Profesorii pensionari vor putea primi şi salariu dacă revin la catedră

 

Profesorii pensionari care se întorc la catedră pot primi şi salariu şi pensie. Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis săptămâna trecută că două articole din Legea Educaţiei sunt neconstituţionale. Este vorba despre cele care prevedeau obligativitatea dascălilor de a alege între cele două venituri, indiferent de cuantumul pensiei. Conform motivării CCR, în acest caz a fost încălcat principiul egalităţii din sistemul de pensii publice. Legea precizează că persoanele care se reangajează nu sunt obligate să renunţe la pensie dacă nivelul acesteia nu depăşeşte salariul mediu brut pe economie.
Sesizarea a fost transmisă Curţii Constituţionale, la solicitarea cadrelor didactice, de către Avocatul Poporului, prin care se ridică cele două excepţii neconstituţionale cuprinse în Legea Educaţiei Naţionale, actualizată, aplicabilă începând cu 1 februarie 2014.
Potrivit unui comunicat de presă al CCR, excepţia de neconstuţionalitate a fost admisă cu unanimitate de voturi, iar decizia este una definitivă şi general obligatorie.
Şeful învăţământului sălăjean susţine încurajarea tinerilor
Conform metodologiei mişcării personalului didactic, cadrele didactice care împlineau vârsta pensionării pot solicita prelungirea activităţii în sistem până la trei ani. „Aceste solicitări trebuie, însă, aprobate de Consiliile de Administraţie ale şcolilor. În Sălaj, puţini profesori, care au împlinit vârsta de pensionare şi au solicitat prelungirea activităţii, au primit acceptul. Aceştia pot să-şi prelungească activitatea între 1 şi 3 ani, însă în fiecare an trebuie să obţină aprobarea Consiliului de Administraţie. De asemenea, există şi cadre didactice pensionate, care sunt încadrate în sistem de plată cu oră, deci nu este vorba de salariu, însă şi numărul acestora este mic”, a precizat Gheorghe Bancea, inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj.
În opinia sa, doar în situaţii excepţionale ar trebui solicitată revenirea la catedră a profesorilor pensionari. „După părerea mea, prioritate ar trebui să aibă tinerii. Pe ei ar trebui să îi promovăm şi să-i încurajăm să urmeze o carieră didactică”, a adăugat inspectorul şcolar sălăjean.

 

Alte articole

One Thought to “Profesorii pensionari vor putea primi şi salariu dacă revin la catedră”

  1. Zălăuan

    Este bine că CCR le-a dat peste nas celor din MEN, care au scos un ordin care interzice cumulul pensiei cu salariul, la profesori. Abramburica a scos acest ordin prostesc.
    În loc să ajute cadrele didactice, gunoiele din MEN au înfiinţat plata cu ora, încearcă să reducă veniturile profesorilor.
    Felicitări CCR !.

Leave a Comment