Daniela Coţa este obligată să părăsească fotoliul de viceprimar al Zalăului

 

 

Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat luni, printr-o sentinţă definitivă, în dosarul Prefectură versus Consiliul Local Zalău. Astfel, au fost respinse ambele recursuri, formulate de Instituţia Prefectului şi de viceprimarul în cauză, rămânând aşadar valabilă Hotărârea Tribunalului Sălaj, dată în luna februarie a acestui an. Prin urmare, Daniela Coţa pierde funcţia de viceprimar al municipiului Zalău, urmând ca Claudiu Bârsan (deja numit în această funcţie de către consilierii locali) să o succeadă în Executivul Primăriei.

Reamintim că disputa dintre Prefectura Sălaj şi Consiliul Local Zalău a început în cursul lunii august 2014, când consilierii locali, în cadrul unei şedinţe extraordinare, au votat două proiecte de hotărâre cu privire “la schimbarea din funcţia de viceprimar al Municipiului Zalău a Danielei Coţa” şi cel cu privire la “alegerea unui viceprimar al Municipiului Zalău”. La data precizată, consilierii au decis, prin vot secret, şi alegerea unui nou viceprimar în persoana lui Claudiu Bîrsan.

Contactat , prefectul judeţului Sălaj, Ionel Ciunt, a făcut câteva precizări pe marginea deciziei luate, luni, de magistraţii Curţii de Apel Cluj: „Noi vom respecta sentinţa Curţii de Apel Cluj, oricare ar fi ea. Totuşi, să nu dai dreptul viceprimarului pe care vrei să-l schimbi să-şi epuizeze toate căile de atac şi să numeşti un alt viceprimar, în aceeaşi zi, mi se pare o chestiune cât se poate de dubioasă”.

La rândul său, primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, ne-a mărturisit că se aştepta la o astfel de decizie, însă a insinuat că Prefectura ar aborda preferenţial şi, evident, pe criterii politice situaţii similare. „Era previzibil că vom ajunge aici, în condiţiile în care Prefectura Sălaj a abordat diferit situaţii identice. Până la urmă, viceprimarul este numit de către reprezentanţii Consiliului Local, şi nu de primar”, a declarat edilul zălăuan.

Cel care va ocupa, cel puţin până la alegerile de anul viitor, fotoliul de viceprimar, Claudiu Bârsan, noul viceprimar al Zalăului, ne-a precizat: “Sunt bucuros că inclusiv instanţa, de recurs a confirmat legalitatea hotărârilor de Consiliu Local. S-a dovedit că, în acest caz, a fost vorba despre un abuz al Instituţiei Prefectului. Cineva trebuie să plătească acesta”, a precizat Claudiu Bârsan, cel care trebuie să ia în primire funcţia de viceprimar al municipiului Zalău.

Daniela Coţa – un personaj criticat şi apreciat în egală măsură

Dincolo de motivele băgate la înaintare de vocile administrative zălăuane, cum că fostul viceprimar avea un comportament „ostil” în adoptarea proiectelor şi hotărârilor şi se opunea, în opinia lor, bunului mers al administraţiei municipiului, nu mai e niciun secret faptul că Daniela Coţa a fost, de fapt, „lichidată” politic, aşa cum nu s-a întâmplat doar în primăria din Zalău, ci în multe alte primării unde războaiele politice sunt puse – cum altfel? – mai presus de interesele cetăţeneşti şi de soarta oraşelor. Nu este nici primul şi nu va fi nici ultimul caz în care un viceprimar părăseşte o administraţie locală sau judeţeană pe motive politice. La fel cum, evident, este şi numit. Chiar dacă Daniela Coţa a reprezentat pentru unii, cu precădere cei aflaţi în alte corăbii politice, un personaj dificil şi extrem-opozant în multe şedinţe, discuţii sau hotărâri, fostul viceprimar s-a remarcat de multe ori în şedinţele de CL printr-o poziţie fermă, multe din propunerile venite din partea ei schimbând cursul unor decizii ulterioare ale municipalităţii. Bineînţeles că, şi de partea domniei sale, politicul a avut mereu un cuvânt greu astfel încât, dacă ar fi să o judecăm prin această prismă, nu văd de ce ea ar fi mai vinovată… politic decât alţii.

Prin urmare, „vinovăţia” Danielei Coţa nu a stat exclusiv în „opoziţia” ei manifestată faţă de unele decizii sau proiecte puse în discuţie sau adoptate de consilierii locali, alţii decât cei din echipa domniei sale, ci şi în faptul că vâsleşte la o altă corabie politică faţă de cea care se află acum în fruntea „flotei” zălăuane. Au existat situaţii în care opoziţia ei în anumite proiecte nu a beneficiat de niciun sprijin, fiind nevoită de multe ori să se impună singură şi să ţină piept unei şedinţe întregi. Lucru pentru care a fost în egală măsură şi criticată, dar şi apreciată. Cum nimic nu e inflexibil sau bătut în cuie nicăieri, iar ceea ce începe are în mod invariabil şi un sfârşit, dincolo de controverse, de lucrurile mai mult sau mai puţin adevărate, mai mult sau mai puţin dovedite, voite sau impuse, Daniela Coţa va rămâne un personaj aparte al vieţii administrative zălăuane, apreciat şi controversat în egală măsură. Până la închiderea ediţiei, Daniela Coţa nu a făcut nici o declaraţie referitoare la decizia magistraţilor Curţii de Apel Cluj.

