Scandalul diplomelor “Spiru” care afectează peste 60.000 de oameni

Scandalul diplomelor de la Spiru Haret, care a izbucnit în 2009 afectează în prezent peste 60.000 de oameni, în această categorie încadrându-se şi absolvenţii celei mai recente promoţii indiferent de forma studiilor urmate.
Ministerul şi Universitatea s-au acuzat timp de aproape 5 ani, fără a fi înaintată însă nici o soluţie concretă de mediere a acestor conflicte care au prins accente grave, în situaţia în care locurile de muncă ale foştilor absolvenţi sunt puse în pericol.
Pentru a-şi primi diplomele care li se cuvin, mulţi dintre foştii absolvenţi au ales să intenteze procese în faţa instanţelor de judecată. În acest sens, Universitatea Spiru Haret apare ca pârâtă, iar Ministerul Educaţiei este cel chemat în garanţie.
Ministerul Educaţiei îngreunează demersul avocaţilor în faţa instanţei, aceştia neprezentându-se la primul termen de judecată şi solicitând termen pentru angajare apărător. Mai mult de atât, Ministerul Educaţiei nu emite avizele şi nici tipizatele necesare pentru ca Universitatea Spiru Haret sa poate elibera diplomele foştilor absolvenţi.
Problemele se complică, deoarece absolvenţii se află în stadiul de a fi concediaţi de la locurile de muncă, tocmai pentru ca nu au cum să demonstreze că au absolvit studii superioare, adeverinţa eliberată de facultate având termen de garanţie de 1 an de zile.

Ce trebuie să aleg ca justiţiabil – un avocat sau mă reprezint singur?

1. Un avocat: Cum verific dacă avocatul ales este specializat în această problemă?
– căutăm pe google numele avocatului, apoi verificăm în baroul din care face parte să vedem dacă are drept de exercitare a profesiei şi dacă este avocat;
– ulterior căutăm pe portal.just.ro numele avocatului urmărind dacă acesta are sau nu procese cu recunoaştere/eliberare diplome Spiru Haret 2009.
Atenţie însă la cei care nu au numele trecut pe site, la srl-uri sau firme, consilieri juridici, inclusiv mediatori (aceştia nu vă pot reprezenta în proces), la cei care au onorarii foarte mici şi formează grupuri, la cei care îşi fac reclamă în fiecare judeţ că se ocupă cu aşa ceva şi în realitate fiind invers.

2. Mă reprezint singur: Mă reprezint singur pentru că am modelul de acţiune de pe internet sau Spiru Haret?
Puteţi depune acţiunea pe fond singur, chiar şi plângerea prealabilă, însă la redactarea şi asistarea recursului aveţi nevoie de asistenţa unui avocat.
Dacă vă depuneţi singur acţiunea există posibilitatea ca şi costurile pentru recurs să fie mai mari.
Alegerea vă aparţine!

Av. Coltuc Marius Vicenţiu
(P)

Alte articole

8 Thoughts to “Scandalul diplomelor “Spiru” care afectează peste 60.000 de oameni”

 1. Zălăuan

  Andronescu, în cele trei ministeriate multe tâmpenii a făcut, dar când a interzis diplomele S H, a procedat corect.
  Nu este corect ca unul de la SH să-şi ia examenele în faţa calculatorului, cică învăţământ la distanţă, să aibă aceeaşi diplomă ca şi unul care îşi ia examenele în faţa unor profesori universitari.

 2. Anonim

  1. „Articolul” nu are mențiunea „P” (publicitate). Nu-i de crezut că ziarul găzduiește poliloghiile unui avocat pe gratis.
  2. „Spiru Haret” nu e universitate, e aprozar de diplome.

  1. x

   corect spus. aprozar de diplome. sa nu primeasca in veci diplome la ce scoala au facut. invatau cate 100 de intrebari si dadeau un click si gata examenul. e strigator la cer!!! sa mearga si sa invete sa scrie si apoi sa faca facultate nu spiru!!! si sa se mai si dea mari ca au note mari si au absolvit vai Doamne cine stie ce specializari! si ne miram de ce merg lucrurile asa bine?! pai la ce studii superioare au facut astia ce sa asteptam de la ei?

  2. Anonim

   Tocmai, e publicitar, are P

 3. „care afecteaza PENTRU 600.000 de oameni”??? e dracu e asta?

 4. Anonim

  sa va reprezinte avocati cu spiru haret,goldis sau dimitrie cantemir.ati fi deacord?

 5. Anonim

  Ca de obicei, la noi la romani, chepeneag dupa ploaie!…. De ce n-a intervenit Ministerul Invatamantului si cine mai trebuia atunci, in anii de inceput ai universitatii, si sa nu lase generatii si generatii de tineri sa-si faca cinstit sau sa-si cumpere pe bani o diploma…

 6. Anonim

  cu diplomele de la spirtu ori te stergi la fund ori te ajuta sa lucrezi la stat pe o functie cu studii superioare ca la privat nu au nici o sansa
  Diplomele acestea ajuta bugetari pilosi sa ocupe functii desi nu stiu o boa de carte oare cati nu au ocupat functii la care se cere studii superioare iar ei nu au diploma la dosar de ani de zile
  Sa mai dea inca odata exam

Leave a Comment