Părinţii nu sunt obligaţi să plătească fondul şcolii!

Fondul şcolii şi fondul clasei au reprezentat mereu o situaţie conflictuală între conducera instituţiilor de învăţământ şi părinţii elevilor. Cu toate acestea, mulţi părinţi se tem să le refuze pretenţiile financiare, de altfel ilegale, pentru a nu pune în pericol situaţia şcolară a odraslelor. Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, a transmis o notă, săptămâna trecută, în toate unităţile de învăţământ din judeţ prin care să informeze directorii şi cadrele didactice să respecte legea care interzice colectarea sumelor de bani de la părinţi pentru fondul clasei şi fondul şcolii. „Părinţii pot sponsoriza anumite activităţi desfăşurate în spaţiul şcolar doar dacă sunt organizaţi în asociaţii sau fundaţii nonprofit, primind în schimbul sumelor achitate dovadă de plată, respectiv chitanţă. Ceea ce este important de reţinut este că aceste contribuţii sunt benevole, niciun părinte nu poate fi obligat să achite plătească”, ne-a declarat Gheorghe Bancea. Acesta a spus că banii strânşi de aceste asociaţii nonprofit sunt cheltuiţi în funcţie de propunerile părinţilor, cum ar fi calculatoare pentru laboratorul de informatică, excursii ale copiilor şi diferite activităţi şcolare sau extraşcolare cu elevii. Potrivit sursei citate, până la această dată nu au fost înregistrate niciun fel de reclamaţii sau sesizări din partea părinţilor, elevilor sau cadrelor didactice despre faptul că s-au percepe bani pentru fondul clasei sau al şcolii. „Am vrut să transmit cât mai repede această informare în şcoli, pentru faptul că în această perioadă, respectiv la început de an şcolar, au loc şedinţele cu părinţii. Vreau să previn eventualele situaţii neplăcute”, a precizat inspectorul şcolar. Bancea susţine că vrea ca acest fond al şcolii sau al clasei să nu mai fie un trend în unităţile de învăţământ, ci să se respecte prevederile legale. „Vreau ca părinţii să nu mai fie condiţionaţi de alocarea unor sume de bani în şcoli, cu atât mai mult cu cât cheltuielile lor la început de an şcolar sunt destul de ridicate cu achiziţionarea de rechizite şcolare, îmbrăcăminte şi alte materiale”, a afirmat sursa citată. Reprezentantul învăţământului sălăjean a mai spus că în cazul în care va descoperi că se colectează bani pentru fondul clasei şi fondul şcolii, va lua măsurile prevăzute de lege. În fapt, contribuţia nu este obligatorie, dar părinţii elevilor susţin că nu pot să refuze plata fondului ilegal, pentru ca elevii să nu aibă de suferit. Sumele suportate de părinţii elevilor diferă în funcţie de fiecare instituţie. În general, sumele se încadrează între 30 şi 50 de lei pe semestru.

6 Thoughts to “Părinţii nu sunt obligaţi să plătească fondul şcolii!”

  1. anonim

    Povesti si iar povesti D.le Inspector General.Pentru ca tot se poarta,ia dispuneti Domnia Voastra citeva inregistrari cu camera ascunsa la toate unitatile de invatamint,in special cu clasele 5-8 din judet.Veti constata atunci ca,numai la nivelul judetului nostru ar fi vorba de citeva milioane de…lei noi.In rest…povestea vorbei.

  2. Anonim

    Atunci sa asigure statul toate materialele auxiliare pentru buna desfasurare a activitatii didactice:planse,ilustrate,jocuri logice,jucarii,proiectoare,table,calculatoare,internet ,mobilier,etc….si aici m-am referit la toate nivelel de varsta…dar ca orice lucru in Romania ,prima data se aduc tot felul de restrictii apoi se solutioneaza problema………mai intai ar trebui dotate scolile cu toate cele necesare fara a mai avea nevoie de alte fonduri pentru o buna desfasurare a procesului de invatare.

  3. anonim

    Parintii nu sunt obligati sa plateasca fondul scolii,dar sunt nevoiti sa achite in fiecare semestru o anumita taxa din care sa poata fi achizitionate consumabilele necesare desfasurarii activitatii.E jenant sa ceri bani parintilor cand aceste consumabile ar trebui sa existe.
    Asta este din pacate situatia scolilor din Romania.

  4. anonim

    se intimpla si la BORLA salaj ar fi bine sa le verificati pe acestia

  5. Anonim

    de ce atata taraboi?

  6. Anonim

    Nimeni nu te obliga sa dai fondul clasei sau fondul scolii, dar cand iti duci copilul la scoala in clasa I sau pregatitoare, in afara de bancute nimic nu se ofera. Atunci saracii copii unde sa-si tina rechizitele si gecile. Si as mai putea sa enumar. Statul de ce nu acorda facilitati corespunzatoare. Atunci mi se pare normal ca parintele sa spuna….Asa nu se poate….Hai sa adunam niste banuti….Ce-i asa mare problema…

Leave a Comment