Peste 100 de sălăjeni luptă pentru o notă de 5 ca să ajungă la catedră

Peste 100 de candidaţi sălăjeni au participat, la începutul acestei săptămâni, la concursul judeţean pentru ocuparea celor 196 de posturilor rămase descoperite.

În anul şcolar ce stă să înceapă, zeci de copii din judeţ vor învăţa matematică, biologie şi chiar muzică de la dascăli care nu sunt specializaţi în domeniu, dar care, cu puţin noroc, reuşesc să obţină nota cinci la examenul pentru suplinitori organizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj.

Pe fondul lipsei de personal calificat şi sufiecient de bine pregătit, şi în acest an, în judeţul Sălaj a fost organizat concurs de suplinitori. Potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii ISJ Sălaj, pentru posturile şi catedrele rămase vacante în învăţământul preuniversitar s-au înscris 113 candidaţi, şapte dintre ei absentând de la proba scrisă desfăşurată luni, 5 septembrie, iar doi preferând să se retragă pe ultima sută de metri. Astfel, susţine sursa citată, în sălile de examen de la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr” Zalău au intrat 104 aspiranţi la un post de suplinitor în învăţământ, jumătate din ei fiind necalificaţi.

Cei mai mulţi dintre candidaţii calificaţi au intrat în cursa pentru posturile de educatoare (11 aspiranţi), profesor de fizică (nouă doritori) şi profesor de limba franceză (şase candidaţi). În ceea ce îi priveşte pe cei necalificaţi, 19 dintre ei şi-ar dori să se ocupe de formarea copiilor din grădiniţe, şapte speră să devină învăţători, iar şase, profesori de matematică.

“În categoria celor calificaţi intră cadre didactice care,  dintr-un motiv sau altul, nu au putut participa la Concursul Naţional de Titularizare din  această vară ori au participat şi au obţinut note sub 5. În categoria celor necalificaţi intră  cadrele didactice care nu au pe diplomă specialitatea pentru care s-au înscris la concurs, dar nu există post pentru specialitatea lor; cadrele didactice care nu au inspecţia specială la clasă; absolvenţii învăţământului universitar care nu au obţinut licenţa şi absolvenţii de liceu”, ne-a transmis prof. Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj. Despre cei din urmă, oficialul susţine că au puţine şanse de a prinde un post, în condiţiile în care, la şedinţa publică din 9 septembrie, vor avea prioritate cadrele didactice care la concursul de Titularizare au obţinut note de 7 şi peste 7, în 2016 precum şi în anii anteriori, dar care nu au fost încă repartizaţi.

Leave a Comment