Ziua Internaţională Antidrog, marcată în Sălaj. Premii și diplome pentru elevii implicați în prevenirea consumului de droguri

Șase elevi de la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” (API) Zalău și Liceul Teoretic “Ioan Agârbiceanu” Jibou au obținut premii la concursul “Drogul-capcana libertății”. Este vorba despre un concurs organizat de Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sălaj, cu ocazia  Zilei Internaţionale Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri – 26 iunie.

La “Drogul- capcana libertății”, desfășurat pe două secțiuni, desen respectiv fotografie digitală, au participat cu diferite lucrări tematice 30 de elevi, iar șase dintre acestea au obținut premii. Astfel, la fotografie digitală : locul I a fost obținut de Briana Rus, elevă la Colegiul API Zalău, locul II –  Oana Trif – Colegiul API Zalău și locul III – Natalia Borz – Liceul Teoretic “Ion  Agârbiceanu” Jibou. De asemenea, la secțiunea desen pe locul I s-a clasat  Antonia Ionela Blaga – elevă la API Zalău, locul II – Marina Mădălina Șandor, elevă la API Zalău și locul III – Andreea Ghimbuluț, elevă la Liceul Teoretic “Ion Agârbiceanu” Jibou. Tot pentru a marca Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, reprezentanții CPECA au organizat o serie de activități, constând în prezentarea efectelor consumului și riscurile asociate acestuia elevilor de la Liceul Tehnologic Voievodul Gelu și celor de Liceul Pedagogic “Gheorghe Șincai” din Zalău.

Specialiștii CPECA au   prezentat liceenilor materiale științifice și obiective, materiale video și au purtat discuții interactive pe tema consumului de droguri. De precizat este faptul că, în fiecare an, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate coordonează campania globală de marcare a Zilei Internaţionale Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri propunând diverse teme, adaptate problematicii drogurilor la nivel mondial, în scopul conștientizării problemelor majore pe care drogurile ilicite le reprezintă pentru societate și pentru a căror rezolvare este nevoie de o colaborare strânsă între organizațiile guvernamentale și societatea civilă. Mesajul campaniei din acest an “Contribuie la o informare corectă! Poți salva vieți!” îndeamnă atât instituțiile publice, ONG-urile cu atribuții în domeniu, cât și pe fiecare individ în parte să promoveze informarea în ceea ce privește drogurile și efectele acestora din surse oficiale și care au la bază evidențe științifice.

 

Leave a Comment