 

Florin Negoiţă & Olivian Vădan 

Alte articole

18 Thoughts to “Daniela Coţa este obligată să părăsească fotoliul de viceprimar al Zalăului”

 1. prof. Maria D.

  Pentru un ziar care nu a simpatizat social democratii (vizibil) atitudinea jurnalstilor mi se pare una corecta. Felicitari.

 2. Anonim

  Birsan ar trebui sa ceara desoagubiri de ka Ciunt si de la Cota ca a fost impiedicat sa ocuoe functia in care a fost numit in august 2014, avand astfel o paguba destul de mare.

 3. Anonim

  Nu stiu daca este cazul sa se ceara despagubiri. Pana una alta sa vedem de ce va fi in stare noul venit.

 4. doar nu va asteptati la ceva lucruri bune de la acest pdl-ist !!!!este si el acolo ca asa este politica !!!!!! ce a r putea s a faca bun ????

 5. Anonim

  lasati-ne pe noi sa tragem concluzia ,,daca a fost sau nu lichidata politic”, cum ati ajuns la acest verdict? prin analogie vad. Din punctul meu de vedere e incorect si superficial sa judeci in acest mod astfel de situatii. Exista particularitati pe care noi, cei din exterior, nu le cunoastem. Mi-as dori ca presa sa se rezume doar la informatii, parerile ziaristilor conteaza mai mult sau mai putin, (pt. mine mai putin.)
  pt. dna. prof.Maria D.: un ziar care nu ar avea simpatii, si ar fi neutru, acea atitudine, cum vi s-ar parea?

  1. dd

   hai ca esti culmea…sincer! doar nu esti intr-atat de naiv(a) sa crezi ca motivele de baza ar fi fost altele. Asa se intampla peste tot si pana la urma la asta trebuie sa te astepti atunci cand sunt atatea tabere la o masa si dorinta de coabitare si cooperare ZERO.

   1. Anonim

    exista ,,n” motive pt. care un viceprimar poate fi destituit, poate politic, poate nu, nu stim, ci doar presupunem, iar cel mai la indemana, si invocat cel mai adesea sunt motivele politice. Poate incompetenta, motive disciplinare, (vezi precizarea ,,comportament ostil) etc.

 6. Georgel Babiuc

  Femeia asta a fost o pacoste si pt voi de la magazin salajean prin monopolul pe care l a creat in Zalau, cu chioscurile ei prin care ziarele care ii faceau concurenta veneau ascunse sub tejghea. Gen: „Aveti magazin salajean? nu dar avem foaia noastra de cour…”

 7. Anonim

  este singurul ziar neutru din judet. Cei care il citesc zilnic pot vedea atat aprecieri cand este cazul dar si critici fata de orice formatiune sau ales care apartine vreunei formatiuni. Mai mult, nu exista un om care sa fi facut intr o asemenea functie, numai rau sau doar bine! Cat despre politic, el guverneaza orice institutie din aceasta tara. Stie si un copil de clasa I a asta.

 8. Anonim

  ,,asa se intampla peste tot”, stie si un copil de clasa I”, in fata acestor argumente, eu am ramas dezarmat…

 9. G.M.

  Apreciata ?? De catre cine ? Nici membrii PSD nu o suporta. Cred ca incepeti si voi de la Magazin Salajean sa nu mai fiti atat de elvetieni pe cat afirmati…

 10. Anonim

  La primarie ar fi suficient si un singur post de viceprimar. La cat se omoara cu munca.

 11. Apreciata de catre cine?!

  De catre naivii care au crezut ca isi pot salva garajele?!
  Sa fim seriosi, femeia asta nu i-a sprijinit niciodata sincer pe garajisti…a incercat doar sa isi atraga simpatizanti in asteptarea alegerilor care urmeaza…

 12. Anonim

  Evidenta partinire a „victimei” este de inteles in conditiile in care activitatea ei este tangentiala cu cea a societatii care asigura distributia/vanzarea ziarelor la chioscuri. De inteles, dar nu si profi pentru un cotidian cu pretentii.

 13. Rares

  Nu inteleg ce mentalitate pot avea unii, gandind despre un om, indiferent cine e sau ce functie are, ca a facut sau face NUMAI rele.rele fac cu totii insa nu se definesc doar prin asa ceva. S+a vorbit foarte putin in articol si mai putin RAU despre ea, oare este chiar asa un lucru de necrezut? Asemenea gandire obtuză si lipsita de limpezime greu am mai vazut pe undeva. Nu iau nimanui apararea dar nici nu pot sa fac atat de lejer o afirmatie cum ca cineva a adus numai nenorociri cand eu de fapt nici macar nu stiu ce s a intamplat acolo, ce jocuri politice sunt sau unde este de fapt adevarul mai mare.
  Trist.

 14. Anonim

  Mai lasa-ne cu gandirea obtuza.Doamna asta nu are un pic de demnitate.Oricum partidul o sa-i dea un post caldut

 15. Anonim

  primaria sa se indrepte in nume personal impotriva celor care au impiedicat sa se puna in aplicare Hotarirea de consiliu prin care era schimbat viceprrimarul si sa ceara despagubiri in instanta ,nu sa suporte cetatenii salariul d-nei cota.

 16. Anonim

  Acest negoita se vede de la o posta ca e in cardasie cu susnumita.Ii face articole pe plac.Rusine.

Leave a Comment