Protest în alb şi negru împotriva traficului de carne vie

Aproximativ 1.000 de adolescenţi îmbrăcaţi în negru vor mărşălui, vineri, 18 octombrie, prin centrul municipiului Zalău, alături de câteva persoane îmbrăcate în alb, în cadrul unui proiect care îşi propune conştientizarea tinerilor sălăjeni privind pericolul traficului de persoane.

Traficul de persoane este o încălcare gravă a drepturilor şi a demnităţii umane. Astfel, ziua de 18 octombrie a fost numită de Comisia Europeană în anul 2007, Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. În acest sens, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Sălaj şi Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagocică (CJAP) Sălaj, au demarat proiectul „Nu eşti de vânzare-Alege pentru binele tău!”, care îşi propune motivarea şi conştientizarea tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani, din unităţile de învăţământ din judeţul Sălaj, să se informeze şi să ia atitudine în faţa fenomenului traficului de persoane.
Parte a proiectului, activitatea Flash Mob urmăreşte mobilizarea întregii comunităţi prin intermediul apelurilor publice de participare şi prin mesajele de stopare a sclaviei moderne şi de întărire a spiritului civic. Astfel, Flash-mob-ul va fi organizat în numeroase locaţii din ţară şi din străinătate, în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, respectiv, în data de 18 octombrie 2013, la ora 17. Populaţia va fi încurajată în acest fel să preia iniţiativa în lupta împotriva unei probleme sociale care se manifestă şi are efecte la nivel global.
După cum au precizat reprezentanţii CJRAE Sălaj, la Zalău, se estimează că vor participa 1.000 de elevi, care provin din cadrul unităţilor de învăţământ din Zalău, iar acţiunea va dura patru minute. De asemenea, flash mob-ul va fi organizat şi în oraşele Jibou, Cehu Silvaniei şi Şimleu Silvaniei. De altfel, potriivit sursei citate, la această acţiune poate participa orice persoană care are ca scop declarat promovarea mesajelor împotriva traficului de persoane.
Conform scenariului acţiunii menţionate, toţi participanţii vor purta haine negre. Organizatorii, adică maxim 10 la sută dintre participanţi, vor purta haine albe. Persoanele îmbrăcate în alb vor avea gura acoperită cu bandă scotch argintie. De asemenea, toţi participanţii vor aduce cu ei pancarte care vor conţine mesaje şi informaţii despre alegerile garantate de drepturile fundamentale, dar încălcate prin traficul de persoane. Pe de altă parte, organizatorii vor aduce pancarte care vor face referire la felul în care traficanţii încalcă depturile fundamentale ale celor care ajung victime.

Alte articole

Leave a Comment