Sindicaliştii din ”Spiru Haret” anunţă acţiuni de protest dacă Guvernul nu majorează salariile în învăţământ

Membrii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „SPIRU HARET” au solicitat conducerii organizaţiei sindicale să înceapă demersurile pentru organizarea de acţiuni de protest, în cazul în care Guvernul nu va decide, până la adoptarea Legii Bugetului pe 2021, majorarea angajaţilor din învăţământ, potrivit unui comunicat al FSE „SPIRU HARET”, informează Agerpres.

„Le transmit, cu această ocazie, membrilor Guvernului şi Parlamentului României ca au timp până la aprobarea Legii Bugetului să facă analize, studii, audit în sistem. În condiţiile în care până atunci nu vor veni cu o poziţie publică privind salarizarea din sistemul de învăţământ, membrii de sindicat ne-au solicitat să începem demersurile pentru demararea acţiunilor de protest”, se menţionează în comunicatul semnat de preşedintele FSE „SPIRU HARET”, Marius Nistor.

Astfel, organizaţia sindicală solicită Guvernului să reevalueze decizia de „îngheţare” a salariilor în sistemul de învăţământ şi să facă o analiză corectă a situaţiei veniturilor din educaţie, conform comunicatului.

FSE „SPIRU HARET” subliniază că în România cadrele didactice câştigă în medie cu până la o treime mai puţin faţă de angajaţii cu studii superioare din mediul privat.

Preşedintele organizaţiei sindicale, Marius Nistor, a atras atenţia că în unele instituţii publice paznicii sau şoferii au salarii mari mari decât dascălii.

„Cu toate că studiile şi analizele ne arată că suntem la limita de jos a salarizării, că în unele instituţii din România sunt paznici şi şoferi care primesc salarii mai mari decât cel al unui cadru didactic, tot nouă, angajaţilor din sistemul educaţional, ni se cere să fim solidari, să ne gândim la România. Niciun membru al clasei politice nu doreşte însă să facă o analiză reală a veniturilor cadrelor didactice raportate la cele ale altor categorii socio-profesionale”, a afirmat Marius Nistor, citat în comunicat.

Liderul organizaţiei sindicale a menţionat că profesorii nu au primit niciun sprijin pentru continuarea activităţii de predare în regim on-line.

„Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care, de la începutul acestei pandemii, angajaţii din sistem au fost aruncaţi în necunoscut, fără pregătire şi fără cele necesare pentru a-şi continua activitatea în regim on-line. Ne sunt prezentate cazuri de succes din companiile mulţinaţionale, unde angajaţii au trecut la tele-muncă, însă nimeni nu arată că acei salariaţi au primit laptop-uri ca să-şi poată desfăşura activitatea de acasă, au fost instruiţi în regim de urgenţă, au primit, de fapt, tot sprijinul necesar pentru această schimbare majoră. Ce au primit angajaţii din sistemul educaţional? Nimic! A trebuit să se descurce prin mijloace proprii, să investească din fondurile personale pentru a-şi continua activitatea, pentru care trebuie apreciaţi. Să înveţe de pe Youtube cum să intre în contact cu elevii, acolo unde s-a putut, pentru că şi acum foarte mulţi copii sunt privaţi de dreptul la educaţie din cauză că nu au mijloacele necesare pentru a putea participa la aceste activităţi”, a încheiat preşedintele FSE „SPIRU HARET”.

Organizaţia sindicală susţine că începând din 1 septembrie 2020, potrivit OUG 114/2018, personalul didactic ar fi trebuit să primească o majorare a salariilor pentru a ajunge la nivelul stabilit prin Legea salarizării nr. 153/2017, majorare care a fost amânată de Guvernul Orban pentru 1 septembrie 2021.

De asemenea, prin Legea bugetului de stat, în 2021, toţi salariaţii din sectorul bugetar ar fi trebuit să beneficieze de o creştere a salariilor cu 25% din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, se precizează în comunicatul FSE „SPIRU HARET”.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” consideră că aceste majorări sunt obligatorii, în condiţiile în care în învăţământ nu se acordă alte sporuri pentru condiţii periculoase de muncă ca în alte domenii, iar cele care se acordă sunt blocate la nivelul anului 2016, chiar dacă legea prevede că ar trebui să fie calculate la salariile în plată, conform comunicatului organizaţiei sindicale, potrivit Agerpres.

20 Thoughts to “Sindicaliştii din ”Spiru Haret” anunţă acţiuni de protest dacă Guvernul nu majorează salariile în învăţământ”

 1. Anonim

  -Oare ce-ti mai vrea? Voi nu vedeti ca suntem o tara de analfabeti.A cui o fi vina.Cine v-a oprit sa alfabetizati generatiile de dupa anii ’90? Astia nu stiu scrie si citi iar voi vreti salarii mai mari.A mon avis,castigati si asa prea mult! Profesorii cu care mi-am facut eu scoala inainte de ’89, traiau mult mai prost decat voi,cei din ziua de azi.Dar erau mai devotati meseriei.

 2. Anonim

  Vorbesti nazbatii si te intrebi a cui e vina. In societate te-ai uitat? Ce modele ofera? La mediul din familie te uiti? Te bagi cu masina prin toate gropile si urli la mecanic ca ai o rabla. A mon avis, asta se cheama analfabet. Functional.

