Zeci de dascăli sălăjeni vor la catedră „definitiv”

 

Circa 130 de cadre didactice din Sălaj vor susţine joi, 9 iulie, proba scrisă din cadrul examenului naţional de definitivat. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, testarea se va desfăşura la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău, la 27 de discipline diferite, iar accesul candidaţilor în centrul de examen se va face în intervalul orar 8 – 8,45, pe baza actului de identitate. „La acest examen, participă într-un număr mai mare: educatoarele (25), învăţătorii (25) şi profesorii de limba şi literatura română (16)”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj, Marcel Lucaciu. Durata de redactare a lucrărilor scrise este de patru ore. Lucrările cadrelor didactice vor fi corectate în Centre de Evaluare din ţară, urmând ca rezultatele să fie afişate, marţi, 14 iulie
Pentru promovarea examenului de definitivare în învăţământ, candidatul trebuie să obţină cel puţin media 8 la inspecţiile la clasă şi cel puţin nota 8 la proba scrisă. Definitivarea în învăţământ poate fi obţinută la una dintre specialităţile înscrise pe diploma/diplomele pe care candidatul o/le deţine sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda. Proba scrisă se susţine pe baza subiectelor elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în concordanţă cu programele specifice pentru examen aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, valabile pentru sesiunea respectivă.
Eventualele contestaţii se vor înregistra la centrul de examen în perioada 14 – 15 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie făcute publice în 18 iulie.
Prin promovarea acestui concurs, absolvenţii de studii superioare se pot definitiva pe post după un an de practică la catedră.
Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.
În anul precedent, peste 70 la sută dintre cadrele didactice au promovat examenul naţional de definitivare în învăţământ. Testarea s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău şi a fost susţinută de peste 100 de profesori. Deşi, iniţial, s-au înscris 123 de candidaţi, trei dintre aceştia nu s-au mai prezentat la concurs, iar 15 au părăsit sala de examen după o oră de la distribuirea subiectelor. Potrivit regulamentului, candidaţii care nu doresc să li se evalueze lucrarea depun o declaraţie, înainte de ieşirea din sala de examen.

Leave a Comment