos, sponsor al unei fundatii a PDL. Nu ar fi nicio problema daca Talos nu ar fi membru PNL si nu ar sari tot timpul la jugulara PDL.

    La un moment dat, deputatul Mirel Talos, dandu-si seama de greseala, a vrut sa-si „indrepte” comportamentul si promis a doua indemnizatie la o alta fundatie numita „FLUTURI ALBI” unde activeaza sotia primarului din Zalau, Radu Capalnasiu. Insa, dupa cum ii e obiceiul, nu s-a tinut de promisiune si nu a mai facut nici o donatie.

    Dupa cateva luni bune, Mirel Talos a cerut un contract de sponsorizare de la doamna Capalnasiu si a facut o donatie dar de pe o fundatie, nu din banii lui, primiti din indemnizatia de parlamentar.

    Ce fel de om poate fi asta? Chiar o fi salajean sau are sange de venetic in el?

    In fapt, si-a parasit salajenii, construindu-si casa la Bucuresti.

    Stie cineva ce a facut pentru Salaj?

    Dincolo de excesele verbale, ramane sentimentul ca acest om si-a batut si isi bate inca joc de cei care i-au dat votul de incredere.

    Evident, in acest moment, Mirel Talos, viseaza la inca un mandat de deputat si probabil inca o casa la Bucuresti.

  6. Mirelus din Corbeanca

    Ce cred eu despre MINE
    Bucuresti, Bucuresti, România

    Deputat de Sălaj (deşi stau mai mult pe la Bucureşti, ba chiar îmi construiesc casă aici). Şi dacă mă aleg sălăjenii încă o dată (sic!), m-am scos!

  7. Mirelus din Corbeanca

    irel Talos, campion national la spart bani publici in deplasari: A reusit sa cheltuiasca 91 de milioane de lei vechi doar pe deplasari
    Etichete: deputat salaj, gheorghe mirel talos, mirel talos, salaj
    Deputatii si-au decontat din bani publici zeci de zboruri facute în interes personal sau la actiuni de partid. Cotidianul a facut topul parlamentarilor „zburatori” care, numai în ultimul an, au usurat bugetul Camerei Deputatilor cu aproximativ 14 miliarde de lei vechi.

    Potrivit topului realizat de Cotidianul, campionul deplasarilor este liberalul Mirel Talos, deputat de Bucuresti, care a cheltuit 91 de milioane de lei vechi. Vicecampion – independentul Cozmin Gusa, cu 87 de milioane de lei vechi. În top mai sunt însa si alti alesi ai Bucurestiului: Adrian Nastase si Ecaterina Andronescu de la PSD sau liberalul Mircea Ciopraga.

    Unii parlamentari au admis ca zborurile lor nu au avut legatura cu activitatea parlamentara. De exemplu, Anca Constantinescu, deputat PD-L, a recunoscut pentru Cotidianul ca a zburat pe banii publici ai Camerei la actiuni de partid. PD-L a propus ca solutie la aceasta problema reducerea numarului de parlamentari sau eliminarea unei Camere.

    „Cred ca pâna la urma propunerea pe care noi am facut-o ca Parlamentul sa fie unicameral si cheltuielile pe care parlamentarii le fac sa fie strict monitorizate cred ca este una care ar trebui sa fie dusa pâna la capat”, a declarat Elena Udrea.

    Directorul Institutului pentru Politici Publice, Violeta Alexandru, sustine ca abuzurile au loc în tot spectrul politic si ele nu pot fi stopate indiferent de dimensiunile Parlamentului.

    „Adevarul este ca multi dintre parlamentari nu justifica ce au au facut la fata locului. Si un Parlament mai mic tot asemenea comportamente ar avea”, a precizat Violeta Alexandru.

    Legea prevede, în cazul parlamentarilor, gratuitate pentru transportul intern fara nicio restrictie privitoare la scopul calatoriei.

  8. Mirelus din Corbeanca

    Mirel Talos, deputatul ilegal: Sta fara drept in casa RAAPPS, cu toate ca a contractat un imobil si de la ANL
    Etichete: deputat mirel talos, deputat salaj, gheorghe mirel talos, mirel talos
    Ziarul Unu a prezentat de curând lista cu politicienii care continua sa ocupe ilegal case si locuinte ale Regiei Autonome – Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Printre acestia se numara si fostul consilier al premierului Calin Popescu Tariceanu, Mirel Talos. Deputatul liberal continua sa stea fara drept in casa RAAPPS, cu toate ca a contractat un imobil si de la Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).

