In 2010: Invatamantul salajean se scutura de 234 de posturi

In 2010: Invatamantul salajean se scutura de 234 de posturi

Peste 230 de angajati din invatamant din Salaj, unul dintre judetele cu cea mai mare rata a somajului din Transilvania, isi vor pierde, anul viitor, locurile de munca. Potrivit unei ordonante de urgenta privind unele masuri financiar-bugetare, reducerile vor viza, la nivel national, aproximativ 15.000 de posturi.

Executivul a hotarat, in prima sedinta de dupa investire, reducerea numarului de posturi finantate de la bugetul de stat cu 10 la suta. Astfel, pana la finele anului 2010 vor ramane numai 306.000 de locuri bugetate, din actualul de 321.677. Ordonanta de urgenta vizeaza posturile din sistemul preuniversitar.

La nivelul judetului Salaj, pana la finele anului 2010, disponibilizarile vor lasa fara un loc de munca 234 de angajati din invatamant. Numarul maxim de posturi aprobat pentru anul viitor scolar este de 4.436, fata de 4.670 cat apare in prezent. Referitor la aceste reduceri nu exista o pozitie oficiala din partea Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) sau cel al Finantelor.

La inceputul anului scolar, MECI a stabilit pentru judetul Salaj un numar maxim de 4.658 de posturi, dintre care 3.700 pentru cadre didactice, restul fiind pentru personal nedidactic si auxiliar. Nu am primit nimic oficial de la minister in legatura cu reducerile din invatamant de anul viitor, insa categoric acestea nu vor afecta procesul de invatamant, nici nu vor fi comasari de clase. Asigur ca nu va exista pericolul sa ramana copii fara profesori.

Este oricum prematur sa dezbatem acest subiect din moment ce ministerul nu ne-a transmis ce reduceri trebuie aplicate, ne-a declarat Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj.

Potrivit ordonantei de urgenta privind unele masuri financiar-bugetare, reducerile vor fi facute in toate judetele. Cele mai mari reduceri vor fi facute in judetele: Buzau, peste 1.100 de posturi, Neamt – cu aproape 600 de posturi, Ilfov – 579 de posturi, Satu Mare – 566 de catedre si Bihor – 551 de posturi. De cealalta parte, cele mai putine taieri se vor face in judetele: Mures – 205, Calarasi – 169, Iasi – 153, Vaslui – 144, Maramures – 113. Primii vor pleca pensionarii si personalul necalificat.

Sindicatele din invatamant au anuntat deja ca vor ataca aceasta ordonanta deoarece masurile nu au fost discutate in prealabil cu partenerii de dialog social. Ei ameninta cu greva generala in cazul in care masura va fi pusa in aplicare, spunand ca aceste reduceri vor destabiliza sistemul de invatamant. Sindicalistii vor fi chemati la negocieri in 4 sau 5 ianuarie.

Leave a Comment