Scoli finantate de numarul de elevi

* incepand de anul viitor, scolile vor fi finantate in functie de numarul elevilor

* bugetul scolilor va depinde de mediul in care functioneaza, urban sau rural, de nivelurile de scolarizare (prescolar, primar, gimnazial, liceal) si de numarul de elevi

De la 1 ianuarie 2010, scolile vor primi bani in functie de numarul de elevi pe care ii scolarizeaza, dupa filierele si specializarile pe care le au, dar si in functie de localizarea geografica. Finantarea scolilor per-elev, intoarsa pe toate partile in ultimii patru ani, va intra in vigoare din 2010, conform deciziilor luate de Guvern, care a stabilit cu acesta ocazie si criteriile orientative ale finantarii unitatilor scolare.

Bugetul pe care unitatile scolare il vor avea la dispozitie va depinde de mediul in care functioneaza, urban sau rural, de nivelurile de scolarizare (prescolar, primar, gimnazial, liceal) si de numarul de elevi. Pe baza acestor standarde de cost, pentru fiecare unitate de invatamant vor fi determinate fondurile alocate de la bugetul de stat pe anul 2010 pentru finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile si indemnizatiile si alte drepturi salariale stabilite prin lege.

Standardele de cost vor fi stabilite prin aplicarea unor coeficienti de diferentiere pentru fiecare nivel de invatamant, filiera, profil, specializare sau domeniu, in functie de numarul de elevi, de limba de predare si de alti cativa indicatori specifici sistemului de invatamant. Punctul de reper in stabilirea costului mediu pe elev va fi invatamantul gimnazial din mediul urban, unde un elev costa 2.857 lei pe an.

De asemenea, in aceeasi sedinta de Guvern, s-a stabilit o diferentiere pe zone geografice si localitati a indemnizatiilor acordate personalului didactic calificat de predare. Diferentierea va fi de cel mult 20 la suta in favoarea celor care predau in zone izolate si se va aplica tot de la 1 ianuarie 2010. Decizia a fost luata in vederea motivarii cadrelor didactice din mediul rural si, mai ales, a celor care predau in zonele izolate si are acceptul federatiilor sindicale din invatamant.

Incepand cu 4 ianuarie 2010, scolile salajene vor fi luate cu asalt de circa 42.000 de elevi.

Leave a Comment