    Mirel Talos a fost consilier al premierului Tariceanu din 2005 pâna in 2007. La 13 aprilie 2005, deputatul PNL a primit o locuinta din partea Regiei, situata pe Bulevardul Dacia nr. 55, din Sectorul 1 al Capitalei.

    Au trecut mai bine de trei ani de la acel moment, iar Mirel Talos continua sa locuiasca la aceeasi adresa. Asta chiar daca, conform legii, el trebuia sa elibereze locuinta in momentul in care a parasit Cancelaria premierului. Potrivit RAAPPS, pe numele parlamentarului liberal au fost trimise mai multe notificari prin care i se cerea sa elibereze locuinta din strada Mihai Eminescu, insa acestea nu au avut nici un efect. Interesant este ca Mirel Talos declara la inceputul lunii octombrie ca va elibera casa in câteva zile, sustinând ca nu stie când ia expirat contractul cu RAAPPS. A trecut mai bine de o luna, insa fostul consilier al lui Tariceanu pare sa fi uitat de declaratia data. In prezent, intre Regie si deputatul liberal se desfasoara un proces, dosarul fiind pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 si având urmatorul termen la data de 11.12.2008.

    Sotia si casa de la ANL

    Cert este ca Mirel Talos nu se poate plânge ca nu ar avea unde sa stea, in cazul in care ar elibera casa primita de la RAAPPS. Asta, pentru ca in acelasi an in care parlamentarul primea o locuinta de la RAAPPS, sotia sa, Marilena Talos, contracta o casa de la ANL. Este vorba despre un imobil cu o suprafata de 210 metri patrati, ce face parte din complexul rezidential situat pe Strada Parcului, din spatele Romexpo. Mirel Talos sustine insa ca nici el, nici sotia sa nu au contractat vreodata o locuinta ANL. Nu am nici o locuinta ANL. Nici eu, nici sotia mea, ne-a spus Talos. In ceea ce priveste casa primita de la RAAPPS si in care continua sa locuiasca desi nu mai are dreptul, acesta a refuzat sa faca vreun comentariu. Nu vorbesc despre locuinta de la RAAPPS, ne-a declarat fostul consilier, dupa care a inchis telefonul.

    Seful ANL il contrazice

    Talos este contrazis insa chiar de catre directorul Agentiei Nationale pentru Locuinte. Gheorghe Popescu ne-a confirmat faptul ca sotia fostului consilier al ex-premierului Tariceanu a contractat o locuinta ANL, dar sustine ca acest lucru s-a intâmplat inainte ca el sa vina in fruntea Agentiei. Da, stiu, asa este. Parca este vorba de un amplasament mai vechi. E pe undeva pe la Romexpo. Dar va spun ca nu stiu exact. Din câte imi amintesc, acest contract s-a incheiat inainte ca eu sa devin director la ANL. Oricum, daca esti cetatean român, iar banca iti acorda banii, nu este nici o problema. Iti poti lua o locuinta de la ANL, ne-a declarat Gheorghe Popescu.

    Elena Dumitrache, ziarulunu.ro

  9. Anonim

    ACEST LINGĂU DE VĂDAN IAR PUPA IN CUR TOATA POLITICA SALAJANA.

  10. Anonim

    Nu este mai lingau decat alti ziaristi din Salaj,dimpotriva.Unii dintre ei au primit sinecuri de la CJ SI Primarie.

