Zeci de absolvenţi de liceu s-au „evaporat” la prima probă a Bacalaureatului

Aproape patru la sută dintre candidaţii înscrişi pentru prima zi a probei orale de evaluare a competenţelor de limba şi literatura română nu s-au prezentat luni, 8 iunie, la examen. Potrivit informaţiilor primite de la Maria Pop, inspector şcolar general al judeţului Sălaj, din cei 1.424 de absolvenţi ce urmau să susţină marţi proba s-au prezentat 1.373, cu 51 mai puţini. În schimb, nu a fost niciun elev eliminat, după cum a precizat reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj.
Prima sesiune a Bacalaureatului din acest an a debutat luni, odată cu începerea probelor orale, prima fiind cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se desfăşoară până miercuri, 10 iunie. În cadrul acesteia, candidaţii au avut de rezolvat două subiecte. La primul au răspuns la un set de întrebări despre un text la prima vedere, iar la cel de-al doilea şi-au expus opinia faţă de o temă dată.
Cea de-a doua probă, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă, se va susţine în perioada 10 – 12 iunie, iar evaluarea competenţelor digitale între 15 şi 19 iunie. Proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională va avea loc între 22 şi 26 iunie.
Probele orale sunt notate cu calificative, nu cu note şi nu sunt luate în calcul la media examenului. Cei care nu se prezintă însă la o probă de evaluare a competenţelor orale pică automat Bacalaureatul.
Pentru prima sesiune a Bacalaureatului, în Sălaj, s-au înscris 2.088 de candidaţi, din care 208 sunt din promoţiile anterioare.
Probele scrise vor debuta în 29 iunie cu cea la limba şi literatura română, care va fi urmată în 30 iunie de proba la limba maternă şi în 1 iulie de proba obligatorie a profilului. Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării se va susţine în 3 iulie, iar rezultatele vor fi afişate în 6 iulie, până la ora 12. Tot în aceeaşi zi, până la ora 16, se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 7 şi 9 iulie, iar afişarea rezultatelor finale va avea loc în 10 iulie.
Conform metodologiei fiecare candidat are dreptul să susţină examenul de bacalaureat de maximum două ori fără taxă, urmând ca de la a treia încercare să scoată bani din buzunar, suma fiind stabilită la 230 de lei. Totodată, absolvenţii aflaţi în această situaţie, dar care solicită recunoaşterea unor probe promovate în sesiunile anterioare, vor plăti sume variate, în funcţie de numărul probelor pe care le va susţine, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare examinării fiecărui candidat. În cazul elevilor care au studiat În afara ţării, dar vor să susţină examenul maturităţii în România, o pot face numai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă.

3 Thoughts to “Zeci de absolvenţi de liceu s-au „evaporat” la prima probă a Bacalaureatului”

  1. Zălăuan

    Probele orale folosesc cât o frecţie la un picior de lemn !

  2. anonim

    De cand pentru candidatii la bacalaureat de aplica fenomenul de evaporare??

  3. vaporeanu

    Metoda revolutionara prin care sa castigati bani! Acum,in premiera nationala,va oferim un sistem excelent si deschizator de drumuri,prin care dvs.garantat veti castiga mai multi bani,cu o activitate extrem de simpla, acasa, la calculator,in timpul liber.Cereti urgent detalii la adresa de email: gheorghenecula@yahoo.com

Leave a Comment