Benzina și motorina din România au ajuns să fie mai scumpe decât în Germania

Începând cu data de 1 aprilie, cunoscută ca Ziua Păcălelilor, a intrat în vigoare noua acciză la carburant, ceea ce va duce la scumpirea cu 40 de bani a fiecărui litru de motorină sau benzină. Mulți dintre noi și-ar fi dorit ca această măsură a Guvernului să fie doar ”o minciună de tip Ponta”, însă nu este deloc așa. Acciza suplimentară la carburanți va aduce și o explozie a prețurilor, o familie obișnuită din România urmând să plătească în plus, anual, aproximativ 400 de lei pentru cele necesare traiului zilnic. Partidul Democrat Liberal, filiala Sălaj, a demarat o campanie de informare prin care vrea să atragă atenția asupra scumpirilor care se vor abate peste români. ”De la 1 aprilie, Ponta și Antonescu te lovesc în plin. Nu e păcăleală, un plin de benzină sau motorină ne costă de azi cu 30 de lei mai mult. Acciza va scumpi tot: legumele, fructele, carnea, transportul și chiar rechizitele pentru copii. Prin decizia lui Ponta și Antonescu, luată în timpul guvernării USL, avem de astăzi benzină și motorină mai scumpă decât găsești la Berlin și Viena. Deci, Ponta și Antonescu ne servesc combustibil la prețuri nemțești pe salarii românești”, a declarat prim-vicepreședintele PDL Sălaj, Claudiu Bîrsan, în cadrul unei conferințe de presă. De asemenea, PDL consideră că introducerea acestei majorări nu este justificată și a depus deja în Parlament o inițiativă legislativă pentru abrogarea ei. ”Această măsură este nejustificată pentru că nimeni nu poate explica unde vor merge acești bani. Inițial, guvernanții susțineau că introducerea accizei de 7 cenți este necesară pentru construirea de autostrăzi, însă ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a recunoscut că fără acciza la combustibil, nu mai sunt bani de pensii”, a adăugat Bîrsan.

”În Zalău, litrul de carburant va fi mereu mai scump ca media pe țară”
Om de afaceri și vicepreședinte al PDL, consilierul județean Dan Cherecheș, susține că majorarea carburanților va duce la scumpiri în lanț, pentru că ”în prețul fiecărui produs se regăsește costul de transport”. ”În mai puțin de șase luni, carburanții s-au scumpit cu 14 la sută. În Germania, un litru de motorină costă 5,85 lei, deși această țară nu are resurse de petrol, spre deosebire de România, care nu plătește pentru transportul combustibilului având în vedere că-l avem și rafinăm aici. La Zalău, litrul de carburant va fi mereu cu 10-15 bani mai scump decât media pe țară”, a precizat Dan Cherecheș.
Nemulțumiți de introducerea accizei, transportatorii au protestat blocând mai multe artere rutiere din țară. ”Pentru că și-au permis să conteste decizia, transportatorii au fost controlați la sânge de către Inspectoratul pentru Control în Transportul Rutier. Am ajuns să facem două zile cu camionul până la București”, s-a plâns Cherecheș. Acesta a mai declarat că, ”deși banii din acciză trebuiau să fie investiți în autostrăzi, sălăjenii nu vor vedea acești bani, mai ales că PSD a renunțat la tronsonul sălăjean al Autostrăzii Transilvania pentru a construi autostrăzi prin Alexandria”. În ce privește hotărârea Guvernului a de înapoia transportatorilor 4 cenți din acciza pe carburant, Dan Cherecheș crede că măsura ”va crea noi metode de evazionare a statului”.

Alte articole

2 Thoughts to “Benzina și motorina din România au ajuns să fie mai scumpe decât în Germania”

  1. Anonim

    Chestia cu „nu mai ajung banii de pensii” e lozincă! A învățat repede demagogia și fătuca absolventă de Harvard. În realitate „doctorașului” Copy-Ponta îi trebuie bani pentru mită electorală!

  2. Antipontiac

    …Ponta-Taxatorul tarii…Foarte Zelos cu multiplicarea taxelor …Nu are pic habar de cum sa conduca un guvern , dar se pricepe la jumulit o tzara.. De ce nu pune taxe si pe plagiat ???

Leave a Comment