Premierul anunţă pe Facebook: scăpăm de copiile legalizate la secretariatele liceelor şi facultăţilor

Premierul Dacian Cioloş a scris într-o postare pe Facebook, la începutul acestei săptămâni, că următoarele instituţii cărora le va fi luată din spate o parte din povara birocraţiei, sunt instituţiile ce aparţin Ministerului Educaţiei şi Învăţământului.

Premierul a mai scris în postarea sa că mai sunt multe lucruri de clarificat în ceea ce priveşte debirocratizarea, subliniind faptul că Guvernul şi ministerele lucrează constant la acest pachet de măsuri: „Drumul către debirocratizare nu este simplu şi trebuie parcurs în mod hotărât, cu paşii cei mai potriviţi”, scrie premierul Dacian Cioloş pe reţeaua de socializare. Premierul a făcut public faptul că în ultimele săptămâni, pagina sa de pe cea mai mare reţea de socializare a fost luată cu asalt de tineri dar şi de părinţii acestora care se plângeau de eternele solicitări de copii şi acte legalizate, lucru care pentru foarte mulţi înseamnă un efort financiar mare dar şi drumuri, cozi şi nervi consumaţi, copii solicitate de secretariatele instituţiilor pentru înscrierea la şcoli şi universităţi.

„Prin iniţiativa de azi a Ministerului Educaţiei subliniem o dată în plus acest aspect: instituţiile de învăţământ trebuie şi ele să respecte măsurile de simplificare. Astfel, vor fi suficiente copiile conform cu originalul după documente”, a adăugat Cioloş, amintind, astfel, că, marţi, ministrul Educaţie, Mircea Dumitru, a aprobat un ordin potrivit căruia dispoziţiile OUG 41/2016 se aplică în Ministerul Educaţiei, în instituţiile aflate în coordonarea/subordonarea Ministerului Educaţiei, în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în instituţiile de învăţământ superior. Potrivit acestui act normativ, ”fiecare instituţie publică şi organ de specialitate al administraţiei publice centrale este obligat să elimine cerinţa de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent”.  

De asemenea, instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale care solicită copia în format fizic pe hârtie după actul de identitate drept condiţie pentru furnizarea unui serviciu public sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, asigurând condiţiile prevăzute de reglementările legale privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal. Şeful Guvernului a mai spus în postarea sa de pe Facebook că sigur mai sunt multe de clarificat în ceea ce priveşte debirocratizare iar Executivul şi ministerele lucrează constant la acest pachet de măsuri de o importanţă uriaşă pentru fiecare cetăţean, dar şi pentru instituţii.

Toate aceste măsuri sunt puse încet dar sigur pe hârtie, cu literă de lege, de vestitele “Comisii de tăiat hârtii”, o iniţiatiă guvernamentală care, deşi nu face valuri prea mari în acest moment, reprezintă un prim pas în procesul de debirocratizare de care toate instituţiile din ţară au nevoie. Dacian Cioloş alege de multe ori să anunţe lucruri importante folosind celebra reţea de socializare, ştiut fiind faptul că impactul mesajului este unul uriaş dar, mai ales, numărul celor care citesc mesajele este incomparabil cu cel al persoanelor care accesează site-ul oficial al Guvernului.

Alte articole

One Thought to “Premierul anunţă pe Facebook: scăpăm de copiile legalizate la secretariatele liceelor şi facultăţilor”

  1. Hagyma

    Bine va nu ne anunta dintre straturile de ceapa de apa de ploaie de la bunic’su din Pericei,Julienne de ceie sa ne iei……………
    Premierul Pokemon!

Leave a Comment