„Micii pietoni” de la Grădiniţa „Ion Creangă” au învăţat să circule corect

Preşcolarii grupei de la secţia maghiară, din cadrul Grădiniţei „Ion Creangă” Zalău, au participat marţi, 16 iunie, la o nouă activitate de educaţie rutieră, cuprinsă în proiectul „Micii pietoni şi strada”, al cărui scop este consolidarea noţiunilor elementare de comportare a copiilor pe stradă. Prin intermediul unor jocuri şi concursuri, micuţii au învăţat sau şi-au reîmprospătat principalele norme de siguranţă rutieră. Pe parcursul activităţilor le-au fost permanent alături educatoarele, reprezentanţii Poliţiei Municipale, precum şi ai autorităţilor locale, printre care s-au numărat: viceprimarul Primăriei Zalău, Fazakas Nicolae şi Valentina Souca, inspector şcolar învăţământ preprimar.
Acţiunea de marţi a fost încheiată de vizionarea unui filmuleţ, prin care, celor mici le-au fost prezentate regulile de circulaţie pe drumurile publice pentru formarea unei conduite preventive.
Proiectul menţionat este realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Poliţia municipiului Zalău şi Primăria Zalău, derularea activităţilor fiind susţinută financiar de către unitatea de învăţământ, cu sprijinul SC Michelin România SA – Punct de lucru Zalău. „În cadrul acestui parteneriat dorim să facem cunoscute copiilor regulile de circulaţie pe drumurile publice şi să formăm acestora conduita preventivă. Numărul mare de evenimente rutiere ale căror victime sunt copiii ne-a îngrijorat şi de aceea am considerat ca o datorie să încercăm să prevenim astfel de evenimente. Copiii nu-şi aleg în mod corect locurile de joacă, iar noi îi putem îndruma în această direcţie. Observându-le comportamentul în traficul pietonal, am considerat că trebuie să-i îndrumăm pentru a descoperi principalele elemente de siguranţă rutieră”, a explicat directorul Grădiniţei „Ion Creangă”, Emilia Negru.
Printre activităţile desfăşurate în cadrul proiectului se regăsesc: întâlnire cu agentul de poliţie, mini ghid ddde circulaţie rutieră, vizionarea unor materiale cu urmările unei circulaţii rutiere incorecte, povestioare cu morală – pe teme rutiere, jocuri de rol, concurs între grupele de copii, întreceri pe teme ori activităţi aplicative în viaţa de zi cu zi a regulamentului rutier , precum şi călătorii cu mijloacele de transport în comun. „Utilitatea acestui proiect se observă în rândul copiilor, în primul rând, după cum reacţionează. De exemplu, grupa de astăzi este o grupă combinată, însă şi cei mai micuţi dintre copii pot spune cum se circulă corect, cunosc noţiunile de bază. Proiectul a fost iniţiat în anul 2011 şi va continua atât cât este posbil. Îl reînnoim anual şi cât putem de mult vom insista pe partea aceasta. Acţiunile pe care le desfăşurăm, pe temă rutieră, au un caracter interdisciplinar. De exemplu, unul dintre jocurile utilizate astăzi – <<Matematica în stradă>> a fost achiziţionat prin intermediul altui proiect, însă este folosit şi în activităţile cu temă rutieră. Deci nu mergem doar pe o singură displicină”, a mai menţionat Emilia Negru. În opinia sa, proiectul prezintă un potenţial de dezvoltare şi poate fi continuat în anii următori, prin atragerea de noi parteneri.

gradi3 gradi4 gradinita ion creanga (1) gradinita ion creanga (2)

Leave a Comment