Afişele cu ”USL continuă” vor fi date jos

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Sălaj a admis, miercuri după amiază, plângerea Partidului Național Liberal (PNL) și a dispus înlăturarea afişelor electorale folosite de alianţa PSD-UNPR-PC, care conţin semnul electoral şi denumirea alianţei Uniunea Social Liberală (USL), ambele sub forma acronimului USL. Primarii localităţilor din judeţ sunt responsabili de înlăturarea afișelor. ”Analizând planşele foto anexate plângerii se constată că, prin acţiunile sale, alianţa electorală PSD-UNPR-PC induce în eroare electoratul prin prezentarea unei situaţii nereale, a existenţei şi în prezent a alianţei politice Uniunea Social Liberală, fapt ce încalcă şi codul bunelor practici în materie electorală, elaborat de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), respectiv libertatea alegătorilor de a-şi forma o opinie fără influenţa unor factori externi negativi asupra procesului de vot”, se arată în decizia BEJ. O decizie asemenătoare a fost luată în alte 16 judeţe ale ţării: Vaslui, Timiş, Olt, Botoşani, Arad, Argeş, Neamţ, Ilfov, Dâmboviţa, Hunedoara, Vâlcea, Mehedinţi, Iaşi, Braşov, Caraş-Severin şi Alba.
Filiala județeană PNL a solicitat luarea de măsuri pentru înlăturarea materialelor electorale ce conțin însemnele fostei Uniuni Social Liberale și au adus ca probe fotografii cu afișe lipite în județ, pe care apare acronimul USL. ”Apreciem că acţiunile de acest fel au scopul de a induce în eroare electoratul cu privire la configuraţia şi orientarea Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC. Social-democraţii nu se pot ascunde la nesfârşit în spatele ipocriziei şi a trucurilor ieftine, iar întreaga politică de campanie a PSD este construită pe un fals grosolan, care arată cât de puţin respect au social-democraţii pentru cetăţenii pe care pretind că vor să îi reprezinte”, spun liberalii.

PSD contestă decizia la Biroul Electoral Central
Preşedintele PSD Sălaj, Tiberiu Marc, apreciază că utilizarea acronimului USL pe materialele de propagandă electorală nu este de natură să aducă prejudicii vreunui competitor electoral şi să decizia BEJ Sălaj va fi contestată la Biroul Electoral Central. ”În niciun material electoral al alianţei PSD-UNPR-PC nu se foloseşte semnul permanent sau semnul electoral al USL. Niciunul din semnele electorale înregistrate pentru alegerile europarlamentare din acest an nu se aseamănă sau nu conţine în simbol distinctiv cele trei litere ‘USL’. Prin urmare, utilizarea acronimului USL pe materialele de propagandă electorală nu este de natură să aducă prejudicii vreunui competitor electoral. Alianţa PSD-UNPR-PC are tot interesul să conştientizeze electoratul asupra semnului electoral propriu, pe care alegătorii îl vor găsi pe buletinele de vot”, a declarat Tiberiu Marc.

Afișele alianței PSD-UNPR-PC au creat probleme în Zalău
În Zalău, Primăria va dispune înlăturarea afișelor care conțin acronimul USL, a precizat primarul Radu Căpîlnașiu. În urmă cu o săptămână, doi tineri au fost săltați de polițiștii locali în timp ce lipeau afișele alianției PSD-UNPR-PC, pe stâlpii de electricititate și iluminat public din municipiu, iar unul dintre ei a fost amendat cu o mie de lei. Și acele afișe trebuie îndepărtate. Potrivit unor surse oficiale, Poliția Locală i-a informat pe cei doi tineri, lipitori de afișe, să îndepărteze materialele electorale de pe stâlpi. Dacă nu vor curăța stâlpii, Poliția Locală va apela la serviciile Citadin, iar mai apoi va trimite factura la domiciliul celor doi.

One Thought to “Afişele cu ”USL continuă” vor fi date jos”

  1. Anonim

    Pana o sa le i-a jos trece campania electorala.De ce trebuie sa recurga la astfel de minciuni pesedistii?Oricum au prima sansa in alegeri.

Leave a Comment