 3. Omul șmecherașilor

  Câțu a demonstrat că nu trebuie nicio școală pt a fi premier, repetent e mult spus pt omul pnl+usr+ udmr. Cu nota 4 la examenul de treaptă al unui modest liceu tehnologic energetic recent înființat în Vâlcea trebuia să treacă la profesională, noroc cu sistemul PCR care a existat dintotdeauna la români. Ăsta e omul șmecherașilor care mult bășcăleau inginerul Dăncilă cu Politehnica făcută în regimul socialist !

  1. Anonim

   Ba comunistule, ce politehnica a facut tuta de Dancila? A facut Petrol si gaze, unde mergeau toti ce picau la Poli. Se intra cu media 5.

   1. Anonim

    Sa va traiasca reperele !

   2. Anonim

    Deci e bun cîțu, cu facultate făcută la distanța adică, tu trimiți banii iar cei din State trimit diploma ?
    Iar IPG Ploiești e tot la Politehnică !
    Probabil că aștia ce au votat cu liberalii tot 4 au luat la treaptă !

    1. Anonim

     Ce-i cu trolu asta aici. Cei de la ziar, de ce nu-l scoateti? Citu si-a luat doctoratul la Iowa University si a fost director la Ing Bank. Crezi ca acolo merge cu facultatea la Spiru cum o aveti voi? Cine te plateste sa dezinformezi?

     1. Mai mult decât repetent

      No, așe-i că cel mai rău supără adevărul ? Diplomele lu câțu din State sunt la distanță, el nu a mers acolo, a trimis numai banii. La noi mult s-a luptat Abramburica până ce a reușit să interzică învățământul la distanță, am avut și-n Zalău. Doctoratul multbășcălitului Ponta e de aceeași teapă.
      Iar dacă nu crezi că premierul a luat nota 4 la examenul de treaptă a unui modest liceu industrial sună la Liceul industrial energetic din Vâlcea. Actualul director, un popă, o să-ți spună că nota e secretă, așa l-au instruit liberalii de la inspectorat !

     2. Ăsta vrea cenzură

      Tot dezinformare e faptul că premierul nu a reușit să intre la ISE în primii doi ani după liceu, atunci când în regimul socialist se dădeau concursuri de admitere ? A facut facultatea după lovitura de stat din dec 89, învățământ la distanța, știm șmecheria, tu trimiți banii iar facultatea de apartament trimite diploma !

    2. Anonim

     Ba da tu esti prost rau daca crezi ca la Iowa university se face facultate la distanta. Cred ca nu ai ajuns mai departe de Ciumarna. Sau poate crezi ca admirabilii tai colegi Cotza si Ghita Pop au facut facultati pe bune. Las ca fac in curand facultati la Baia Mare. Halal!

     1. Bolșevici cu pene vopsite

      Despre Iowa m-am lămurit dacă poate să o facă unu cu nota 4 la examenul de treaptă și care nu intră la ISE prin concurs, doi ani la rând. Mă da proști sunteți dacă credeți că prostiți lumea. Bă bolșevicilor, vreti să reîntroduceți cenzura, nu vreți să se afle adevărul ? Nota 4 la treaptă și eșecul la două admiteri consecutive la ise sunt notorii, nicio cenzură nu le poate ascunde!

 4. Silviu

  V-ati abatut mult de la subiect. Tot felul de pareri neargumentate ca la… psd. I-ati pierdut pe analfabetul Pop Militianul si pe Dana Cota care va reprezentau. Acum trebuie sa va cautati alti „intelectuali”.

  1. Nu schimba vorba

   Handi, vorbesc de premierul votat de pnl +usr+ udmr. Iată omul care vă reprezintă!

 5. Anonim

  Exact. Despre popsicota era vorba. :))) E prea aproape de revelion subiectu. Taiati viile!

  1. Atenție la băutură

   Handi, tu chiar ai băut cam mult, nu era vorba de pop și coța, era vorba de premierul României. În timp ce multbășcalita veorica era inginer cu Politehnica făcută în regimul socialist, cu admiteri grele, premierul votat de pnl +usr+ udmr nici măcar repetent nu e. Cu nota 4 la examenul de treaptă al unui modest liceu industrial trebuia să retrogradeze la școala profesională !

 6. Anonim

  Asta cu ” handi” ! Se vede treaba ca nu ai somn de grija lui Catu.Du te omule la Psdragnea al tau sa te ” reprezinte” Veorica de Videle.Masini atomice ce esti !

  1. Anonim

   Nu fi nervos, faci greșeli gramaticale, se scrie du-te !

 7. Cornel

  După ce ați votat PD-L USR plus acum va plângeți!!! Voi nu vedeți ca 6 luni pe an nu faceți nimic!!! Aveți salarii prea mari!!! Ar divine sa vi le tai, nu mărească!!!

 8. Anonim

  Cornelus, mama, de unde stii tu cine cu cine a votat? Tu vrei sa mergi la puscarie. Habauc mic :)))

 9. adi

  Ca tot veni vorba de lege.V-ati platit taxele pentru orele date acasa la negru ? Aia de materii din care se da examen.Va place sa stati de partea aia a legii care va avantajaza.Si dk-i asa de rau in invatamant de ce un anume domn dintr-o multinationala elastica a ales sa devina profesor?Desi era destul de bine platit la cat muncea.

Leave a Comment