  11. Anonim

    cazul lui Gheorghe Pop, unul dintre cei mai activi senatori PSD din istoria Sălajului – “argument” folosit în exces în campania electorală – care a pus mâna pe o funcţie de vicepreşedinte în Comisia pentru egalitate de şanse din Senat. Deşi senatorul a obţinut ceea ce şi-a dorit, acea comisie pare să nu aibă un preşedinte. Cel puţin asta reiese din conţinutul site-ului instituţiei amintite. Sigur că alergarea de unul singur într-un concurs şi ocuparea locului doi la final poate fi considerat, de către unii politicieni, ca fiind un rezultat pozitiv. Însă, oricâtă politică ni s-ar servi la cele trei mese, suntem conştienţi că, cel puţin în acest caz, nu putem vorbi de vreo performanţă.
    CU SIGURANTA CA ACTIVITATEA ACESTUI INDIVID MINCINOS NU ARE NICI O PERFORMANTA,CU SLOGANELE LUI DIN CAMPANIE. CE INITIATIVE A AVUT CA NU-L VEDE NIMENI LA TRIBUNA SENATULUI SA IA CUVINTUL. ACESTA NICI MACAR NU STIE BINE SA SCRIE IN LIMBA ROMANA ,DAR CUM SA MAI SI VORBEASCA SE FACE DE RUSINE CA SI IGAS, CAM ACEISI MATERIE CENUSIE ARE POP. FFFFFFFFFFFFF SLABA CALITATE UMANA DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE. AVEM CEA MAI SLABA CLASA POLITICA DIN ULTIMII 20 DE ANI. MARE PACAT.

  12. Anonim

    Este mult mai slab decat Igas.Macar Igas ala cu toate agramatismele lui aparea pe la emisiuni la televiziuni,si facea fata cat de cat.Pai vi-l imaginati pe Pop sa participe la o emisiune in direct?S-ar face de ras.Sau sa tina un discurs liber de la tribuna parlamentului cand este o dezbatere televizata?Acolo a vrut sa fie in Comisia pentru egalitate de sanse.Un loc caldut unde sa nu-si bata capul prea mult,el avand mintea odihnita.Si este o comisie a carei activitate nu este mediatizata ,nefiind in atentia presei .Prost sa fii noroc sa ai sa te sustina Marc si psd -Salaj.

  13. animalu

    ba mula ai citit articolul? no, amu spala-te pe ochi si mai be o gura de palinca. aseeee… amu se vede ma ori ai orbit de la bicarbonat?

  14. Lucian

    Ce e aia: „Bogda proste”, d-le Olivian Vadan? Ca noi ardelenii nu folosim aceasta expresie! Ne confunzi probabil cu miticii!

  15. Anonim

    Lucian, ii fi tu ardelean, da pe la scoala nu ai prea trecut 🙂

  16. doi

    vai de ei ce3 greutate au..sa doarma in scaune si pe banii destuii.ma tot gandesc oare nu cauta oameni cu ziua sa doarma in locul lor?

  17. Anonim

    Ce moaca au ….de analfabeti….cersetori.

  18. Anonim

    Mai ales unguru bulan de Seres…..Asta ce cauta la noi in Romania?

  19. radu

    In pocaiti si in tigani sa nu aveti incredere ,sant niste perversi.

  20. niculae

    Ma bucur din tot sufletul de realegerea d-lui nosa ca parlamentar! astept de vre-o trei ani sa-mi acorde o audienta, asa ca… poate in urmatorii 4 – mai stii ? (dar nu-mi fac iluzii )

  21. Anonim

    Moi Niculae da de ce astepti ani in sir sa intri in audienta la NOSA ??Ce problema crezi ca o sa-ti rezolve?Omu si daca ar vrea sa-ti rezolve problemele nu cred ca ar putea.Incercati sa va rezolvati singuri problemele nu asteptati sa vi le rezolve altii.Da de ce nu incerci sa intri in audienta laPonta sau Basescu ,ca o sa ajungi mai repede sa stai de vorba cu ei decat cu Nosa eternul depotat al salajului si vaii somesului.Nici nu stiu bietii oameni ce personalitati a u dat plaiurile salajene .

  22. niculae

    Dragul meu „anonim” , de aceea a candidat si a fost ales pentru a rezolva problemele celor in urma carora ocupa un scaun in Parlamentul tarii! Cand voi avea probleme de nivelul lui ponta sau basescu, sa fii sigur n-am sa ezit a ma adresa lor!! Insa, ai dreptate ! Acesti „alesi” nu au preocupari decat pentru interesele lor proprii!!!! Va spune unul dintre cei care -la un anumit moment- i-am facut un serviciu lui nosa ! Pe urma … (literele mici nu sunt utilizate in mod intamplator!).

  23. Maria de pe Somes

    Decit sa comentez despre doua gunoaie ca Nosa si Pop,mai bine ma plimb in aer curat.Sa se duca dracului si ei si cine ia votat

Leave a Comment