Peste 800 de absolvenţi de liceu s-au înscris la sesiunea de toamnă a bacalaureatului

Peste 800 de absolvenţi de liceu s-au înscris la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat, care se desfăşura în perioada 19 august-5 septembrie.
Înscrierile pentru cea de-a doua sesiune a bacalaureatului s-au încheiat vineri, 19 iulie. Potrivit informaţiilor furnizate de Florica Puşcaş, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, 804 absolvenţi de liceu s-au înscris pentru a participa la sesiunea august-septembrie a examenului de bacalureat din acest an. Din totalul celor înscrişi, cinci candidaţi sunt din alte judeţe, iar restul, respectiv 797, sunt din judeţul Sălaj. Dintre absolvenţi sălăjeni, 597 aparţin promoţiei curent, iar 201 sunt din promoţiile anterioare.
Examenele scrise ale sesiunii de toamnă a bacalaureatului vor fi susţinute, potrivit reprezentanţilor ISJ Sălaj, în trei centre, respectiv la Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” din Zalău, la Colegiul „Iuliu Maniu” din Şimleu Silvaniei şi la Liceul Teoretic”Ion Agârbiceanu” din Jibou, iar centrul de evaluare a fost stabilit la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău.

Potrivit calendarului sesiunii de toamnă, competenţele lingvistice de comunicare orală a limbii române vor fi evaluate în perioada 19-20 august, iar între 19 şi 21 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se vor desfăşura în zilele de 20 şi 21 august, iar evaluările competenţelor digitale vor avea loc în intervalul 22-23 august.
Probele scrise vor debuta în 26 august, cu proba la limba şi literatura română, urmată, în 27 august, de cea la limba şi literatura română pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale. Proba obligatorie a profilului va avea loc în 28 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării în 30 august.
Rezultatele vor fi afişate în 2 septembrie, până la ora 12, iar eventualele contestaţii vor putea fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 16. Soluţionarea contestaţiilor se va face în intervalul 3-4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 5 septembrie.

În Sălaj, după prima sesiune a bacalaureatului, în urma soluţionării contestaţiilor, procentul de promovare a fost de 58,34 la sută. Din cei 2.225 de candidaţi care s-au prezentat la bacalaureat, 1.298 dintre ei au reuşit să promoveze examenul.
Cele mai bune rezultate au fost la liceele teoretice, unde un procent de 79,51 la sută dintre absolvenţi au fost declaraţi promovaţi după prima sesiune, dar şi la liceele vocaţionale, unde 73,68 la sută dintre elevi au promovat. Cele mai proaste rezultate au fost la liceele tehnologice, unde procentul de promovare a fost de doar 34,01 la sută.

Alte articole

Leave a Comment