Postliceala, salvarea elevilor picati la bacalaureat

Postliceala, salvarea elevilor picati la bacalaureat

Absolventii de liceu, care si-au cazut examenul de bacalaureat, nu trebuie sa se impacienteze ca nu-si pot continua studiile la un nivel superior. Pentru ca legislatia in vigoare le permite, acestia se pot inscrie la scolile postliceale, chiar daca nu au trecut acest examen national. Se intampla si in judetul Salaj, unde cele doua scoli postliceale sanitare au deja inscrisi cursanti fara diploma de bacalaureat.

La Scoala Sanitara de Stat din Zalau si-au depus dosarele de inscriere, pana la aceasta data, aproximativ 40 de candidati, printre care se numara si persoane care nu au obtinut diploma de bacalaureat. Directorul institutiei, Cristina Barjac, ne-a declarat, ieri, ca nu le pot interzice acestor persoane care nu au promovat examenul de bacalaureat sa urmeze postliceala. Din moment ce legea le permite, noi preluam dosarele de inscriere si fara diploma de bacalaureat. Pana in prezent, avem inscrisi aproximativ 40 de candidati, dintre care trei nu au diploma de bacalaureat. Acestia din urma vor trebui sa indeplineasca o conditie obligatorie pentru a absolvi cursurile in cadrul postlicealei sanitare. Si anume, pana la finalizarea studiilor, aceste persoane vor trebui sa promoveze examenul de bacalaureat, in caz contrar, nu vor primi diploma de absolvire ca asistent medical generalist, a declarat Cristina Barjac. Potrivit sursei citate, pentru anul urmator de studii sunt scoase la concurs 60 de locuri bugetate si 30 cu taxa. Inscrierile continua pana in data de 6 septembrie.

Aceeasi situatie se inregistreaza si la Scoala Postliceala Christiana Zalau. Dupa cum ne-a declarat directorul unitatii, Gabriel Iluta, doi elevi dintre cei inscrisi nu au diploma de bacalaureat. Pana la aceasta data, avem inscrisi opt cursanti, dintre care cinci pentru specializarea de asistent medical generalist si trei pentru cea de asistent de farmacie. Dintre acestia, doi nu au promovat examenul de bacalaureat, atasand la dosar doar adeverinta ca au absolvit liceul. Insa, pana la incheierea studiilor, acestia sunt obligati sa obtina diploma de bacalaureat, in caz contrar neputand participa la examenul final, ne-a spus Gabriel Iluta. Dupa cum a adaugat directorul Postlicealei Christiana, inscrierile dureaza pana la inceputul lunii septembrie, in luna august fiind depuse cele mai multe cereri. Pentru cei care doresc sa urmeze cursurile, pentru anul viitor sunt disponibile trei clase de asistent medical generalist si cate o clasa pentru asistent medical de radiologie si asistent medical de farmacie, intr-o clasa fiind aproximativ 30 de locuri. De asemenea, sunt puse la dispozitia doritorilor si 15 locuri fara plata, ocuparea acestora facandu-se in functie de rezultatele obtinute la un examen scris din anatomia de clasa a XI-a.

Apogeul inscrierilor va avea loc, insa, in luna august, cand se anunta concurenta apriga la institutiile care pregatesc asistenti medicali, mai ales pentru cei care nu au obtinut diploma de bacalaureat. Numai la nivelul judetului Salaj, din cei aproximativ 2.500 de absolventi de liceu de anul acesta, peste 900 nu au promovat examenul de bacalaureat in prima sesiune. Inspectorul scolar adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Szabo Stefan, ne-a declarat ca aceasta portita ar trebui reglementata, astfel incat inscrierea la unitati la un alt nivel de invatamant sa se faca dupa atestarea celui anterior. Din punctul meu de vedere, inscrierea candidatilor respinsi la bacalaureat la o unitate de invatamant liceala ar trebui, daca nu interzisa, atunci reglementata. Cuvantul postliceala spune totul: este forma de invatamant care poate fi urmata dupa absolvirea liceului. Iar un anumit ciclu de studiu se incheie doar dupa obtinerea diplomei care sa ateste acest lucru, a precizat inspectorul scolar.

Dreptul de practica pentru asistent medical este cu atat mai solicitat de catre absolventii de liceu, cu cat locurile de munca in acest domeniu inregistreaza un deficit semnificativ. Salariile reduse au dus la scaderea drastica de asistenti medicali, mai ales in unitatile spitalicesti, asa ca, la finalizarea studiilor in domeniu, absolventii vor avea unde sa profeseze. Acestea nu sunt singurele domenii care intra sub incidenta Legii nr. 84 din anul 1995, care prevede ca au dreptul sa se inscrie in invatamantul postliceal (

Alte articole

Leave a Comment