S-au reluat cursurile în şcolile afectate de inundaţii

 

Programul mai multor unităţi de învăţământ din Sălaj a fost perturbat de inundaţiile cauzate de precipitaţiile abundente, căzute în primele două zile ale acestei săptămâni. În zonele cele mai afectate copiii şi profesorii nu au putut ajunge la şcoală din cauza drumurilor blocate, astfel că autorităţile au decis miercuri, 27 mai, suspendarea cursurilor în cinci comune din judeţ, respectiv Chieşd, Cheud, Pericei, Letca, Băbeni şi Lozna.
Datorită îmbunătăţirea situaţiei, apele fiind în retragere în cea mai mare parte a judeţului, joi, 28 mai, în aproape toate unităţile şcolare în cauză s-a revenit la programul normal. Excepţie face doar grădiniţa din Chieşd, unde activitatea va fi reluată în cursul zilei de vineri. „Singura unitate de învăţământ care nu a revenit la programul normal este grădiniţa din Chieşd. În rest, în celelalte localităţi, cursurile au fost reluate joi. În Chieşd, şcoala şi grădiniţa au fost cele mai puternic afectate. Aici apa a pătruns şi în interiorul clădirilor. În cursul zilei de astăzi (n.r.- joi, 28 mai) se va termina curăţenia şi la grădiniţă pentru a se putea relua activitatea de vineri. Celelalte unităţi şcolare au fost mai puţin afectate, majoritatea pe exterior”, a explicat Maria Pop, inspector şcolar al judeţului Sălaj.
Reamintim că unităţile de învăţământ din Pericei, şcoala şi grădiniţa din cartierul de romi, au fost închise pentru a preveni eventuale incidente. „Am închis grădiniţa din cartierul de romi, unitate frecventată de 15 copii, şi şcoala, unde învaţă peste 300 de copii. Un afluent a ieşit din matcă, inundându-se astfel şi curtea instituţiei de învăţământ. Întrucât nu am vrut să riscăm ca vreun copil să cadă în apă, să păţească ceva, am decis să fim precauţi. Astfel, preventiv, cursurile au fost suspendate pentru ziua de astăzi (n.r. – miercuri, 27 mai)”, a explicat precizat primarul comunei, Boncidai Csaba.
În Letca, din cauza precipitaţiilor abundente, două drumuri au fost închise miercuri, până în jurul orei 13, fapt ce a determinat şi suspendarea cursurilor Şcolii Gimnaziale. „Avem câţiva profesori care fac naveta de la Jibou. Aceştia nu au putut intra în comună întrucât două drumuri au fost închise până s-au retras apele. De asemenea, tot din cauza drumurilor blocate, din celelalte sate, nu au putut fi aduşi toţi copiii. Astfel directorul unităţii de învăţământ a decis să suspende cursurile”, a precizat Dorel Man, primarul comunei Letca.
O situaţie similară a fost şi în comuna Lozna. „Nu am putut aduce copiii din celelalte sate din cauza drumurilor blocate. Abia în jurul orei 12,30 s-au mai retras apele. Am vorbit cu directorul şcolii să anunţe şi la Inspectorat că nu se pot ţine cursurile astăzi (n.r.- miercuri, 27 mai)”, ne-a declarat Augustin Sabou, primarul comunei Lozna.

 

Leave a Comment