Luni, 14 septembrie, începe școala! Scenariul galben se aplică în 23 de unități de învățământ

Școala începe luni, 14 septembrie, în toate unitățile de învățământ din județ! Anunțul a fost făcut  astăzi, 11 septembrie, de inspectorul școlar general, profesorul dr. Vasile Bulgărean, în cadrul unei conferințe care a avut loc la sediul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj. La evenimentul organizat special pe tema situației situației epidemiologice la nivelul județului, având în vedere începutul noului an școlar, au luat  parte și reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Virgil Țurcaș, dar și medicul epidemiolog Ligia Marincaș – directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sălaj.

Astfel, în urma propunerilor înaintate de către Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sălaj a emis hotărârile privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, valabil pentru începutul de an școlar 2020-2021. În Sălaj 317 unități de învățământ vor funcționa în “Scenariul 1” care înseamnă participarea zilnică, “față în față”, a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară, iar 23 de unități de învățământ vor funcționa în “Scenariul 2”. Acesta presupune participarea zilnică, “față în față” a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Cele 23 de unități de învățământ sunt în comunele: Agrij, Boghiș, Lozna, Mirșid, Năpradea și Românași.

Scenariul galben se aplică 23 de unități de învățământ

În Sălaj nu s-au înregistrat unități de învățământ care să fie cuprinse în “Scenariul 3”, respectiv cu participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități și lecții online. Consiliile de Administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ au adoptat propunerile în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate la nivel local de către DSP Sălaj în cursul săptămânii trecute. În adoptarea acestora s-a ținut cont de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ. Potrivit respectivei analize, în 53 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori, iar în opt localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori. De precizat este faptul că la nivelul județului Sălaj nu s-au înregistrat localități în care numărul de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, să fie mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori. Potrivit Ordinului comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

 

Alte articole

Leave a Comment