Titlul de doctor nu va mai fi necesar pentru asistenţii universitari

Educaţia a pornit-o pe calea simplificării. Până la un punct acest lucru poate fi benefic, dar de la un moment dat poate deveni nociv pentru calitatea procesului de învăţământ. Proiectul de lege a învăţământului superior prevede eliminarea obligativităţii deţinerii titlului de doctor pentru ocuparea funcţiei didactice de asistent universitar, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: „Pentru ocuparea funcţiei didactice de asistent universitar se elimină obligativitatea deţinerii titlului de doctor. Pentru toate celelalte funcţii/grade didactice se menţine această obligativitate a deţinerii titlului de doctor. Este o modalitate de a deschide universităţile către nevoile societăţii şi de a permite accesul unor profesionişti în învăţământul superior românesc”. Proiectul reglementează şi vârsta de pensionare a personalului didactic şi de cercetare din universităţi. „Vor putea să rămână în activitate până la vârsta de 70 de ani pe baza unei solicitări pe care fiecare cadru didactic o face peste vârsta de 65 de ani”, a explicat ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, proiectul prevede că universităţile vor fi cele care asigură admiterea la doctorat, pregătirea, susţinerea examenelor, referatelor, susţinerea tezei şi vor acorda titlul de doctor, urmând să răspundă pentru conformitatea procesului: „Creşte durata de studii universitare de doctorat de la trei la patru ani. Se reglementează şi posiblitatea de a se urma comasat doi ani de studiu la solicitarea doctorandului, cu avizul conducătorului”. Limita cu privire la numărul de mandate pentru un rector va fi stabilită de către fiecare universitate. Se prevede un mandat de cinci ani şi se interzice să se ocupe funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru un număr nelimitat de mandate. „Limita cu privire la numărul de mandate va fi stabilită pe baza autonomiei universitare de către fiecare universitate”, a explicat Cîmpeanu. Proiectul de lege mai prevede posibilitatea ca instituţiile de învăţământ superior să preia prin absorbţie instituţii de cercetare. Conform ministrului: „Planurile de învăţământ pentru toate programele de studii universitare – licenţă, master, doctorat – organizate în universităţile româneşti vor conţine cursuri de etică şi integritate academică. Va fi o obligaţie legală începând cu nivelul de licenţă. (…) Pentru a încuraja învăţământul dual avem o creştere a finanţării de 30% per student”. Sorin Cîmpeanu susţine proiectul prevede şi înfiinţarea unui registru unic naţional integrat al diplomelor şi actelor de studii.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “Titlul de doctor nu va mai fi necesar pentru asistenţii universitari”

  1. […] Educaţia a pornit-o pe calea simplificării. Până la un punct acest lucru poate fi benefic, dar de la un moment dat poate deveni nociv pentru calitatea procesului de învăţământ. Proiectul de lege a învăţământului superior prevede eliminarea obligativităţii deţinerii titlului de doctor pentru ocuparea funcţiei didactice de asistent universitar, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: „Pentru ocuparea funcţiei didactice de asistent universitar se elimină obligativitatea deţinerii titlului de doctor. Pentru toate celelalte funcţii/grade didactice se menţine această obligativitate a deţinerii titlului de doctor. Este o modalitate de a deschide universităţile… Citeste mai mult […]

Leave a Comment