Schimbări în noul an școlar: cursurile pentru elevii din clasele terminale, numai dimineața

Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, cei din învățământul primar, dar și preșcolarii, vor avea începând din acest an școlar cursuri numai dimineața. Și asta potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății publicat la finalul săptămânii în Monitorul Oficial.
Documentul stabilește regulile de sănătate valabile pentru toate unitățile de învățământ și înlocuiește vechiul set de reguli adoptat în anul 1995. “Antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din învățământul primar (clasa pregătitoare și clasele I-IV) și elevii din clasele a VIII-a și a XII-a au activitate educativă/cursuri numai dimineața”, prevede noul Ordin 1456/2020, care abrogă Ordinul 1955 din anul 1995 –  cel care stabilea până acum normele respective. În vechiul document era prevăzut că “elevii din clasele I-IV vor avea cursuri numai dimineaţa”, fără să facă referire și la anii terminali sau la grădinițe și creșe. În documentul oficial apare și limitarea greutății ghiozdanului pentru toți elevii, ca noutate în materie de reglementare, până acum fiind limitată greutatea acestuia doar la ciclul primar. În articolul 30 scrie că “elevii din ciclul primar si gimnazial folosesc ghiozdane de spate cu fața posterioară întărită”, iar “greutatea conținutului ghiozdanului la toate ciclurile de învățământ nu trebuie să depășească 10 la sută din greutatea copilului” (În vechiul ordin prevederea era: “Elevii din clasele I-IV vor folosi ghiozdane pentru prevenirea apariţiei deformărilor de coloană vertebrală. Greutatea conţinutului ghiozdanului nu va depăşi 2-2,5 kg”. Aceasta din urmă a fost acum abrogată).

Regulile pentru orarul elevilor rămân aceleași

Documentul stabilește că “activitatea de scriere nu se desfășoară la clasa pregătitoare și clasele I-II la prima oră” – reglementare cuprinsă și în ordinul vechi. Referitor la orele de sport, acestea “nu se efectuează în prima oră a turei de după-amiază”, iar orele de desen, mai ales de desen tehnic, se vor efectua în perioadele de timp în care elevii beneficiază de iluminatul natural. Tot noul ordin mai prevede că trebuie să se evite situarea a două ore consecutive ale aceluiași obiect de studiu, iar în ceea ce privește tezele și lucrările de control, acestea nu se stabilesc în prima și în ultima zi din săptămâna școlară și nici în două zile școlare consecutive. “Se evită planificarea unui număr mai mare de două teze pe săptămână, iar pentru clasele la care sunt prevăzute numai două teze se planifică o teză pe săptămână”, se mai arată în noul ordin.

Leave a Comment